Europska sredstva za opatijski projekt @ FMTU

Osnovni cilj projekta jest stvoriti pretpostavke za osnivanje mreže festivala i manifestacija u gradovima na jadranskom području, koji bi se odvijali u sklopu politike održivog razvoja.

Opatija – Točno 1.356.944,88 eura, odnosno oko deset milijuna kuna bespovratnih europskih sredstava uložit će se tijekom naredna 33 mjeseca na području šest zemalja jadranske regije, pri čemu će prostor Opatijske rivijere imati centralnu ulogu. Naime, u sklopu IPA Adriatic Cross Border Cooperation natječaja, projekt Zero Waste – Adriatic net for events and festivals čiji je vodeći partner Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu među prvima je odabran za dodjelu bespovratnih sredstava.

Uz FMTU, u projetku sudjeluje još devet partnera iz šest zemalja, među kojima je i Grad Opatija.

– Projekt ”Zero Waste” zapravo se bavi problematikom dvojake prirode festivala koji s jedne godine predstavljaju bitan segment turističke ponude i prilika su za porast broja turista, a s druge strane takva okupljanja dovode do povećane potrošnje raspoloživih resursa, kao i stvaranje znatne količine otpada, kazali su voditelji ovog projekta s FMTU.

Stoga, osnovni cilj projekta jest stvoriti pretpostavke za osnivanje mreže festivala i manifestacija u gradovima na jadranskom području, koji bi se odvijali u sklopu politike ”održivog razvoja”, odnosno na minimum smanjili količinu proizvedenog otpada.

– Projekt ”Zero Waste” predstavlja novi sustavni pristup koji može doprinjeti stvaranju novih radnih mjesta, kao i novih vještina u lancima recikliranja u državama partnera, kazali su voditelji projekta.

Ivan Mellor / Liburnija.net

error: Content is protected !!