Elvis Stanić postao jedan od autora himne Europe Jazz Network-a

Obzirom da je Liburnia Jazz jedina hrvatska udruga članica EJN-a, jedan od izabranih autora himne je i hrvatski jazz umjetnik Elvis Stanić – našavši se u društvu 25-orice najznačajnijih suvremenih europskih jazz skladatelja.

Opatija – Europe Jazz Network je organizacija koja okuplja 85 jazz festivala, producenata i promotora iz 27 zemalja, a ove godine slavi 25. godišnjicu postojanja.

Želeći obilježiti ovu značajnu godišnjicu na kreativan način, član EJN-a Wim Wabbes, glazbeni direktor Arts Centre Vooruit iz Belgije je došao na ideju da umjetnike iz raznih zemalja potakne na stvaranje himne EJN-a. Odbor EJN-a je prihvatio ideju i u suradnji s aranžerom Giancarlom Schiaffinijem pokrenuo stvaranje umjetničkog projekta u kojem će 25 skladatelja iz 25 zemalja članica EJN-a skladati po jednu minutu glazbe koja će biti objedinjena u 25-minutnu himnu u izvođenju najvećeg talijanskog big banda – Instabile Orchestra.

S obzirom da je Liburnia Jazz jedina hrvatska udruga članica EJN-a, jedan od izabranih autora himne je i hrvatski jazz umjetnik Elvis Stanić. Našavši se u društvu 25-orice najznačajnijih suvremenih europskih jazz skladatelja, Stanićeva je jednominutna skladba uvrštena u Europe Jazz Network 25th Hymn koja će biti praizvedena na Generalnoj skupštini EJN-a u Bariju 28. rujna, kada će biti obavljeno i tonsko i video snimanje.

Instabile Orchestra je orkestar sastavljen od skupine izuzetno originalnih i kreativnih glazbenika koji je nastao kao eksperiment za talijanski Festival di Noci 1990., ali su od tada snimili osam albuma i do sada neprestano nastupaju na najznačajnijim svjetskim festivalima. 2000. g. su osvojili Down Beat-ovu nagradu za Najbolji inozemni big band.

Nikola Cvjetović / Liburnija.net

error: Content is protected !!