Ekološki sajam održava se u petak i subotu @ Opatija

Arhiva Liburnija.net: Ekološka tržnica @ Opatija

Arhiva Liburnija.net: Ekološka tržnica @ Opatija

Centralni dio sajma bit će ”Eko Tržnica” na kojoj će se nuditi proizvodi koji posjeduju eko certifikate.

Opatija – EsO, odnosno ”Ekološki sajam Opatija”, odnosno njegov centralni dio – ”Eko Tržnica” – održat će se u organizaciji udruge Žmergo ove subote, 15. lipnja ispred opatijske tržnice, u vremenu od 8 do 14 sati. Tada će građani moći kupiti prehrambene i ostale proizvode koji posjeduju eko certifikate ili su u procesu dobivanja eko certifikata.

Uz tržnicu, u sklopu manifestacije održat će se i eko predavanja i radionice, koje će započeti već u petak, 14. lipnja, kada će se u KD Zora od 17 do 19 sati održati radionica ”Zelena glina” udruge Murtilica iz Kastva koju će voditi Anđenila Toto. Kako kažu organizatori, radionica se naplaćuje 50kuna po osobi, a izrađene uradke možete ponijeti sobom.

Većina događanja, ipak, održat će se narednog dana, u subotu 15. lipnja. Već od 10 do 11 sati o ekološkoj proizvodnji u Istri govorit će Nenad Kuftić, od 11 do 12 sati održat će se predavanje ”3E – energija, ekonomija, ekologija” koje će voditi Teuta Duletić i Darko Zelenika, od 12 do 13 sati ”Eko pčelarstvo” predstavit će Ervin Brnadrić, a od 13 do 14 sati ”Ekološku proizvodnju voća” Senad Huljić.

eko_sajam_zmergo_2013

– Zbog dugog životnog vijeka zgrada, njihov je utjecaj na okoliš u kojem živimo dug i kontinuiran i ne možemo ga zanemarivati. Zadovoljavanje 3E-forme – energija, ekonomija, ekologija – novi je zahtjevni zadatak koji se postavlja pred projektante i graditelje. Susrećemo se s jedne strane s problemom nove izgradnje usklađene sa suvremenim standardom života i održivim razvojem, a s druge strane s problemom osuvremenjivanja postojeće izgradnje koja u velikom postotku ne zadovoljava današnji standard, troši enormno puno energije i preko noći postaje veliki problem i veliki zagađivač okoliša. Zbog velike potrošnje energije u zgradama, a istovremeno i najvećeg potencijala energetskih i ekoloških ušteda, energetska učinkovitost i održiva gradnja danas postaju prioriteti suvremenog graditeljstva i energetike. Ovo je područje prepoznato kao područje koje ima najveći potencijal za smanjenje ukupne potrošnje energije na nacionalnom nivou, čime se direktno utječe na ugodniji i kvalitetniji boravak u zgradi, duži životni vijek zgrade, te doprinosi zaštiti okoliša. Dobro planirana održiva obnova zgrada danas može djelovati kao svojevrsni urbanistički i arhitektonski poticaj, ali i kao polje za primjenu inovativnih tehničkih i tehnoloških rješenja. Suvremeno graditeljstvo danas, uz kreativni doprinos i doprinos kvaliteti života, mora uključiti u promišljanje i cijeli niz mjera za povećanje energetske učinkovitosti, mogućnosti korištenja obnovljivih izvora energije, daljinskog grijanja i hlađenja, kogeneracije, smanjenja korištenja fosilnih goriva i zagađenja okoliša u kojem živimo. Struka je danas u poziciji odgovoriti na te izazove koji se pred nju postavljaju i pozitivno utjecati na ublažavanje energetske i ekološke krize te pridonijeti održivom razvoju. Svi moramo postati svjesni svoje odgovornosti kako za ono što radimo tako i za ono što smo mogli napraviti, a nismo. Da bi današnja arhitektura postala kulturnim nasljeđem budućnosti, ona mora naći svoje mjesto u tom vrlo kompleksnom globalnom kontekstu održivog razvoja, kazali su organizatori o predavanju ”3E”.

Ivan Mellor / Liburnija.net

error: Content is protected !!