FOTO: Akcija Laburista – Potrubi protiv poreza na nekretnine @ Liburnija

Potrubi protiv poreza na nekretnine @ Matulji

Iz Matulja, točnije – od rotora na Kuku, krenula je akcija Hrvatskih laburista ”Potrubi protvi poreza na nekretnine” kojim žele javnost mobilizirati protiv novog poreznog zakona koji se priprema donijeti.

Matulji, Ičići, Lovran – Uvjereni smo da novi Zakon o porezu na nekretnine, koji je javno obznanjen, predstavlja novi udar na građane koji žive od svoga rada. Također, činjenica je da smo za njega potpuno nepripremljeni, iako bi se trebao početi primjenjivati od 1. travnja. U Sloveniji, primjerice, sličan se zakon priprema punih 12 godina, a oporezivat će samo kuće čija je procijenjena vrijednost viša od milijun eura, kazao je predsjednik matuljskog ogranka Hrvatskih laburista Marin Šustar jučer na rotoru na Kuku, odakle je krenula akcija ”Potrubi protiv poreza na nekretnine” koja je provedena diljem Liburnije, a druge podružnice Laburista provest će je i u ostatku Hrvatske.

Potrubi protiv poreza na nekretnine @ Ičići

Ovom akcijom Laburisti žele ukazati javnosti na nepravednost predloženog poreza, koji će – smatraju – utjecati na daljnje siromašenje srednjeg sloja, dok će profitirati samo stranci i špekulanti koji će pokupovati nekretnine ispod cijene.

– Nepošteno je da će se oporezovati one građane koji su godinama štedjeli i ulagali u svoju kuću ili stan, dok će porez zaobići one koji su kupovali zlato ili umjetnine, ili imaju novac na računima banaka. Jedini razlog donošenja ovakvog poreza je činjenica da više od 90 posto stanovnika ima nekretninu u svom vlasništvu, pa se tako zahvaća najširi dio stanovništva.Međutim, financijska moć građana ne odgovara vrijednosti imovine, pa će porez dovesti do novog vala ovrha jer građani neće moći podnijeti to opterećenje. Rezultat svega će biti daljnji pad cijena nekretnina, što znači da će ih ispod cijene moći kupovati stranci i špekulanti, kazao je Šustar, kojem su se u akciji pridružili tajnik matuljskog ogranka Hrvatskih laburista – Stranke rada Sani Ivančić te član Izvršnog odbora županijske organizacije, koji istu funkciju obnaša i u novoosnovanom lovranskom ogranku, Samir Sven Raković.

[nggallery id=492]

Davor Žic / Liburnija.net