Festival Opatija najavio bogatu kazališnu jesen

Liburnija.net: Bend – Teatar Exit

Novost ove jeseni da će se dvorana u vili Antonio iskoristiti za prikazivanje dječjih filmova i ”crtića“ nedjeljom u podne pa će se taj program u kombinaciji s predstavama za djecu idealno uklopiti u praksu koja je započeta ljetos.

Opatija – U uredima Festivala Opatija na Ljetnoj pozornici prošlog petka je najavljena kazališna jesen-zima 2012, koja započinje ovog petka u 20 sati u kongresnoj dvorani hotela Adriatic predstavom ”Bend“ zagrebačkog teatra EXIT.

Uz već ustaljeni prostor kongresne dvorane, za održavanje programa ponovo je u funkciju stavljen i Umjetnički paviljon Juraj Šporer, ali i dvorana u vili Antonio gdje će se nedjeljom kada nema kazališne predstave projicirati animirani i igrani filmovi sadržajem namijenjenim djeci.

Aleksandar Monar i Rajna MIloš

– Za vrlo bogat i izrazito kvalitetan program ove jeseni prije svega treba zahvaliti i našem novom sponzoru: naime tvrtka ACI potpomogla je našu kazališnu sezonu iznosom od 70.000 kuna i tako omogućila njezino odvijanje bez ikakvih redukcija ”na štetu“ gledatelja. Zbog toga i zadržavamo lanjsku razinu cijena ulaznica od 60 kuna s pedesetpostotnim popustom za umirovljenike i studente. Iznimka je predstava ”Bend“ kultnog teatra EXIT za koju smo cijene morali podignuti na 100 kuna zbog nešto skuplje produkcije i dodatnih troškova adaptacije za kongresnu dvoranu u hotelu Adriatic, kazala je ravnateljica ustanove Rajna Miloš nadodavši da je program najavljen do kraja studenog budući da od 1. prosinca kreće realizacija zajedničkog programa Turističke zajednice Grada Opatije, Hrvatskog muzeja turizma i ustanove Festival Opatija nazvanog ”Zima u Opatiji“ o čijim će detaljima javnost biti uskoro upoznata.

Nakon već spomenutog ”Benda“ teatra EXIT u kojemu igra i Opatijka Mateja Majerle tijekom listopada nas očekuju još dvije komedije: ”U zajedničkom stanu“ kazališne grupe Lectirum koju redateljski potpisuje Zoran Mužić i ”Lutka“ Mire Gavrana u izvedbi teatra Gavran. Bit će to prilika da se uživo na djelu pogleda Doris Pinčić u glavnoj ulozi, inače gledateljima poznatu kao Lara iz kultne televizijske serije ”Larin izbor“.

– Novost ove jeseni je da ćemo dvoranu u vili Antonio iskoristiti za prikazivanje dječjih filmova i ”crtića“ nedjeljom u podne pa će se taj program u kombinaciji s predstavama za djecu idealno uklopiti u praksu koju smo započeli ljetos, a to je da je nedjelja dan koji je programski namijenjen našim najmlađim sugrađanima, dodao je Aleksandar Monar, koordinator filmskog programa.

Inspektor Martin i banda puževa

Dječja kazališna sezona započinje već ove nedjelje predstavom ”Profesor Baltazar – Put oko svijeta“ kojeg sa malih ekrana na kazališne daske postavlja zagrebačko kazalište Tvornica lutaka. Sedam dana kasnije u vili Antonio je na repeortaru ”Inspektor Martin i banda puževa“, prvi domaći neovisni dugometražni animirani film u režiji Igora Lepčina. U ”Šporeru“ će sezonu 21. listopada otvoriti Mala scena sa svojom ”Ružičastom sanjaricom“, a mjesec zatvara projekcija francuske animirane avanture ”Čudovišna priča u Parizu“ sinkronizirane na hrvatski jezik.

U studenom nas očekuju 3 predstave za odrasle i 2 predstave za djecu. Uz iznimku Krležine ”Bobočke“ koju utjelovljuje Ecija Ojdanić u paviljonu Juraj Šporer, 9. studenog i dalje se smijemo: najprije s Arijanom Čulinom i Stojanom Matavuljem u ”Bluz – guz cabaretu“, a onda i vječnim diskusijama o sličnostima i razlikama između muškaraca i žena u ”Muškarci su s Marsa, žene su s Venere“ koje u obliku interaktivnog semnara u ulozi voditelja igra Roman Šušković-Stipanović. Tigar teatar će djecu zabavljati svojim predstavama ”Čarobnjak“ i ”Pale sam na svijetu“ koja poučno provlači temu što će ti svo bogatstvo svijeta ako nemaš prijatelje?

Miloš je najavila da će Ljetna pozornica zimus biti poprištem većine adventskih događanja i ”Zime u Opatiji“ uz klizalište koje će biti postavljeno na parteru gledališta. Sudeći prema najavama, Opatiju, odnosno Opatijce i njihove goste očekuje bogata kazališna jesen i uzbudljiva i sadržajno oplemenjena zima. Sve detalje provjerite na službeim stranicama Festivala Opatija.

Profesor Baltazar – Put oko svijeta

Nikola Cvjetović / Liburnija.net

error: Content is protected !!