FOTO Akcija motociklom u život – Za 60 posto fatalnih nesreća krivi sami motociklisti

U 15 godina, koliko traje neprepoznatljivija akcija županijskog Savjeta za sigurnost prometa, život je izgubilo 142 motociklista u Županiji. Broj poginulih pada, ali daleko je od željenog. Lani je od 14 poginulih, čak šestero motociklista. Zato su edukacije nužne, rečeno je na akciji koja promovira sigurno uživanje na dva kotača…

GROBNIK Preventivno-edukativna akcija “Motociklom u život” održala se 15. put na Automotodromu Grobnik. Neprepoznatljivija akcija Savjeta za sigurnost prometa na cestama Primorsko-goranske županije okupila je 23 sudionika. Bilo bi ih i više da vrijeme do zadnjeg dana nije nosilo neizvjesnost. Akcija je pokrenuta prije 15 godina, kada se među 48 poginulih na cestama Primorsko-goranske županije našlo čak 15 motociklista. Previše. I tada se odlučilo za akciju koja se pokazala apsolutnom pogođenom.

Poslužila je kao motiv mnogima u Hrvatskoj da na iskustvima akcije na Grobniku pokrenu svoje edukativne akcije. Mnogi su dobili i gotove programe od županijskog Savjeta. Spomenulo se da je u Županiji 25 tisuća registriranih motocikala i mopeda. Dakle, motociklisti su svuda oko nas i ostali vozači moraju uvažavati kolege u prometu na dva kotača.

Predsjednik Savjeta i voditelj Službe za sigurnost cestovnog prometa Policijske uprave Primorsko-goranske županije Boris Skeledžić naglasio je da je kroz godine značajno smanjen broj poginulih sudionika u prometu i motociklista, ali da se ne može biti zadovoljno lanjskom statistikom u kojoj je od 14 poginulih na prometnicama Primorsko-goranske županije šestero motociklista. Skeledžić je naglasio da su upute moto asa Krešimira Erdeca Keca, koji je radio sa sudionicima akcije, izuzetno dragocjene jer se kroz akciju uči kako kvalitetno reagirati i sigurno upravljati motociklom. Edukacijom šaljemo poruke da su za vožnju motocikla potrebne vještine i znanje, rekao je predsjednik Savjeta i istaknuo da analiza proteklih deset godina pokazuje da su za 60 posto fatalnih nesreća krivi sami motociklisti. Ponajviše brzina.

Prof. dr. Darko Ledić je održao predavanje o posljedicama prometnih nesreća. Uvijek ostavlja sudionike akcije bez riječi. Riječki neurokirurg je istaknuo da ne postoji akcija da bi se ljude nagovorilo da ne voze već naprotiv, da voze, ali da uživaju bez posljedica. Vožnja na dva kotača je užitak, ali treba koristiti sva sredstva pasivne sigurnosti kojih ima na tržištu. Livio Hubička tradicionalno na akciji provjerava teoretsko znanje polaznika. Hubička objašnjava da je na cesti populacija motociklista koja vozi već 15-20 godina i pomalo zaboravlja propise.

Tajnik Savjeta Zdravko Lisac je podsjetio da se akcija od početka održava na Automotodromu Grobnik. Time se želi poručiti da brzina nije za cestu, da ima prostor gdje se može uživati u brzini, na siguran način, u kontroliranim uvjetima. Lisac je istaknuo da akcija zaslužuje pažnju i stoga što je u 15 godina okupila 500 polaznika. Skeledžić je naglasio da je u 15 godina, otkako akcija postoji, poginulo 142 motociklista na području Županije. Najopasniji je period na početku sezone. Kao opasne dionice za motocikliste odskaču Jadranska magistrala, a u posljednje vrijeme i stara cesta za Zagreb, zaključio je Skeledžić.