FEN ponovo među najboljim festivalima – pogurajte ga do glavne nagrade @ Opatija

fen_najava_2013 (5)

Svoj glas za FEN možete dati na stranicama portala Teatar.hr.

Zagreb, Opatija – Festival neovisnih kazališta i kazališnih družina (FEN) ponovo je, treću godinu zaredom, nominiran za nagradu publike uglednog kazališnog portala Teatar.hr, ovog puta u proširenoj konkurenciji koja uključuje najkvalitetnije manifestacije u čitavoj regiji, odnosno zemljama na prostoru bivše Jugoslavije.

Premijerno izdanje FEN-a je nagradu za najbolji kazališni festival i osvojilo, a drugo izdanje lanjske godine bilo je na korak od titule koju mu je za svega nekoliko glasova ‘‘preoteo’‘ splitski IKS Festival koji je i ove godine nominiran, uz Beogradski internacionalni teatarski festival (BITEF), Festival novog cirkusa te Tjedan suvremenog plesa.

Zanimljiva se bitka vodi i u ostalim kategorijama, gdje doduše riječka i liburnijska scena igra nešto manje zapaženu ulogu, odnosno prisutna je tek u kategoriji osobe godine u kojoj je nominiran novi intendant HNK Ivana pl. Zajca Oliver Frljić, uz kritičarku Snježanu Banović, nedavno preminulu glumicu Anu Karić, spisateljicu Tenu Štivičić te mladog opernog pjevača Matiju Meića.

Neobična situacija dogodila se u kategoriji najbolje predstave, gdje konkuriraju čak dvije ‘‘Ane Karenjine’‘ – jedna osiječkog, a druga zagrebačkog HNK. Uz njih, nominirane su i ‘‘Dream of Life’‘ Hotela Bulić, ‘‘Hamlet’‘ ZKM-a te Gavelline ‘‘Tri sestre’‘. Za izvođača godine konkuriraju Guilherme Gameiro Alves, Dražen Čuček, Ozren Grabarić, Krešimir Mikić te Stipe Kostanić, a za izvođačicu godine Senka Bulić, Sandra Lončarić Tankosić, Edina Pličanić, Ivana Roščić i Nina Violić.

Nagrada za redatelja, odnosno koreografa godine, otići će Saši Božiću, Ivici Buljanu, Leu Mujiću, Dori Ruždjak Podolski ili Staši Zurovcu, dok će dobitnik za najbolji tekst biti Kristina Gavran (‘‘Dječak koji je tražio zmaja’‘), Mislav Brečić (‘‘Ispočetka’‘), Damir Karakaš (‘‘Snajper’‘), Vedrana Klepica (‘‘Tragična smrt ekonomskog analitičara’‘) ili Davor Špišić (‘‘Žene u crvenom’‘). Za neovisno kazalište godine nominirani su BADco., de facto, Hotel Bulić, Mala scena i Rugantino, a najviše polemika vjerojatno će izazvati (ne)uobičajene kategorije za najprecjenjeniju predstavu godine i skandal godine.

Tako je, primjerice, za skandal godine nominirano i Ministarstvo kulture te udio potpora kulturi u državnom proračunu koji je spao na 0,5 posto, kao i izmjene Zakona o kazalištima, izbori ravnatelja u javnim kazalištima te upravljanje HNK Split i Splitskim ljetom. A za neslavnu titulu najprecjenjenije predstave konkuriraju ‘‘Aida’‘ sa Splitskog ljeta, ‘‘Dundo Maroje’‘ sa Dubrovačkih ljetnih igara, ZKM-ov ‘‘Hamlet’‘ koji je, začudo, nominiran i za najbolju predstavu godine, ‘‘Orašar’‘ HNK Osijek te ‘‘Osmi povjerenik’‘ kazališta Gavella.

Inače, nominirane je u svim kategorijama izabrala čitateljska publika portala Teatar.hr, a tijekom prednominacija koje su trajale od 1. do 31. listopada zabilježeno je više od 34 tisuće glasova. O pobjednicima će također odlučivati publika, i to on-line glasovanjem na stranicama portala koje traje do 20. studenog u 12 sati, dok će se nagrade najuspješnijima dodijeliti dan kasnije, 21. studenog u zagrebačkoj Tvornici kulture.

Davor Žic / PodUčkun.net

error: Content is protected !!