Fernando Kirigin o mjerama pomoći gospodarstvu: Jako je bitno očuvati stabilnost opatijskih poduzetnika

Fernando Kirigin o mjerama pomoći gospodarstvu: Jako je bitno očuvati stabilnost opatijskih poduzetnika

Fernando Kirigin

Predsjednik Vijeća kazao je kako smatra da se s mjerama za gospodarstvo u Gradu Opatiji trebalo krenuti već s 1. studenog, ali kako je prihvatio obrazloženje gradonačelnika da bi to bilo preveliko opterećenje za ovogodišnji proračun.

Opatija – Najava da bi cjepivo protiv koronavirusa moglo biti ubrzo spremno za uporabu može značiti da smo na samom vrhuncu borbe protiv te podmukle bolesti koja je uzdrmala gospodarstvo cijelog svijeta. Zato smatram da je za Opatiju u kojoj dominira u ovoj pandemiji jedna od najpogođenijih gospodarskih grana – turizam, sada jako bitno razdoblje u kojem moramo napraviti sve kako bi do početka iduće turističke sezone pomogli gospodarstvu u cilju održavanja poslovnih aktivnosti i očuvanja radnih mjesta, poručio je predsjednik Gradskog vijeća Fernando Kirigin (SDP) na jučerašnjoj konferenciji za medije.

Dodao je kako smatra da se s mjerama za gospodarstvo u Gradu Opatiji trebalo krenuti već s 1. studenog, ali kako je prihvatio obrazloženje gradonačelnika da bi to bilo preveliko opterećenje za ovogodišnji proračun jer se je već ove godine za pomoći gospodarstvu u cilju očuvanja radnih mjesta i pomoći građanima prilikom proljetnog „lockdowna“ interveniralo sa gotovo 7 milijuna kuna proračunskog novca.

– Svakako podržavam mjeru umanjenja ugovorene zakupnine za 50 posto i to za razdoblje od 1. siječnja do 31. ožujka 2021. godine za sve zakupce poslovnih prostora u Gradu Opatiji. Gradonačelniku sam ukazao na manjkavost ovog prijedloga jer se odnosi samo na zakupce poslovnih prostora koji su u vlasništvu Grada Opatije. Zato mi je drago da je gradonačelnik prihvatio moj prijedlog mjere koja zahvaća sve opatijske poduzetnike koji su u ovoj godini ostvarili znatno manje prihode te poslao Gradskom vijeću na usvajanje Odluku o djelomičnom oslobođenju obveze plaćanja komunalne naknade za vrijeme trajanja pandemije COVID-19 virusom i to na način da se mjesečna obaveza komunalne naknade za prvih pet mjeseci sljedeće godine umanji za 30 posto. Iako smatram da je i to umanjenje moglo biti također 50 posto ne želim licitirati s postotcima jer je gradonačelnik „čuvar“ gradskog proračuna te uz pomoć gradskih službi sigurno bolje od mene može procijeniti što je za stabilnost gradskog proračuna prihvatljivo, a što nije, rekao je Kirigin.

Poručio je kako do usvajanja proračuna Grada Opatije za 2021. godinu „svakako treba pronaći financijska sredstva i osmisliti model pomoći opatijskim poduzetnicima koji imaju cjelogodišnje poslovanje na pomorskom dobru kojeg ostvaraju preko koncesijskih odobrenja koje izdaje Grad Opatija“.

– Tu je grupu poduzetnika zaobišla većina gradskih proljetnih mjera pomoći gospodarstvu. Naime, radi se o tome da su gotovo svi poduzetnici koji posluju na pomorskom dobru na osnovu koncesijskih odobrenja sukladno Zakonu platili još u veljači ove godine sve svoje obveze unaprijed za godinu dana, dakle, prije početka pandemije COVID-19 virusom. Upravo zato što Zakon nije predvidio povrat bar dijela uplaćenog novca smatram da svakako treba pronaći modele financijske pomoći i toj grupi poduzetnika. Također mi je i prihvatljiv prijedlog Udruženja obrtnika kojim se traži potpuno oslobađanje od plaćanja zakupnina u gradskim poslovnim prostorima u slučaju novog potpunog zatvaranja kakvo smo imali proljetos. Ali, dodao bih još da svakako u tom slučaju treba ponovno aktivirati i ostale mjere pomoći svim poduzetnicima, a ne samo onima koji su u gradskim poslovnim prostorima. Na kraju izražavam zadovoljstvo da je gradonačelnik nakon skoro godinu dana na Gradsko vijeće ponovno uputio Odluku kojim se oslobađa plaćanja spomeničke rente hoteljere čiji hoteli su poslovali najmanje 11 mjeseci u godini. Ista Odluka je već bila prije skoro godinu dana na Gradskom vijeću ali nije dobila podršku većine vijećnika jer je u sebi sadržavala odredbu kojom se retroaktivno oslobađa plaćanja spomeničke rente one koji istu nisu na vrijeme platili. Sada kada je gradonačelnik izbacio tu čudnu odredbu iz Odluke ista je dobila jednoglasnu podršku vijećnika, a uvedena je još jedna dobra mjera koja hotelijere potiče na cjelogodišnji rad, zaključio je Kirigin.

 

error: Content is protected !!