Ekspedicija s Kvarnera u osvajanju Kilimanjara

kilimanjaro_smŠest mladića s Kvarnera, 14. rujna, kreće u pohod na Kilimanjaro, najviši vrh Afrike i najviša samostojeća planina na zemlji!
Matulji, Lovran – Siniša Knežević iz Lovrana, Nebojša Nikolajev iz Matulja, Ivan Fućak s Pašca, Sandro Erceg iz Rijeke, Zoran Nebić iz Viškova i voditelj ekspedicije ”Kilimanjaro Afrika 2010“ Vitomir Maričić iz Rijeke, članovi su Sveučilišta u Rijeci koji su oformili prvu sveučilišnu ekspediciju u Hrvatskoj i trenutno rade na pripremama za osvajanje 5895 metara visokog vrha Uhuru.
Mladići dolaze s različitih fakulteta Sveučilišta. Studenti, asistenti, bolonjci, dobitnici rektorovih nagrada, predstavljaju pravi presjek onoga što čini jedno sveučilište, pritom ukazujući da su i najsloženiji projekti ostvarivi uz trud i rad. Motivirani su i idejom promicanja Sveučilišta u Rijeci kao mladog sveučilišta otvorenog novim zamislima i samim izazovom Kilimanjara kao najvišeg vrha Afrike.
Ideju za osvajanjem Kilimanjara, dobio je Vitomir Maričić na prošloj ekspediciji u baznom logoru Aconcague. Alpinist koji se bavi Kilimanjarom ispričao mu je sve detalje i znamenitosti: o zanimljivih pet klimatskih zona, nestajanju leda, egzotičnim biljkama i životinjama. Kroz razgovor, Maričić je bio opčinjen te je odlučio iduću ekspediciju usmjeriti upravo na tu planinu. Zoran Nebić je također ideju smatrao zanimljivom, a s vremenom su došli i na tu ideju da ekspedicija bude upravo sveučilišna, jer kako smatraju, to im daje mogućnost da se na taj način, uz mlade ljude, može uz sam penjački dio doživjeti putovanje na neki drukčiji način, a onda može okupiti i veći broj zainteresirane publike osim samog alpinističkog miljea.
Prije odlaska na ekspediciju bile su potrebne brojne pripreme. One su se sastojale od: logističkog dijela, opremanja, pripremanja ljudi, viza, cjepiva, fizičke i psihičke pripreme. Maričić je rekao da nije kraj svijeta ako osoba na putu ka vrhu shvati da ne može dalje i vrati se smatrajući da bi pokušao neki drugi put. Tvrdi da nitko ne može sa sigurnošću tvrditi da je spreman za osvajanje vrha. ”Kondicija i fizička priprema svakako pomažu“, rekao je Maričić te su stoga grupno članovi ekspedicije sudjelovali na dva triatlona na Rabu i u Kostreni gdje su oba puta osvojili medalje i bili zadovoljni svojim uspjehom. Uz to redovito su obilazili Učku, kvarnerski kraj, hrvatske planine i prirodne znamenitosti, planine Slovenije te se nadaju da će svi uspješno stići do vrha.
Alpinizam je avanturizam, a naše uporne avanturiste očekujemo 6.listopada 2010., za kada je predviđen povratak s afričke ekspedicije.
Alpinisti se zahvaljuju na pokroviteljstvu Gradu Opatiji, Općini Matulji, Općini Viškovo, Primorsko-goranskoj županiji, Tehničkom i Hotelijerskom fakultetu, Studentskom zboru, Filozofskom fakultetu, Odjelu za informatiku, slovenskoj firmi RRC Storitve iz Ljubljane, Olimpusu, Oakleyu i kao najvećem sponzoru Gradu Rijeci.
kilimanjaro_ekipa
Tatjana Udović / Kvarnerina list
Foto: www.ekspedicija.net

error: Content is protected !!