Festival neovisnih kazališta počinje u utorak u opatijskom hotelu Imperial

Arhiva: Otvorenje FEN-a

Arhiva: Otvorenje FEN-a

Do nedjelje, 12. travnja, u sklopu FEN-a održat će se čak 24 različita programa, a dominantna tema u tih tjedan dana bit će pitanje identiteta pojedinca, ali i položaja i važnosti umjetnosti u suvremenom društvu.

Opatija – Predstava ”Crveno“ zagrebačkog Teatra Exit otvorit će sutra, u utorak, 7. travnja u 20 sati u opatijskom hotelu Imperial četvrto izdanje Festivala neovisnih kazališta i kazališnih skupina Republike Hrvatske, koje će u narednih šest dana prikazati presjek najkvalitetnijih predstava i radionica domaće nezavisne kazališne scene.

Do nedjelje, 12. travnja, u sklopu FEN-a održat će se čak 24 različita programa, a dominantna tema u tih tjedan dana bit će pitanje identiteta pojedinca, ali i položaja i važnosti umjetnosti u suvremenom društvu. Ova se problematika, svjesno ili nesvjesno, provlači kroz brojne predstave koje će se naći na ovogodišnjem festivalu, pri čemu je nekoliko programa zbog svojeg posebnog značaja izdvojeno u dvije nove kategorije uvedene za 4. FEN.

– Dvije nove kategorije smo nazvali – ”Ovo morate vidjeti!“ i ”Odabrao FEN“. Kroz prvu kategoriju FEN donosi preporuku za predstave, ljude i radionice koje morate vidjeti, čuti, doživjeti, osjetiti, proživjeti, zapamtiti i primijeniti. U sklopu ove kategorije predstavit ćemo Kazalište slijepih i slabovidnih ”Novi život“ iz Zagreba i njihovu predstavu ”Jučer sam se sjetio plave“ koja na poseban način prikazuje izazove s kojima se suočavaju slijepe osobe. Druga je kategorija čista ekskluziva koju ove godine donosimo u liku i djelu poznatog i priznatog pisca Renata Baretića te naše čudesne foto-umjetnice Saške Mutić. Renato će nas učiti kako se kreativno piše, a Saška će pokazati FEN kroz oko njezina objektiv na izložbi pod nazivom ”Fenospektiva“, kazala je ravnateljica Festivala Opatija Rajna Miloš.

Opatijcima i posjetiteljima predstavit će se poznata imena iz svijeta glazbe, književnosti, umjetnosti i kazališta poput Renata Baretića, Martine Tomčić i Ivane Husar, Ivice Šimića, Nine Violić, Nataše Janjić, Vilima Matule, Ecije Ojdanić, Dražena Šivaka i mnogih drugih, koji će i ove godine za svoje sudjelovanje biti nagrađeni jedinstvenim, autorski oblikovanim sušilom za kosu koje je ove godine dizajnirala Saška Mutić.

– FEN je prigoda za potpuno uživanje u kazalištu, jer tijekom narednog tjedna Opatija će doista punim plućima disati i živjeti sa stotinama kazalištaraca, glumaca, kreativaca, i imati prilike svjedočiti njihovim najkvalitetnijim radovima, na predstavama za koje vjerujemo da će se i ove godine tražiti karta više, zaključila je Miloš.

Davor Žic / PodUčkun.net

error: Content is protected !!