Eko stožer Marišćina pozvao na smjenu Dedića – Nadamo se da će mještani ipak postati važniji od političkog projekta

Eko stožer Marišćina pozvao na smjenu Dedića – Nadamo se da će mještani ipak postati važniji od političkog projekta

Krizni eko stožer Marišćina na današnjoj tiskovnoj konferenciji zatražio je smjenu direktora Ekoplusa Josipa Dedića

Odbili ste naš zahtjev za zatvaranje deponija jer ste smatrali da bi to bila nerazumna odluka, valjda smatrajući da trovanje nas mještana spada u kategoriju razumnih odluka – poručio je član upravnog odbora udruge Krizni eko stožer Marišćina Josip Katalinić županu Komadini.

Viškovo – Krizni eko stožer Marišćina na današnjoj tiskovnoj konferenciji zatražio je smjenu direktora Ekoplusa Josipa Dedića, poručivši kako nije riješen problem smrada sa Županijskog centra za gospodarenje otpadom Marišćina.

Obraćajući se županu, član upravnog odbora udruge Josip Katalinić podsjetio je kako je udruga na petosatnoj sjednici Županijske skupštine krajem studenog zatražila „zatvaranje Županijskog centra za gospodarenje otpadom Marišćina, sve dok se ne eliminira problem smrada koji nas ugrožava cijelu 2018. godinu“.

– Odbili ste naš zahtjev jer ste smatrali da bi to bila nerazumna odluka, valjda smatrajući da trovanje nas mještana spada u kategoriju razumnih odluka. I tada ste bili svjesni da trenutna uprava TD Ekoplus d.o.o. nije sposobna riješiti probleme Županijskog centra za gospodarenje otpadom Marišćina, međutim ipak ste im dali novu priliku, kako bi  kupili još malo vremena, poručio je Katalinić Komadini.

Dodao je kako se tada direktor Dedić „zaklinjao u uspjeh otklanjanja smrada s deponija Marišćina do 31. prosinca prošle godine“. Kako bi to i potkrijepio, uručio je kuvertu s ostavkom koju bi župan Komadina trebao prihvatiti ako u suzbijanju smrada Ekoplus ne uspije.

– Strpljivo smo čekali novu 2019. godinu, ne bismo li dočekali obećani trenutak prestanka širenja smrada s deponija na ŽCGO Marišćina. Na žalost, kako smo pretpostavljali, direktor Josip Dedić nije uspio održati niti jedno svoje obećanje. Rezultati mjerenja i dalje pokazuju prekoračenja otrovnog sumporovodika i PM10 čestica. Čak i da nema mjerne stanice, naši dišni putevi detektirali bi neuspjeh ovog pokušaja uklanjanja smrada s deponija na ŽCGO Marišćina. Ako sumnjate u naša osjetila mirisa, možemo Vas informirati da je u zadnjih nekoliko dana i mjerna stanica Marišćina na Pogledu prikazivala veći broj prekoračenja graničnih vrijednosti sumporovodika. Iako je ta mjerna stanica u zadnjih mjesec dana više puta servisirana zbog „čudnih“ rezultata i čuvana od zaštitarske službe kako ne bi mještani „namještali rezultate“ mjerenja, na toj je mjernoj stanici od  siječnja 2019. očitala minimalno 5 satnih prekoračenja, rekao je Katalinić.

Kazao je kako su prekoračene granične vrijednosti nakon kojih otrovni plin sumporovodik, po administrativnoj metodologiji, postaje štetan za zdravlje ljudi.

– Međutim, mi Vam tvrdimo da je on štetan za naše psihofizičko zdravlje i u manjim koncentracijama. Zamislite samo kojoj smo količini stresa svakodnevno izloženi zbog smrada i koliko je to moglo utjecati na naše zdravlje. Župane, došao je trenutak da napokon održite sjednicu nadzornog odbora tvrtke Ekoplus d.o.o., a koju izbjegavate već neko vrijeme, otvorite kovertu i prihvatite ostavku direktora Dedića. Nakon što trenutnu Upravu TD Ekoplus d.o.o. razriješite dužnosti zbog očitih propusta, imenujte konačno Upravu koja može shvatiti da na ŽCGO Marišćina smrdi biorazgradivi komunalni otpad. Nije prevelika nauka shvatiti da je glavni uzrok smrada upravo ta komponenta komunalnog otpada. Maknite nam biorazgradivi komunalni otpad s Marišćine! Ne tražimo ništa što je suprotno zakonu, europskim direktivama i pod zakonskim aktima već upravo suprotno. Zakon o održivom gospodarenju otpadom i Uredba o gospodarenju otpadom  (članak 7 i 8) zahtijevaju odvojeno prikupljanje biorazgradivog komunalnog otpada. Slijede nam i penali Europske unije, jer nismo odvojili biorazgradivi komunalni otpad kako nam nalažu europske direktive. Nemojte nas više povlačiti po smetlištu političkih fraza kako je ovo europski projekt i kako ćemo morati vratiti novac. Dosta nam je takvih izgovora onih koji ne žele ili ne znaju raditi svoj posao. Jeste li ikad sjeli s predstavnicima Europske komisije i pokušali im objasniti kako je zdravlje ljudi ugroženo ovom njihovom „najmodernijom“ tehnologijom i kako biste htjeli promijeniti tehnologiju?! Nadamo se da će Vam mještani Marčelja, nakon 7 godina mučenja, ipak postati važniji od ovog političkog projekta., zaključio je Katalinić.

 

error: Content is protected !!