FLAG dodijelio gotovo četiri milijuna kuna za četiri projekta očuvanja i valorizacije ribarske te pomorske baštine na području Opatijske rivijere

FLAG dodijelio gotovo četiri milijuna kuna za četiri projekta očuvanja i valorizacije ribarske te pomorske baštine na području Opatijske rivijere

Interpretacija škvera u Iki... parking ide u poviejst, stiže uređeni trg...

– Sredstva je dobila Općina Mošćenička Draga s partnerom Turistička zajednica Općine Mošćenička Draga za projekt „Štorije od mora“ u iznosu od 1.113.466,31 kn, zatim Općina Lovran za projekte „Lantina“ u iznosu od 726.709,75 kn i “Lovranski Guc III”u iznosu od 637.000,00 kn te grad Opatija za projekte „Interpretacija 300 let škvera va Ike“ u iznosu od 1.112.375,00 kn i „Uređenje i interpretacija povijesnog škvera u Iki“ u iznosu od 890.051,45 kn

Cres – Na današnjoj tiskovnoj konferenciji održanoj na Trgu Frane Petrića predstavljeni su projekti očuvanja i valorizacije ribarske i pomorske baštine te očuvanje identiteta područja.

foto: Walter Salković

– Odobrena je Lokalna razvojna Strategija u ribarstvu prema kojoj se raspisuju FLAG natječaji, a u iznosu od 12 milijuna kuna koja se provodi do 2023.godine. U 2020. proveden je FLAG natječaj za mjeru 2.2. „Očuvanje i valorizacija ribarske i pomorske baštine i očuvanje identiteta područja“ iz koje je odabrano 8 projekata za financiranje kroz Europski fond za pomorstvo i ribarstvo te su svih 8 odobreni od strane Ministarstva poljoprivrede – Uprave ribarstva u ukupnom iznosu od 6,5 milijuna kuna. Ovakav model dodjele sredstava po metodi „bottom-up“ odnosno, da se planiraju strategije i natječaji prema stvarnim potrebama na terenu i prema idejama ljudi koji na tom području žive i u novom razdoblju financiranja europskim sredstvima bit će od velike važnosti i nastavljat će poticati partnerstva u zajednici. Odluku o dodjeli sredstva dobili su JK Reful s partnerima Grad Cres i OTRA d.o.o. za projekt „Creski kaić“ u iznosu od 1.016.782,50 kn, Turistička zajednica Mali Lošinj za projekt „Festival Lošinjskim jedrima oko svijeta“ u iznosu od 1.036.116,04 kn, općina Mošćenička Draga s partnerom Turistička zajednica Općine Mošćenička Draga za projekt „Štorije od mora“ u iznosu od 1.113.466,31 kn, Klub pomoraca Lošinj za projekt „Pomorac“ u iznosu od 34.000,00 kn, Općina Lovran za projekte „Lantina“ u iznosu od 726.709,75 kn i “Lovranski Guc III”u iznosu od 637.000,00 kn te grad Opatija za projekte „Interpretacija 300 let škvera va Ike“ u iznosu od 1.112.375,00 kn i „Uređenje i interpretacija povijesnog škvera u Iki“ u iznosu od 890.051,45 kn, a projekti će se provoditi do 2022. godine. Iako svako područje ima svoje specifičnosti, i projekti su različiti, od gradnje i rekonstrukcije do tiskanja novina i manifestacija, svi odobreni projekti doprinose razvoju ribarstvene zajednice na svojem području kroz valorizaciju pomorske i ribarske baštine i očuvanje identiteta područja, poručili su na tiskovnoj.

Na drugom FLAG Natječaj za Mjeru 2.1. „Očuvanje okoliša i poticanje na održivo upravljanje prirodnim resursima“, odabrano je šest projekata za koje se čeka Odluka o dodjeli sredstva Ministarstva u iznosu od 1.2 milijuna kuna te su trenutačno u fazi obrade projekti pristigli na Mjeru 1.1. C „Podrška razvoju i osuvremenjivanju male ribarske infrastrukture i unapređenje uvjeta poslovanja“ kojom se namjerava odabrati projekte u iznosu od 500.000,00 kn za gospodarski sektor ribarstva. Trenutno je otvoren natječaj za Mjeru 1.1. B za unapređenje male ribarske infrastrukture vrijedan 1.7 milijun kuna a u pripremi je natječaj za Mjeru 1.1. A za prvokupce ribe koji uključuje i ugostitelje s područja vrijedan 500.000,00 kuna.

FLAG je osnovan kao partnerstvo javnog, civilnog i gospodarskog partnerstva za lokalni razvoj vođen zajednicom (CLLD) na području Grada Opatije, Općine Mošćeničke Drage, Općine Lovran, Grada Malog Lošinja i Grada Cresa gdje i sjedište FLAG-a. Rad FLAG-a Vela vrata sufinanciran je sredstvima Europske unije iz Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo i trenutno zapošljava tri osobe s planom dodatnog zapošljavanja u sljedećem financijskom razdoblju.

Na konferenciji su prisustvovali Kristijan Jurjako, gradonačelnik Grada Cresa i predsjednik FLAG-a Vela vrata, Emil Priskić, zamjenik gradonačelnika Grada Opatije, Bojan Simonič, načelnik Općine Lovran, Luciana Sterle, zamjenica načelnika Općine Mošćenička Draga, Dalibor Cvitković, direktor TZ Mali Lošinj, Lucio Jurjako, predsjednik Kluba pomoraca Lošinj te Marčelo Damjanjević, predsjednik JK Reful.