Flego: Jako istarsko gospodarstvo naš je prioritet, gradimo dalje!

– Istarski pršut je zaštićen oznakom izvornosti u EU, a dobivena je i teška bitka za Teran. Istarski maslinari su napravili najveći iskorak u proizvodnji maslinovih ulja, broj maslina narastao je na 1.350.000, a broj uljara na 30. Otvoren je Edukacijski gastronomski centar Istre u Pazinu i počela je provedba EU projekta WELLFOOD ACTION – gastronomska valorizacija autohtonih namirnica, istaknuo je Flego.

Labin – Trud istarskih radnika, investicije poduzetnika i konkretne mjere Istarske županije, gradova i općina dali su vjetar u leđa istarskom gospodarstvu, naglasio je IDS-ov kandidat za istarskog župana Valter Flego na predstavljanju četvrtog programskog područja „Gospodarski rast i razvoj“ u Labinu.

– Otvaraju se nova radna mjesta, rastu investicije, smanjuje se nezaposlenost, raste prihod i izvoz. No, puno je još posla pred nama! Imperativ naše politike je osigurati posao i plaću svima koji žele raditi, a jako istarsko gospodarstvo naš je prioritet, nastavio je Flego osvrnuvši se na konkretne rezultate u protekle četiri godine. Jedan je od najznačajnijih pokazatelja, smatra Flego, 2.762 novootvorenih radnih mjesta te smanjena stopa nezaposlenosti za čak 44%. Također, od 2013. godine, domaći i strani investitori uložili su u Istru više od 10 milijardi kuna.

U razvoj poduzetničkih zona uloženo je, pak, 168 milijuna kuna i pokrenut je „Tehnološki inkubator“ u Puli u kojem radi 15 tehnoloških tvrtki s preko 50 radnika. Uloženo je i 21 milijun kuna u Zračnu luku Pula, što je omogućilo rekordan promet od 436 tisuća putnika. Realizirano je 116 EU projekata ukupne vrijednosti 988 milijuna kuna, a u toku je ugovaranje 20 novih EU projekata vrijednih 67,5 milijuna kuna.

– Rekordne rezultate iz godine u godinu bilježimo i u turizmu. Istra je najturističkija regija koja ostvaruje trećinu prihoda hrvatskog turizma. U 2016. ostvareno je 21% više dolazaka i 15% više noćenja, kazao je kandidat za istarskog župana dodajući kako je Istra rekorder i po turističkim investicijama. Naime, od 2013. do kraja 2017. godine ukupno se investira više od 5 milijardi kuna, a 33 milijuna kuna uloženo je u javnu turističku infrastrukturu i plaže. Za budući razvoj turizma, važan je i novousvojen Master plan turizma Istre 2015.-2025., kao i projekt „Mali kampovi u Istri“, osnivanje Istra Bike DMC – tvrtke za razvoj cikloturizma i otvorenje Bike centra u Tribanu.

– Razvojni zamah istarskom gospodarstvu, pružilo je i 10 mjera pomoći za istarsko gospodarstvo, kojim je Istarska županija osigurala 100 milijuna kuna kredita i jamstava za istarske poduzetnike i obrtnike. Financirano je 130 projekata ukupne vrijednosti 84,8 milijuna kuna, a samo u 2017. godini Istarska županija ulaže više od 4 milijuna kuna za povećanje konkurentnosti gospodarstva Istre“, naveo je Flego podsjetivši i na projekt „Imam ideju“, nastalog s intencijom poticanja i promoviranja inovacija ključnih za održivi razvoj i stvaranje novih radnih mjesta, kao i provedenih 130 besplatnih edukacija za više od 5.000 polaznika.

Važan segment istarskog gospodarstva je i poljoprivreda, pa je u proteklom razdoblju, putem Fonda za razvoj poljoprivrede i agroturizma Istre odobreno 112 kredita istarskim poljoprivrednicima u vrijednosti od 33 milijuna kuna.

– Istarski pršut je zaštićen oznakom izvornosti u EU, a dobivena je i teška bitka za Teran. Istarski maslinari su napravili najveći iskorak u proizvodnji maslinovih ulja, broj maslina narastao je na 1.350.000, a broj uljara na 30. Otvoren je Edukacijski gastronomski centar Istre u Pazinu i počela je provedba EU projekta WELLFOOD ACTION – gastronomska valorizacija autohtonih namirnica, istaknuo je Flego.

U sljedeće četiri godine, najavio je IDS-ov kandidat, nastavit će se s provedbom brojnih mjera i projekata, kako bi se, poučeni dosadašnjim odličnim rezultatima, nastavilo graditi snažno i konkurentno istarsko gospodarstvo.

– Novim poticajima za razvoj i zapošljavanje stvorit ćemo uvjete za otvaranje 1.000 novih radnih mjesta. Nastavit ćemo osiguravati kreditne linije i aktivne mjere pomoći, podržavajući mala i srednja poduzeća i obrtnike. Ulagat ćemo u kvalitetnu infrastrukturu i raditi na privlačenju investicija. Nastavljamo s projektom „Moj prvi posao“ i otvorit ćemo prostor za zaposliti 700 pripravnika (vježbenika) u javnom i realnom sektoru, rekao je Flego.
Nadalje, pokrenut će se nove kreditne programe, vrijedne 200 milijuna kuna, za malo i srednje gospodarstvo i obrtništvo, kako bi se potaknulo novo zapošljavanje i rast. Također, u pripremi su EU projekti, vrijedni više od 400 milijuna kuna, čije se ugovaranje očekuje u narednom razdoblju.

– Bivša vojna zračna luka Pula predstavlja veliki gospodarski potencijal koji, kao i mnoga druga državna imovina, stoji neiskorišten. Naša je namjera pretvoriti je u gospodarsku zonu u kojoj bi se otvorilo 200 novih visokostručnih i dobro plaćenih radnih mjesta, za što već postoje konkretni projekti, poručio je Flego najavivši i brojne druge projekte poput zaštite istarskih prepoznatljivih proizvoda, nastavka gradnje sustava navodnjavanja, kao i dodatnog razvijanja turizma.

– Radimo iskorak u još kvalitetnijem pozicioniranju i razvoju turizma Istre, privlačenju novih investicija, podizanju ukupne iskoristivosti kapaciteta i povećanju prosječne potrošnje po noćenju. Pokrećemo novi razvojni ciklus, povećavamo konkurentnost i potičemo razvoj malih obiteljskih hotela i malih kampova, posebno u unutrašnjosti Istre, zaključio je kandidat za istarskog župana Valter Flego.

Nikola Cvjetović / PodUčkun.net

error: Content is protected !!