Festival Opatija bit će važna tema na rebalansu: Tražili povećanje budžeta od 40 posto

…ilustracija..

Rast sa 7 na 10 milijuna kuna djelomično je objašnjen, no milijun kuna koje su tražene za programsku djelatnost nisu elaborirane – prema sadašnjem stanju ispada da će Festival 2,2 milijuna kuna potrošiti na svega šest događanja. Kako ostvaruju i dodatne prihode od ulaznica, trošak po događanju penje se na vrtoglavih 400 tisuća kuna.

Opatija – Budžet festivala Opatija prema prijedlogu rebalansa proračuna trebao bi porasti za tri milijuna kuna, sa 7 na gotovo 10 milijuna kuna, uz što bi se dodatnih 350 tisuća kuna namijenjenih manifestaciji RetrOpatijski festival koja se neće održati prenamijenili u redovan glazbeno-scenski program.
Takvim predloženim četrdesetpostotnim rastom izdvajanja iz gradskog proračuna za ovu kulturnu instituciju, ali i činjenicom da namjena većine traženih sredstava u rebalansu nije izričito specificirana, učinit će od Festivala jednu od glavnih tema na sjednici Gradskog vijeća u ponedjeljak, na kojoj će se raspravljati o rebalansu proračuna.

Na nedavno održanoj tiskovnoj konferenciji predstavnici vijećničke većine kazali su kako su tražili prisutstvo svih čelnika gradskih tvrtki i institucija na predstojećoj sjednici, no kako je ravnatelj Festivala Opatija Ernie Gigante Dešković već najavio da se neće odazvati, zbog ranije dogovorenog putovanja u inozemstvo.

– Festival Opatija tražio je tri milijuna kuna, od čega smo dobili objašnjenje za dva milijuna kuna, a radi se o sredstvima za najam prostora u Kulturno-turističkom centru, koje će Grad uplatiti Festivalu, a Festival vratiti gradu na ime najamnine. Razlog ovakvog aranžmana jest posljedica oslobađanja Grada plaćanja PDV-a na izgradnju KTC-a, pa sada centar mora imati barem privid komercijalnog prihoda od najma prostora i tako ostvarivati dodanu vrijednost na koju se plaća PDV. Drugim riječima, PDV nije oprošten, nego će ga se kroz najamninu isplatiti u sljedećih dvadeset godina. Međutim, za ostalih milijun kuna koje se planiraju utrošiti na program nismo dobili nikakvo obrazloženje, a od osobe koja u ime Festivala bude sudjelovala na sjednici očekivat ćemo jasne odgovore o kojima će ovisiti hoćemo li prihvatiti predviđeno povećanje. Osobito nas zanima zbog čega se traži tako veliko povećanje, zašto su sredstva tako loše planirana da se neke stavke i udvostručuju u odnosu na plan, ali i na što su potrošena postojeća sredstva, osobito u vremenu otkako je ravnatelj postao Ernie Gigante Dešković, kazao je na konferenciji Fernando Kirigin.

Na što će se sredstva utrošiti teško je pretpostaviti budući da je formirana nova stavka – Centar Gervais, koja obuhvaća programske i materijalne troškove te troškove održavanja koji su dosad bili odvojeni. No, za Gervais će se izdvojiti 600 tisuća kuna više od plana, a može se pretpostaviti da će se većina tih sredstava utrošiti na program budući da se režijski troškovi nisu mogli tako drastično povećati.

Glazbeno-scenska djelatnost povećat će se također za 350 tisuća kuna koje će se „skinuti“ sa ukinute stavke RetrOpatijskog festivala, čime će ta programska stavka nabujati na gotovo 2,2 milijuna kuna. Radi se o stavci koja ne uključuje filmske projekcije, program u Gervaisu niti manifestacije – kao što su Ledena čarolija, MIK, RetrOpatija, FEN i druge – koje imaju vlastite budžete, a niti vanjske produkcije u kojima će se održati gotovo svi ljetni programi, od koncerata Gibonnija i Olivera, Marka Tolje do nastupa Balaševića i Bijelog dugmeta. Drugim riječima, iznos od 2,2 milijuna kuna previđen je samo vlastiti program Festivala Opatija na Ljetnoj pozornici, kojeg je od početka godine pa do najavljenog kraja kolovoza bilo ukupno – šest komada. U taj dio spadaju dosad održane Barufe, iako nije jasno zašto kao manifestacije nisu dobile vlastitu proračunsku stavku, Aida u koprodukciji s riječkim HNK, plesni spektakl Korijeni te predstave Spamalot, Đurologija i Ćiro. S obzirom da Festival ostvaruje i dodani prihod od prodaje ulaznica za sva ova događanja, ispada da je prosječni trošak jednog događanja oko 400 tisuća kuna! Naravno, postoji mogućnost da će se neki veliki spektakli održati i u jesenskom periodu na Ljetnoj pozornici, no ipak se glavnina programa na ovoj lokaciji odvija u ljetnim mjesecima.
Dakle, trošak od 2,2 milijuna kuna ne uključuje program u Gervaisu, koji će koštati još dodatnih oko milijun kuna. Ono što također nije uključeno u ovo povećanje od tri milijuna kuna jesu dodatni troškovi za sanaciju balkona u Gervaisu koji će iznositi oko pola milijuna kuna. Nevjerojatni propust zbog kojeg se sa balkona ne vidi pozornica posljedica je projektantskog propusta, a upravo greškama u projektu i financijskim planovima KTC-a trebala se baviti revizija koju je tražilo Gradsko vijeće, a gradonačelnik Dujmić odlučio zaustaviti.

– Gradonačelnik Opatije Ivo Dujmić tvrdio je da je natječaj za reviziju loše sročen i da se zato javila samo jedna tvrtka, pa treba odustati od ideje revizije. Međutim, ako je natječaj loše sročen to je odgovornost gradske uprave, a možemo pretpostaviti da je cilj bio upravo zbuniti potencijalne sudionike natječaja jer su među pitanjima koje su tvrtke koje su preuzele dokumentaciju bila i ona poput „kolika je vrijednost projekta“ i „kolika je površina objekta“. To znači da se nisu u natječaju dale niti najosnovnije informacije, kazao je Igor Puž.

Istaknuo je da će inzistirati da se revizija ipak provede u cijelosti, ali da će sada dati jasne upute na što se treba fokusirati.

– Činjenica da je DORH preuzeo ovaj slučaj ne znači da treba odustati od revizije, jer DORH utvrđuje samo kriminalnu odgovornost, a mi želimo utvrditi je li bilo propusta u projektu i kod raspisivanja natječaja. Najviše nas zanima zašto nije bio raspisan natječaj za ugradnju opreme, nego je to bez natječaja povjereno GP Krku, koji kao građevinska tvrtka definitivno ne bi mogao biti najpovoljniji niti najbolji ponuđač kompleksne i specifične audio i scenske opreme. Osim toga, sam konzultant Raul Degano kojeg je angažirao Grad Opatija kazao je kako u projektu postoje grube projektantske pogreške, ali nitko se na to nije obazirao, pa sada plaćamo njihovo otklanjanje, zaključio je Igor Puž.

Davor Žic / PodUčkun.net

error: Content is protected !!