ERSTE AD

Ekološki sajam Opatija privukao ljubitelje zdrave hrane @ Opatija

Arhiva

Arhiva

Aronija, lavanda, mliječni proizvodi, kruh, voće, povrće, med, razna ulja, kreme, vina i još mnogo zdravih i ekološki uzgojenih proizvoda privuklo je i mnoge turiste koji su s užitkom probali domaću hranu iz malih obiteljskih gospodarstava.

Opatija – Šestu godinu za redom, Udruga Žmergo organizirala je Ekološki sajam Opatija – EsO, s ciljem približavanja zainteresiranima održive-ekološke proizvodnje te stvaranja održivosti u lokalnoj zajednici, a obzirom na veliki interes Opatijaca i njihovih gostiju jesenje izdanje Eko mrkata bio je pun pogodak. Prateći tradiciju i ovaj dio sajma je organiziran je ispred opatijske tržnice u razdoblju od 8 do 14 sati. Organizator, Udruga Žmergo, je ponovno omogućio sugrađanima i njihovim posjetiteljima degustaciju i kupnju ekološki certificiranih proizvoda, te su se građani Opatije opet odazvali u velikom broju opskrbivši se mnogim eko delicijama.

Birajući između sedamnaest različitih eko certificiranih proizvođača svatko je mogao pronaći nešto za sebe. Aronija, lavanda, mliječni proizvodi, kruh, voće, povrće, med, razna ulja, kreme, vina i još mnogo zdravih i ekološki uzgojenih proizvoda privuklo je i mnoge turiste koji su s užitkom probali domaću hranu iz malih obiteljskih gospodarstava te ih ponijeli kao suvenire u svoje zemlje. Građani su bili oduševljeni okusima koje svježe voće i povrće mogu pružiti.

Na Žmergovom info štandu najčešća pitanja bila su vezana uz mogućnost češćeg organiziranja sajma, barem jednom mjesečno te o samom uzgoju hrane.

Ekološke tržnice odličan su način izravne kupnje od samih proizvođača, proizvoda koji su provjereni i certificirani. One omogućavaju zaštitu potrošača kroz garanciju porijekla i kvalitete proizvoda te jačanje lokalne ekonomije. Kao i seljačke, ekološke tržnice postaju sve popularnije u Hrvatskoj, a diljem Europe se redovito održavaju uz stručnu, organizacijsku i financijsku podršku lokalnih vlasti. Za razliku od tržnica na malo ili prigodnih tržnica, ekološke i seljačke tržnice namijenjene su prodaji isključivo proizvoda iz vlastite proizvodnje. Time se pridonosi lokalnoj proizvodnji i razvoju ruralnih sredina, kao i samozapošljavanju te održivom razvoju.

Ekološki sajam Opatija je dio projekta Održivost u praksi koji se provodi uz financijsku podršku Grada Opatije.
I. M. / PodUčkun.net

error: Content is protected !!