FMTU: S HIP – 'terenska nastava' u Istri


Specijalisti odjela hrane i pića Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu u Opatiji upoznali se s istarskim vinarima.
Ika – Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu u Opatiji ove akademske godine pokrenuo je prvi hrvatski specijalistički studij S HIP – tj. specijalist hrane i pića, koji objedinjuje sva potrebna znanja i vještine za ovladavanje gastronomijom i restoraterstvom.
Budući da konkurentnost hrvatskog turizma uvelike ovisi o kvaliteti, obrazovanju i specijalizaciji radnog kadra, program cjeloživotnog učenja S HIP jedna je od stepenica ka stručnosti i izvrsnosti.

– Tijekom posjeta Podrumima Peršurić u kojima se proizvode pjenušci Misal, Agrolaguni Poreč i Vinima Kabola specijalisti hrane i pića degustirali su dvadesetak vrsta vina i pjenušaca. Budući da je većina polaznika već zaposlena u različitim hotelskim kućama i restoranima ovakva prezentacija izuzetno je korisna, jer će polaznici na osnovu iskustvenih spoznaju moći primijeniti stečena znanja pri kreiranju vinskih karti i menija. Također, studijsko putovanje prvi je korak k daljnjoj suradnji Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu u Opatiji i istarskih vinara u vidu stručnih predavanja i na sveučilišnom i stručnom studiju u Opatiji. Kvaliteta hrvatskih vina i pjenušaca na vrhunskoj je razini i ne zaostaje za ostalim svjetskim vinima, a detaljno upoznavanje s enološkim bogatstvima i prezentacija gostima biti će od velike važnosti u brendiranju hrvatskog turizma i hrvatske enološke karte, stoji u dopisu Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu.
Program je kreiran na način da uz teoretska znanja polaznici stječu i praktična znanja te na taj način dobiju cjelovitu edukaciju. Upravo na tom tragu polaznici S HIP-a, u drugom modulu u vidu izučavanja enologije i somelijerstva, uputili su se u posjet istarskim vinarima, kako bi se detaljno upoznali s načinom uzgoja i zaštite vinove loze s naglaskom na ekološku proizvodnju, procesom i tehnikama proizvodnje hrvatskih vina i pjenušaca, organoleptičkom procjenom istih te načinima sljubljivanja vina i hrane u savršenu kombinaciju.
Nikola Cvjetović / Liburnija.net

error: Content is protected !!