Feljton: Društvene igre, Opatija i turizam – vol.3

opatija…Za Liburnija.net piše – Oleg Mandić…
…donosimo feljton o povijesti društvenih igara i njihovom utjecaju na opatijski turizam…
…danas pročitajte tekst o povijesti bridž kluba Opatija…

BK Rijeka nije na žalost nikada uspio ostvariti svoje snove i vizije o povezivanju bridža i turizma. Godinama se pokušavalo uvjeriti vrhove prethodnika današnjeg LRH i opatijske turističke mogule kako im se pruža mogućnost da djelatnost jednog aktivnog bridž kluba iskoriste u promidžbene svrhe vlastitih programa. Više od 20 godina se u tome nije uspjelo! Od tih 20, ja sam na čelu BK Rijeka bio 15 godina, pa sa punom odgovornošću mogu reći da za to u višim opatijskim turističko-ugostiteljskim sferama nije bilo sluha. A vjerojatno ni volje ni sposobnosti da se u sistem koji “hoda” sam po sebi, uvrste neke novine, koje bi sigurno valjalo i dodatno pratiti. A ki će s ten bacilat?
Moram međutim biti pošten i odati puno priznanje svim onim direktorima hotela, upraviteljima restorana i šefovima kavana, koji su, često i bez znanja pretpostavljenih, bilo prepoznavši imidž što ga lokal kojem su na čelu dobiva ugošćujući stalnu bridž aktivnost, bilo zaslugom ličnih poznanstava i afiniteta, omogućili da riječki i opatijski bridžisti organizirano djeluju u Opatiji više od dva desetljeća, zadovoljavajući se skromnim prihodom proizašlim iz konzumacija bridžista u njihovim lokalima. Ovdje ću sa zahvalnošću spomenuti samo Plavljanića i Karamarka (Dubrovnik, Rezidenz i Adriatic), koji su nas najdulje “trpili”, ali jedno veliko hvala i svim drugima.

Riječani Ingrid Traub i Duško Kraucak, partneri u životu i u bridžu, česti su gosti na klupskim turnirima u '4 opatijska cvijeta'. Na slici - prilikom primanja prve nagrade na nedavnom turniru u Samoboru...

Riječani Ingrid Traub i Duško Kraucak, partneri u životu i u bridžu, česti su gosti na klupskim turnirima u '4 opatijska cvijeta'. Na slici - prilikom primanja prve nagrade na nedavnom turniru u Samoboru...


Sredinom devedesetih odnos društvene zajednice prema društvenim igrama uvelike se već bio izmijenio, tako da je BK Rijeka na jednom gradskom natječaju dobio u najam prostorije za obavljanje djelatnosti, pa je i daljnje bivstvovanje u Opatiji postalo suvišno.
Riječkih 80-tak bridžista se nakon više od 30 godina definitivno vratilo u Rijeku. Opatijski pak bridžisti, njih 20-tak, pokrenuli su postupak za formiranje vlastitog kluba. Prvo vrijeme su se uobičajeni turniri (dva puta tjedno) održavali u Kastvu, možda i zato što je prvom predsjednicom izabrana Dina Julius, koja je stanovala baš u Kastvu. Iz dokumenta o registraciji razabiremo da je Klub službeno osnovan 19.08.1998.
Od prvog dana postignut je sporazum sa BK Rijeka da će oni održavati klupske turnire otvorenog karaktera svakog ponedjeljka i četvrtka, na kojima su dobrodošli i Opatijci, dočim ćemo mi u Opatiji održavati isto takve seanse srijedom i subotom na koje će dolaziti Riječani. Dogovor se poštuje do današnjih dana – samo se lokacija povremeno mijenjala. Riječani su dobili ljepše klupske prostorije, a i mi, Opatijci smo konačno postigli to, da dođemo zacrtanog dana u kavanu na turnir bez kompleksa manje vrijednosti, s osjećajem da ti netko nešto poklanja i da mu za to moraš biti beskonačno zahvalan. Ali pođimo redom…
Predsjednik Grgurić protiv potpredsjednice BK Opatija Kopani pred nepremostivim problemima???

Predsjednik Grgurić protiv potpredsjednice BK Opatija Kopani pred nepremostivim problemima???


Uskoro se iz Kastva klupski turniri vraćaju u Opatiju. Izmjenjuju se poprišta susreta: hotel Admiral, hotel Kvarner, Zelengaj, ali najdulje kavana Imperijal.
Pojavljuju se i novi članovi: Aleksandar Radojković, Branka Barbieri, Mirjana Gregorović, Laila Logar, Marija Mihalić, Dean Pokorny, Eda Margan, Elvir Hajdaraj, Goran Smokrović, Snježana Radelja, Luka Gluhak, Jane Sclaunich i pokojni Jak (Dragan Jakupović).
2003. predsjednikom postaje Goran Grgurić. Sa njime počinje procvat opatijskog bridža. Pored Otvorenog parskog prvenstva Hrvatske koje se igra neprekidno, svakog studenog, u Opatiji od 1998. – od prerane smrti riječkog velemajstora Sergija Poklepovića 2003. svakog se listopada igra Memorijal nazvan po njemu, a od smrti Jak-a i Jakupovićev Memorijal.
Popularni Grga nastavlja uvjeravati vrh LRH tamo gdje sam ja stao: da možemo puno doprinijeti turističkoj ponudi Opatije. Ali i dalje uzalud: niti ova garnitura odgovornih ne čuje na to uho. Srećom se u vrhu Grada Opatije (Vlatković, Muzur, a kasnije i Dujmić) počelo sa razumijevanjem i benevolentno gledati na široku aktivnost BK Opatija. Ohrabreni time bridžisti nude LRH-u godišnji ugovor kojim se obvezuju u Opatiju (čitaj: u hotele LRH) dovesti godišnje desetak značajnih bridge eventa sa svim popratnim efektima u zamjenu za fiksno mjesto gdje će se svake srijede i subote od 18 do 22 sata moći na cca. 5 stolova igrati bridge.
2009. Poklepovićev memorijal: Grga predaje pobjednički pokal hrvatskim reprezentativkama Milki Ivančić i Renati Miller

2009. Poklepovićev memorijal: Grga predaje pobjednički pokal hrvatskim reprezentativkama Milki Ivančić i Renati Miller


LRH se nećka i odugovlači sa odgovorom, a istodobno se javljaju UGO hoteli, odnosno hotel 4 Opatijska cvijeta, koji iskazuje interes za projekte BK Opatija. Prihvaćamo njihovu inicijativu, pa nakon višemjesečnog “probnog roka” u stražnjoj sali bivše kavane Continental, po izraženom obostranom zadovoljstvu 27. 06. 2008 potpisujemo ugovor o suradnji.
Time je ustvari bio ostvaren san zbog kojeg su davnih 70-ih godina riječki bridžisti došli u Opatiju i sva ta desetljeća ustvari obijali pragove negostoljubivih opatijski lokala.
A svojim domaćinima opatijski su se bridžisti odužili u duhu preuzetih obaveza na slijedeći način (organiziravši među ostalim i dovevši u Opatiju):
· Alpe Adria cup – igra se svake godine (od 2008.) tokom uskršnjih blagdana
· Sveučilišno prvenstvo Europe (4-10.10.2009.) – sudjelovale ekipe 22 sveučilišta
· 10. Europsko parsko prvenstvo mladih (14-17.07.2010.) – sudjelovalo 139 parova (mlađih od 27 godina). Prvenstvo je održano pod visokim pokroviteljstvom Europskog olimpijskog odbora.
Tu valja još dodati već ranije spomenuta dva Memorijala kao i Hrvatski open, a posebno raduje što je nakon besprijekorne organizacije prethodno navedenih evropskih prvenstava, Svjetska Bridge Federacija povjerila upravo BK Opatiji organizaciju Svjetskog prvenstva mladih u bridžu (21-31.08.2011.) o čemu je pred deset dana potpisan ugovor. Očekuje se više od 500 bridžista iz cijelog svijeta: i to mladih – budućih promotora opatijske turističke destinacije!
Što se pak razmišljanja o budućnosti tiče, predsjednik Grga i predsjednik Bridge Saveza Hrvatske Jurica Carić, na nedavno održanoj pressici su rekli:
Cilj nam je dovesti u Opatiju i seniorska europska i svjetska prvenstva, a imamo i snažne garancije od strane krovnih organizacija da ćemo dobiti Europsko parno prvenstvo 2013. ako se do tada dovrši sportska dvorana. Tom je prilikom naglašeno da bi takav događaj u Opatiju doveo 4000 posjetitelja i povećanje turističkog prometa koje se mjeri u milijunima eura.
Što se tiče športskih rezultata opatijski bridžisti nisu neke superklase, ali u hrvatskim okvirima spadaju u srednje-gornju kuću. Na hrvatskoj rejting listi od 569 registriranih bridžista najbolji Opatijac je Pokorny na 20 mjestu, pa Škreblin na 28 i dalje redom Mandić 29, Grgurić 45, Kopani 93 itd.
U Imotskom nije bilo dovoljno stolica za sve zainteresirane kibice...

U Imotskom nije bilo dovoljno stolica za sve zainteresirane kibice...


Hrvatska je pak u svjetskim bridžerskim razmjerima također negdje pri sredini: muškarci obično 15-20. od 30-tak i više država, a dame 10-15. također između 30-tak država.
Opatija ima i momčad u Hrvatskoj A. ligi, koja već par godina bude plasirana negdje od 7. do 10. mjesta od dvanaest. Okosnicu momčadi, koja može brojiti do 8 igrača, koji ne moraju nužno pripadati matičnom klubu, sačinjavaju Pokorny, Hajdaraj, Simić (Pula) i Kauzlarić (Rijeka). Ostali upadaju u momčad prema potrebi ali najčešće se sa osrednjim uspjehom natječu u B. ligi.
Pred dva mjeseca je opatijska momčad ostvarila jedan od boljih rezultata: u Imotskom, na hrvatskom Prvenstvu Jadrana osvojili su u konkurenciji devet momčadi drugo mjesto izgubivši “za dlaku” u finalu od Splita. Igrali su: Škreblin, Mandić, Kauzlarić, Simić i Grgurić.
Naravski, tu su i nastupi na raznim većim i prigodnim turnirima (mnogi idu petkom u Trst…), gdje se uvijek među nagrađenima nađe i poneki Opatijac, ali prvih je mjesta u zadnje vrijeme bilo manje no što bismo voljeli.
2008 - Kauzlarić i Jakupović, pobjednici turnira u Preboltu (Slovenija)

2008 - Kauzlarić i Jakupović, pobjednici turnira u Preboltu (Slovenija)


I za kraj jedna mala “caka” koju sam najavio u prethodnom nastavku. U posjedu smo prospekta kojim Turistički biro Opatija, Villa Angiolina, telefon 610 i 568 najavljuje International BRIDGE tournoi za dan 8,9 i 10 juna 1957.(!) 8-og momčadski turnir, 9-og turnir parova i 10-og proglašenje pobjednika. Upisnina: 1000 dinara po igraču. Vodstvo turnira: Illy Tala (Wien). Nagrade u vrijednosnim predmetima (!). Prospekt je štampan u Tipografiji Umag.
Kuriozitet je u tome što do sada unatoč stanovitog istraživanja nismo našli nikakvih indicija ni podataka da li je turnir zaista održan, te tko ga je pokrenuo, jer iz prospekta pisanog na pet jezika vidljivo je da ga je pisao netko tko o takmičarskom bridžu ima pojma, a ne zaboravimo da se radi o 1957. godini.
Ovim putem pozivamo da nam se jave čitatelji koji misle da nešto znaju o tome…
Vezane vijesti:
Feljton: Društvene igre, Opatija i turizam
Feljton: Društvene igre, Opatija i turizam – vol.1
Feljton: Društvene igre, Opatija i turizam – vol.2

error: Content is protected !!