Emil Jeletić i posthumno Andrej Barbieri dobitnici nagrade za životno djelo grada Opatije

Godišnje su nagrade zaslužili gospodarstvenik Toni Glasnović, crkveni zbor sv. Jakov i dr. Sušanj. Počasnim građaninom Opatije imenovan je Zlatko Lenac.

Emil Jeletić

Opatija – Emil Jeletić i, posthumno, Andrej Barbieri, dobit će nagradu za životno djelo Grada Opatije. Odlučili su tako na svojoj današnjoj sjednici opatijski gradski vijećnici, koji su na taj način vrednovali zasluge dvije osobe koje su, svaka na svoj način, obilježile društveni život Opatije.

Emil Jeletić nagrađen je za svoj trud u očuvanju starih užanci i karnevalske tradicije, posebice one koja se odnosi na Balinjeradu. Osim toga, organizator je brojnih događanja vezanih za društveni život grada Opatije. Prvu izložbu organizirao je još 1959. godine, a mnogim je Opatijcima poznat i kao osoba koja se gotovo 35 godina krije iza brade svetog Nikole iz Vasanske, ali i one Djeda Mraza.

Posthumnom nagradom za životno djelo Andreju Barbieriju valoriziran je veliki pečat koji je poznati chef dao razvoju gastronomske ponude Liburnije. Barbieri je vodio prestižne restorane diljem Europe i svijeta, a svoj obol dao je i lokalnoj gastronomiji, vodeći kuhinju gostionice Skalinada, konobe Tramerka te restorana Bevanda. U svome radu, ističe se u obrazloženju, uvijek je bio orijentiran na mediteransku, autentičnu kuhinju i izraziti lokalni stil.

Najviše polemike bilo je oko dodjele godišnjih nagrada. Naime, vijećnik HDZ-a Goran Crnković predložio je da se dodijeli više ovih nagrada, kako bi jedna od njih mogla pripasti epidemiologu Mariju Sušnju. On je bio predložen za nagradu, no nije dobio potreban broj glasova na Ocjenjivačkom sudu. Većinom glasova prijedlog je prihvaćen, pa su godišnje nagrade zaslužili gospodarstvenik Toni Glasnović, crkveni zbor sv. Jakov i dr. Sušanj.

Počasnim građaninom Opatije imenovan je Zlatko Lenac.

 

error: Content is protected !!