Festival mjuzikla: More than more @ Opatija

Mjuzikl Crna kuća

Mjuzikl Crna kuća

Prema rasporedu, 14. lipnja igrat će mjuzikl ”Crna kuća”, 21. lipnja ‘’Pepeljuga’’, a 30. lipnja slavna ‘’Jalta, Jalta’’ uz veliki vatromet u ponoć za ulazak Hrvatske u EU. Festival mjuzikla nastavit će se i u sedmom mjesecu – 12. srpnja na rasporedu je ”Glavo luda”, a 26. srpnja ‘’Chicago’’.

Opatija – Pred nama je već treći Festival mjuzikla u Opatiji, koji na Ljetnu pozornicu donosi četiri nova scensko-glazbena ostvarenja (https://poduckun.net/dopo-sole-ljetni-program-festivala-opatija-ljetna-pozornica/) te jedan mjuzikl za djecu, a iz Festivala Opatija najavljuju i novosti vezane uz ovu sezonu.

– Prije no što smo stigli i trepnuti, sjeme jedne originalne ideje palo na plodno opatijsko tlo i pretvorilo se u tradiciju; tradiciju koja je našoj kraljici turizma sve samo ne strana, kazala je ravnateljica Festivala Rajna Miloš.

glavo_luda

Još je sredinom 30-ih godina prošlog stoljeća upravo u Opatiji započeo svoj život čuveni međunarodni Festival operete. Kasnije se preselio u Trst, no u ovome se trenutku, bez obzira na tradiciju i kvalitetu, grčevito bori za svoj opstanak. Festivali zabavne glazbe, započeti nešto kasnije, krajem 50-ih godina, desetljećima su bili upravo zaštitni znak Opatije, prepoznatljivi i izvan granica tadašnje države. Danas ih se samo možemo sjećati kroz sijaset evergreena koji možda jednom dobiju novo ruho u mjuziklu posvećenom našem doajenu ove vrste glazbe, Ivi Robiću. Velike opatijske ljetne operne sezone obilježile su 60-e i 70-e godine naše kulturne povijesti no 80-ih su krenule prema svome sutonu.

– U ovome trenutku, u cijeloj našoj regiji, najveći je domet poneka sporadična operna izvedba u sklopu nekog od ljetnih festivala koji, na žalost, sve više gube svoj identitet. Iza nas je prohujalo i doba posljednjeg desetljeća prošlog i prvog ovoga stoljeća, a pamtimo ga po bogatim sezonama najrazličitijih koncerata, od onih ozbiljne glazbe, preko jazza pa sve do onih najpopularnijih – zabavne glazbe. Koncerata, doduše, ima i danas, no u dozama prilagođenima ne baš najsretnijim vremenima u kojima živimo, poručila je Miloš.

Ukratko, dodala je – jedno je sigurno. Opatija zaista ima bogatu tradiciju najrazličitijih festivala koja se tijekom proteklih dekada prilagođavala i evoluirala sukladno vremenima, publici i trenutnim mogućnostima organizatora. Na temelju svoje bogate tradicije, Opatija danas, u skladu sa sveukupnom situacijom, nudi nešto što možda na najbolji mogući način objedinjuje sve ono radi čega je u prošlosti i bila kulturna Meka regije, a danas spaja različite stilove i grane umjetnosti u jednu od najpotpunijih, ali i, u ovome trenutku posebno važno, najpopularnijih scenskih formi – mjuzikl.

Jalta, Jalta

Jalta, Jalta

– U takvoj simbiozi najcjelovitije ponude kulture i turizma, Opatija dobiva na tradiciji zasnovan festival zanimljiv ne samo različitim generacijama publike već i praktički svim profilima opatijskih turista, i to bez obzira na eventualnu jezičnu barijeru. Naime, većina je mjuzikala dobro poznata zainteresiranoj publici, tako da eventualno nerazumijevanje teksta zaista ne predstavlja apsolutno nikakav problem. Dapače, na taj se način, uz poznati sadržaj, s još većom pažnjom možemo usredotočiti na glumačko, pjevačko i plesačko umijeće svestranih glumaca današnjega doba čija energija upravo plijeni s pozornice. I tako, malo po malo, bivamo uvučeni u jednu novu opatijsku priču – u, za ovu regiju jedinstveni, Festival mjuzikla. Pred njime se, u to nema sumnje, smiješi lijepa budućnost jer Opatija, zahvaljujući upravo ovome Festivalu, zaista napokon počinje nuditi, da se poigramo riječima i jezicima, ‘’more than more’’, odnosno – ‘’više od mora’’, zaključila je Miloš.

Prema rasporedu, 14. lipnja igrat će mjuzikl ”Crna kuća”, 21. lipnja ‘’Pepeljuga’’, a 30. lipnja slavna ‘’Jalta, Jalta’’ uz veliki vatromet u ponoć za ulazak Hrvatske u EU. Festival mjuzikla nastavit će se i u sedmom mjesecu – 12. srpnja na rasporedu je ”Glavo luda”, a 26. srpnja ‘’Chicago’’.

Ivan Mellor / Liburnija.net

error: Content is protected !!