Forum mladih o klubu Gervais: Umjesto ispunjenja obećanja o prostoru za mlade, gura nas se na marginu @ Opatija

Članovi SDP-ova Foruma mladih podsjetili su kako se ravnatelj Festivala Opatija Dešković zalagao za kvalitetan prostor za mlade u svojem političkom mandatu zamjenika gradonačelnika, a isto je obećavao i gradonačelnik Dujmić u predizbornoj kampanji, no sada je takav prostor postao nepoželjan unatoč benefitima koje bi pružao za mlađu opatijsku populaciju.

Opatija – Poziv mladimana uključenje u postupak izbora za članove Savjeta mladih Grada Opatije uputili su članovi Foruma mladih opatijskog SDP-a Kristian Tončić i Tadeja Klanjac te predsjednik Ivan Vidaković. Na jučerašnjoj tiskovnoj konferenciji komentirali su i situaciju unutar kulturno – zabavne scene Opatije, odnosno njen sadržaj i ponudu, a osvrnuli su su se na medijske istupe ravnatelja Festivala Opatija Ernie Gigante Deškovića „u kojima tvrdi kako sadržaju za mlade nije mjesto u novoizgrađenom KTC-u, točnije onog sadržaja o kojem bi mladi mogli i suštinski raspravljati, utjecati na ponudu, artikulirati svoje potrebe u kulturi, dati vlastiti doprinos“.

– Ravnatelj Dešković navodi kako klubu za mlade nije mjesto unutar KTC-a, već kako je etaža namijenjena klubu (ili „mladima“) zapravo koncertna, te navodi kako nema mjesta zabrinjavanju za kulturno – zabavnu ponudu usmjerenu mladima jer nam predstoji nekoliko glazbenih koncerata u narednim mjesecima. Valja napomenuti kako je i sam ravnatelj Festivala Opatija u svojoj političkoj karijeri kao zamjenik gradonačelnika Grada Opatije u mandatu od 2009. do 2013. godine isticao kako mladi trebaju svoj prostor za kvalitetno okupljanje, razmjenu ideja, druženje, zabavljanje, a slično je tvrdio i aktualni gradonačelnik Ivo Dujmić koji je to još jednom obećao i u posljednjoj predizbornoj kampanji. No upravo takav prostor, za koji smo apelirali godinama, a također smo i na našem posljednjem medijskom obraćanju detaljno pojasnili koji bi benefit za mlade on imao unutar KTC-a, je postao nepoželjan, a nažalost izostala je i reakcija gradonačelnika. Dok u KTC-u prostor za mlade u pravilu skuplja prašinu ili ugosti koju privatnu zabavu, te pokoji rock koncert, koji smo zapravo posljednji imali prilike vidjeti u predizbornoj kampanji, mladi svoje slobodno vrijeme sve češće traže van gradskih granica. Također se svi pitaju za koga je ugrađena višemilijunska oprema, od disko kugle do vrhunskog zvučnog sustava, što je svojevrsni presedan da javni investitor oprema prostor do takvih specifikacija, koji bi zapravo trebao opremiti zakupnik, na što je apelirala i Akcija mladih, komentirali su SDP-ovi forumaši.

Zaključili su kako se umjesto ostvarenje obećanoga od strane onih koji kreiraju politiku, mlade gura na marginu.

– Osim što Državni zavod za statistiku bilježi pad broja „mlađih“ stanovnika Opatije događa nam se da i kulturno – zabavna ponuda odvraća mlade u Rijeku i dalje, ali i njihova želja za uključivanje u civilno društvo i socijalne aktivnosti opada. Osim „kafića“, mladi se nemaju gdje družiti, kulturno izražavati, dok od silnih ulaganja, preko višegodišnjeg zaduživanja za izgradnju KTC-a, te izdašnog povećanje proračuna Festivala mi smo dobili jedino par filmskih projekcija i nekoliko koncerata u predizbornoj kampanji, što ponovno otvara pitanje je li ravnatelj Dešković dorastao zadatku. Apeliramo još jednom ovim putem na potrebu hitne „rekonstrukcije“ programa Festivala Opatije, učinkovitije korištenje sredstava i objekata Festivala opatije (kao i onih gradskih), kako bi kvalitetnije služili potrebama mladih, čiji se glas i želje sve manje poštuju, a njihove potrebe zanemaruju, komentirali su članovi Foruma mladih.

Davor Žic / PodUčkun.net

error: Content is protected !!