Etički odbor: Nema povrede Etičkog kodeksa

eticki_odbor_sm…etički odbor oslobodio Deškovića moralne odgovornosti u slučaju portala opatijadanas.com…
…etičkom odboru stigle su još tri prijave za utvrđivanje moralne odgovornost gradskih vijećnika i dužnosnika…

Opatija – Na jučerašnjoj sjednici Etičkog odbora opatijskog Vijeća, Ernie Gigante Dešković, zamjenik opatijskog gradonačelnika, oslobođen je moralne odgovornosti u spornom slučaju oko pokretanja internetskog portala na adresi www.opatijadanas.com.
Članovi Etčkog odbora Suzi Petričić, Viktor Peršić i Igor Puž (koji je pri glasanju bio suzdržan) zaključili su kako nema čvrstih dokaza koji ukazuju da Dešković stoji iza fantomskog portala na adresi www.opatijadanas.com, te da zbog toga nema elemenata za pozivanje na moralnu odgovornost. No, ono što je posebno interesantno, je činjenica da u svom očitovanju Dešković nije, niti pokušao odgovoriti na napade svojih vijećničkih kolega iz Akcije mladih.
– Vrlo precizno smo postavili pitanja za očitovanje, i samim time mislili smo da će Dešković na ista odgovoriti. Kome je slao SMS, tko ga je kontaktirao prilikom davanja izjava i slično. U svom očitovanju Dešković niti je opovrgnuo, a niti priznao da je on pokrenuo portal, već je samo istaknuo kako poriče da je bilo čime povrijedio etički kodeks, kazao je Igor Puž.
Da nije povrijeđen etički kodeks Grada Opatije ustvrdili su i Suzi Petričić i Viktor Peršić.
– Na temelju spekulacija ne može se raspravljati o ničijoj etičnosti, pa tako niti o Deškovićevoj, kazao je Viktor Peršić.

Liburnija.net: Etički odbor - Igor Puž, Suzi Petričić i Viktor Peršić @ Opatija

Liburnija.net: Etički odbor - Igor Puž, Suzi Petričić i Viktor Peršić @ Opatija


No, iako je ovaj slučaj za članove Etičkog odbora završen, s novim prijavama imati će još puno posla. Naime, nedugo nakon ovog slučaja etički odbor primio je na ‘svoj stol’ još tri prijave. Dvije prijave se odnose na oporbene vijećnike Nikicu Pažina i Marka Ćorića, dok se treća ponovo odnosi na dogradonačelnika Deškovića.
Marko Ćorić prijavljen je Etičkom odboru jer je na sjednici Gradskog vijeća zahtijevao da se napravi procjena radne sposobnosti gradonačelnika Ive Dujmića, dok je Nikica Pažin, također u gradskom parlamentu, Deškovića prozvao fašistom.
Članovi Akcije mladih i Nezavisne liste Nikice Pažina protiv dogradonačelnika Deškovića podnijeli su novi zahtjev za utvrđivanje etičke odgovornosti – zbog izjava da su ‘neobrazovani i neuki’ u novinskom reagiranju. U istoimenom reagiranju Sandija Kršanca nazvao je ‘običnim popravljačem aparata za kavu’.
Podsjetimo, cijela ‘frka’ podigla se je na sjednici Gradskog vijeća održanoj 26. listopada 2010., na kojoj je dio oporbenih vijećnika zamjerio Deškoviću da je član grupa na Facebooku koje veličaju fašista Gabriele D’Annunzia, odnosno na kojima se mogu pročitati i teze poput ”želim biti carinik na Učki“ te ”Ne mrzi Hrvate! I oni su ljudska bića kao i ti“. Dešković im je odvratio da su djetinjasti i nedovoljno obrazovani, da to su nisu njegovi stavovi, već da su povijest Rijeke i identitet Istre predmet njegovih znanstvenih istraživanja, te da opozicija tako istupa u nedostatku pravih tema. U jednom trenu vijećnik Nikica Pažin dobacio je Deškoviću da je fašist, za što je zaradio opomenu.
Kao i u prvom slučaju (oko portala www.opatijadanas.com) utvrđivanja odgovornosti, tako i u ovom slučaju, članovi etičkog odbora zatražili su očitovanje od svih spomenutih aktera. U svakom slučaju – show se nastavlja.
Nikola Cvjetović / Liburnija.net
Vezane vijesti:
Etički odbor: Odluka u ‘drugom krugu’
Tjedni retrovizor
The Show Must Go On @ Gradsko vijeće Opatija
Akcija mladih prijavila Deškovića na Etički odbor
Tjedni retrovizor
Grb Grada Opatije neovlašteno koristio je…
Ostavka u predsjedništvu, garantni odbor @ IDS Opatija
Tjedni retrovizor
Akcija mladih: Kršanac, Starčić, neimenovani haker… Tko je slijedeći?
Ekskluzivno: Objavljujemo video raspravu o Opatijadanas.com
Dio oporbe napustio sjednicu Gradskog vijeća @ Opatija

error: Content is protected !!