Enrico Marotti primio Državnu nagradu za sport ‘Franjo Bučar’ u 2019. godini @ Zagreb

Prvi je surfer iz Hrvatske koji ima profesionalni ugovor, a uz iznimne sportske rezultate koje je prošle godine okrunio svjetskim zlatom, diljem svijeta promovira našu zemlju i hrvatski sport, kao i mnogobrojne hrvatske popularne lokacije za windsurfing koje su se upisale i na svjetske karte jedrenja na dasci.

Zagreb – Jutros je u Hrvatskom saboru svjetskom i europskom prvaku u jedrenju na dasci Enricu Marottiju uručena državna nagrada za sport „Franjo Bučar“ u 2019. godini.

Enrico Marotti (28) svjetski je prvak u jedrenju na dasci – disciplina slalom u 2018. godini i prvi sportaš u povijesti naše zemlje koji se okitio tom prestižnom titulom, višestruki je europski prvak te višestruki prvak Hrvatske u windsurfingu, a titule najboljeg sportaša Primorsko-goranske županije i Grada Opatije ponio je nekoliko puta. Po zanimanju je inženjer građevine, prvi je surfer iz Hrvatske koji ima profesionalni ugovor, a uz iznimne sportske rezultate koje je prošle godine okrunio svjetskim zlatom, diljem svijeta promovira našu zemlju i hrvatski sport, kao i mnogobrojne hrvatske popularne lokacije za windsurfing koje su se upisale i na svjetske karte jedrenja na dasci. Osnivač je i voditelj škole za jedrenje Marotti Windsurfing Centar u Voloskom gdje popularizira sport među djecom i mladima prenoseći svoje znanje na mlađe naraštaje te podiže svijest o važnosti sporta i zdravom načinu života.

Sa 17 godina postaje juniorski prvak Hrvatske. U kategoriji juniora windsurfera mladi imaju pravo nastupa do 21 godine, tako da titula sa 17 godina predstavlja ogroman uspjeh. Već sljedeće godine natječe se i u seniorskoj konkurenciji gdje također osvaja prvo mjesto i titulu seniorskog državnog prvaka, star samo 18 godina. Iako još mladi junior, nastavlja osvajati seniorske državne medalje. Ohrabren i potaknut velikim nacionalnim uspjesima odlučuje 2010. godine sudjelovati na Europskom prvenstvu za juniore u Texelu u Nizozemskoj, gdje osvaja broncu i postaje treći junior u Europi u windsurfingu. Sljedeće godine nastupa na Svjetskom prvenstvu u Brazilu gdje osvaja prvo mjesto i titulu juniorskog prvaka svijeta, a u ukupnom je poretku zauzeo 12. mjesto u seniorskoj konkurenciji. Do 2014. godine ovaj mladić vrijedno trenira kako bi mogao stati uz bok fizički mnogo jačim seniorima i te godine osvaja prvo mjesto na Europskom prvenstvu u Bolu u Hrvatskoj. Od tada niže izvrsne rezultate – 2016. osvaja titulu viceprvaka svijeta na Bolu, 2016., 2017. i 2018. godine pobjeđuje na Europskom kupu te 2018. godine sudjeluje na Svjetskom prvenstvu u Danskoj i osvaja titulu svjetskog prvaka u windsurfingu, disciplini slalom. Prvi je sportaš u povijesti naše zemlje koji se okitio tom prestižnom titulom. Uz europske i svjetske titule redovito osvaja i nacionalna prvenstva te je aktualni državni prvak u windsurfingu u disciplinama slalom i foil.

Marotti 2012. godine potpisuje ugovor sa svjetskim brendovima JP Australia i Neilpride, najjačim proizvođačima za windsurf, s kojima surađuje i danas. Prvi je surfer iz Hrvatske koji ima profesionalni ugovor. Oni mu daju opremu, ali ga ne financiraju novčano. Trenira i natječe se na lokacijama diljem svijeta – Nova Kaledonija, Maui, Lago di Garda, Japan, Južna Koreja, Kanari, Egipat, Izrael, sjever i jug Europe, a troškove za sva putovanja snosi sam. Snalazi se na razne načine, uglavnom prodajom opreme nakon završene sportske sezone te uz pomoć sponzorstava raznih tvrtki koje sam pronalazi, ali koja su jedva dostatna u pokriću troškova. Neki od sponzora su i Grad Opatija i Hrvatski olimpijski odbor te Hrvatska turistička zajednica, no često se dogodi da par dana prije regate ne zna hoće li uopće uspjeti „zatvoriti“ financije i sudjelovati. Cilj mu je pronalaženje sponzora koji bi mu financirali odlaske na regate. Želja mu je moći uložiti više u treninge i trenere kako bi mogao postizati još bolje rezultate.

Enrico Marotti ove je godine pokrenuo Windsurfing školu u Preluci. Polaznici mogu doći na treninge bez opreme koju će tamo dobiti. U Windsurfing centru Marotti trenerica je Nika Cuculić, a mnogi polaznici imaju sreću učiti i od samog svjetskog prvaka Marottija, kada se nalazi kod kuće.

Uvijek se odaziva na pozive za sudjelovanje na manifestacijama u zajednici koje promoviraju sport, kao što je Opatijski sportski dan te gostovanja u školama. Popularizira sport među djecom i mladima prenoseći svoje znanje na mlađe naraštaje te podiže svijest o važnosti sporta i zdravom načinu života. Uzor je mladim generacijama u sportu.

error: Content is protected !!