Europski dan parkova @ Park Angiolina

kamelija_u_sm…organizatori pozivaju sve zainteresirane da im se pridruže na obilježavanju Dana parkova…
…opatijski parkovi su jedan od najpoznatijih spomenika parkovne arhitekture u Hrvatskoj

Opatija – Udruga Žmergo, danas od 10 do 12 sati, u Parku Angiolina obilježiti će Europski dan parkova. Program koji su za danas pripremili sastoji se od upoznavanja sa sadržajima parka, edukativno-likovnim programom i kreativnom igrom – pronađi skriveno.
– Europski dan parkova pokrenut ja od strane Federacije EUROPARC s ciljem podizanja svijesti o zaštićenim područjima i parkovima. Prvi je put obilježen 1999. godine kad je organiziran širok spektar aktivnosti u zaštićenim područjima s naglaskom na važnost zaštite prirode, a taj je datum odabran kao sjećanje na “postanak” prvih europskih nacionalnih parkova – devet nacionalnih parkova u Švedskoj, proglašenih 24. svibnja 1909. Zelenilo je sve značajnije u ljudskom životu. U današnje doba užurbanog života i stresa neophodan je prisniji dodir s prirodom i ta je potreba promijenila shvaćanja o parkovima i zelenilu u gradu. Osim što zelenilo predstavlja pluća grada ono poboljšava mikroklimu tamo gdje prirodna klima gubi svoj značaj, izaziva emocije na promatrača i poboljšava kvalitetu života. Park je najprivlačniji dio gradskog života i sa svojom estetskom i rekreativnom funkcijom idealno je mjesto za organizaciju društvenog života, poručili su organizatori u službenom dopisu.
Opatijski parkovi su jedan od najpoznatijih spomenika parkovne arhitekture u Hrvatskoj. Površina od 3,64 ha između glavne gradske ceste i mora okružuje najčuvenije spomenike opatijske povijesti: Villu Angiolinu, hotel Kvarner, crkvu Sv. Jakova, fontanu Rathausky.
angiolina1
– Današnji izgled parka u osnovi je zadržao prvotnu arhitekturu s ukomponirana dva stila: engleski (krivudave staze) i francuski (cvjetni parteri prema godišnjim dobima). Mnoge biljke prenesene su s Dalekog istoka, Južne Amerike, Australije i drugih krajeva svijeta, a danas ih ima oko 150 vrsta, od kojih se ističu: lovor, magnolije, visoke i niske žumare, kavkaska jela, Pančićeva omorika, cedrovi, pinije, lovor višnje, masline, šumske datulje, mamutovci i kamelije, koje su postale jedan od simbola Opatije, dodali su organizatori.
Obilježavanjem Dana parkova Žmergo želi ukazati na važnost očuvanja i promocije parkova koji su ne samo pluća grada, već i oaza dječje razigranosti i druženja. U programu će sudjelovati Dječji vrtić Opatija i članovi kluba 60+.
Ivan Mellor / Liburnija.net
Vezane vijesti:
FOTO, VIDEO: Gdje je nestao čovjek?
FOTO: Dan poslije… @ Opatijski park
Čajanka @ Opatija
Devet prozorčića u našu Opatiju…
FOTO: Koliko let je imel hrast? Preko 130 let – va to smo sigurni

error: Content is protected !!