Festival folklora i vlaškog jezika @ Žejane

kanturi_zvonejski…tijekom vikenda odvilo se nekoliko zanimmljivih manifestacija…
…događanja su bila posvećena lokalnim običajima i autohtonom jeziku…

Žejane – Bogat program oživio je Žejane tijekom proteklog vikenda, a događanja su započela radionicom ”Kum se ziče / Kako se kaže” održanom u subotu u prostoru žejanske škole. Ta je radionca uvela sudionike u ”Dane vlaškog i žejanskog jezika”, posvećene ideji očuvanja i valorizacije ovog jedinstvenog govornog narječja.
Radionicu je vodio član udruge ”Žejane” Robert Doričić, a govornici su prikupljali žejanske riječi te poslovice vezane za dijelove tijela i pojedine tjelesne bolesti.
liburnija_zejane_2011-2
– Upravo ovakav interaktivni pristup te aktivni angažman govornika kroz zabavu i uživanje u jeziku neprocjenjiv je dobitak za sveukupan projekt i to je nešto što je nedostajalo proteklih godina. Za jezik je bitno da se on govori, a upravo na ovakav spontani način, kroz međusobni razgovor sudionika, mogu se postići veliki rezultati. Samo prikupljanje rječničke građe ne mora biti isključivo posao stručnjaka, već i sami Žejanci tomu mogu itekako pridonijeti, jer primjerice mlađi govornici govore drukčije od starijih, ali su svjesni tih razlika te primjećuju riječi koje oni manje koriste, iako znaju da postoje, kazala je profesorica lingvistike sa Sveučilišta u New Yorku Zvjezdana Vrzić, jedna od glavnih inicijatora ovoga projekta i simpozija.
Nakon prvog dana u Žejanama, simpozij je preseljen u Šušnjevicu, gdje je održano nekoliko izlaganja te radionica za djecu koju je vodila Viviana Brkarić iz Udruge ”Spod Učke”, a u 18 sati na igralištu u Žejanama održan je i treći foklorni festival ”Zakantajmo i zatancajmo”. Na njemu su nastupili izvođači iz desetak folklornih udruga, a otvoren je izvedbom neslužbene istarske himne ”Krasna zemljo” u izvedbi organizatora, KUD-a ”Učka” i udruge ”Žejanski kanturi”.
U sklopu programa svoje su pjevačko i plesačko umijeće predstavili članovi KUD-a ”Zvir” iz Jelenja, KUD-a ”Kršan”, ”Tri Ćića”, Ženske klape ”Rožice” iz Šapjana, KUD-a ”Kornić” s otoka Krka, te domaćini – ”Žejanski zvončari”.

Liburnija.net: Festival folklora i vlaškog jezika @ Žejane

Liburnija.net: Festival folklora i vlaškog jezika @ Žejane


Liburnija.net: Festival folklora i vlaškog jezika @ Žejane

Liburnija.net: Festival folklora i vlaškog jezika @ Žejane


Marino Maljavac, Davor Žic / Liburnija.net
Foto: Robert Doričić
Vezane vijesti:
Dani vlaškog i žejanskog jezika te festival folklora
FOTO: Održana Letnja Ivanja & Petrova
Proslava Jandrinje i sveta misa @ Žejane
VIDEO: Zilele de vlåška ali žejånska limba 2010.
VIDEO: Žejanski jezik online
Očuvanje vlaškog ili žejanskog jezika

error: Content is protected !!