Europske sveučilišne igre počinju za tjedan dana i dovode 1.500 sportaša u Opatiju i Rijeku

esi_najava_final_01

Prvi dio natjecanja počinje 12. srpnja, a drugi 23. srpnja. U Rijeci se održavaju natjecanja u sedam sportova – rukometu koji će ”podijeliti” s Opatijom, taekwondo-u, džudu, vaterpolu, plivanju, para-plivanju i košarci, a prisustvovat će oko 1.500 sportaša iz 36 zemalja. Od toga, stotinjak sportaša stiže iz Rijeke i okolice.

Opatija – Tjedan dana ostalo je do početka Europskih sveučilišnih igara koje će ugostiti Zagreb, Rijeka i Opatija. Program događanja predstavljen je jučer na tiskovnoj konferenciji ispred Gradske knjižnice Rijeka, kod ESI sata za odbrojavanje, a uz zamjenika opatijskog gradonačelnika i predsjednika sportskog saveza Fernanda Kirigina, sudjelovali su i župan Zlatko Komadina, rektor Sveučilišta u Rijeci Pero Lučin, dopredsjednik Igara Haris Pavletić i gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel.

Prvi dio natjecanja počinje 12. srpnja, a drugi 23. srpnja. U Rijeci se održavaju natjecanja u sedam sportova – rukometu koji će ”podijeliti” s Opatijom, taekwondo-u, džudu, vaterpolu, plivanju, para-plivanju i košarci, a prisustvovat će oko 1.500 sportaša iz 36 zemalja. Od toga, stotinjak sportaša stiže iz Rijeke i okolice.

Zamjenik gradonačelnika Opatije Fernando Kirigin izrazio je zadovoljstvo time što je Grad Opatija u ovom slučaju stala uz bok velikim gradovima Rijeci i Zagrebu, što su dio organizacije Igara. Osim smještaja gostujućih rektora, u novoj Sportskoj dvorani Marino Cvetković u Opatiji održavat će se dio rukometnih utakmica. Istaknuo je kako će poslije Europskih sveučilišnih igara a neposredno prije početka Olimpijskih igara, u Opatiji posljednje pripreme imati hrvatska rukometna reprezentacija, čime će se Opatija promovirati i kao destinacija sportskog turizma.

Župan Zlatko Komadina u pozvao je sve da se ukoliko mogu uključe i poprate razna natjecanja koje će se održati u Rijeci i Opatiji.

– Nije slučajno baš da su igre kod nas, jer radi se o najsportskojoj županiji u Republici Hrvatskoj. S obzirom na broj stanovnika tu je 30.000 rekreativaca i profesionalaca, ali tu je i kvaliteta. Osvojeno je 78 medalja na svjetskim i europskim prvenstvima a ukupno 1000 u svim drugim kategorijama na državnoj razini, tako da je logično da smo domaćini a sve pozivam da se uključe i poprate ove igre, rekao je Komadina.

Riječki gradonačelnik istaknuo je kako su igre bitne ne samo u sportskom nego i u promocijskom aspektu.

– Ne sumnjam da će sve proći u najboljem redu i da ćemo se još jednom pokazati kao dobar domaćin. Siguran sam da će volonteri odraditi svoj dio posla, a studenti da će u slobodno vrijeme od natjecanja upoznati prepoznati Rijeku i naš kraj kao jednu od destinacija za ponovni povratak i provođenje godišnjeg odmora u našem kraju, rekao je Obersnel.

Rektor Lučin najavio je dolazak prvih studenata već u subotu, te se zahvalio svima koji su financijski i na druge načine poduprli izgradnju i uređenje novih paviljona za smještaj studenata kao i Europske sveučilišne igre u Rijeci, od studenata, volontera, Studentskog centra, voditelja sportskih objekata u Rijeci. Istaknuo je kako Sveučilište u Rijeci po prvi put unutar Europskih sveučilišnih igara organizira Rektorsku konferenciju kojoj bi trebalo prisustvovati 40-50 rektora europskih sveučilišta, a cilj konferencije je, pored upoznavanja s Rijekom i njenim Sveučilištem, stručna rasprava na temu sveučilišnog sporta koja bi trebala rezultirati Deklaracijom o unapređenju statusa sveučilišnog sporta.

Dopredsjednik Igara Haris Pavletić izrazio je zadovoljstvo činjenicom da je zbog Igara riječko Sveučilište prepoznato na međunarodnoj razini, a infrastruktura koja se ovom prilikom gradila, kao što su smještajni paviljoni, pridonijela je razvoju Sveučilišta. Otvaranje Igara bit će u Zagrebu, a Rijeka će biti domaćin zatvaranja. Napomenuo je kako će na riječkom dijelu Igara raditi oko 500 volontera i stotinjak ljudi koji rade u organizaciji, a programom su pored sportskih, predvidjeli i socijalna zbivanja. Rukomet i vaterpolo u ženskoj i muškoj konkurenciji su prvi sportovi koji nam dolaze, utakmice će se odvijati na različitim lokacijama. Novitet ovih Igara jest uvođenje para-sportova, u Rijeci će bit para-plivanje a u Zagrebu para-stolni tenis, što svakako predstavlja izazov za organizatore dok istovremeno promiče integraciju studenata-sportaša s invaliditetom.

Ceremonija zatvaranja održava se 25. srpnja u 21 sat na Korzu, u režiji Krešimira Dolenčića, uz izravan prijenos HTV-a.

Davor Žic / PodUčkun.net

error: Content is protected !!