FOTO: All aboard – počelo je putovanje nemirnim morem SF-a i fantastike @ Liburnicon 2013.

Liburnicon 2013. @ Opatija

Liburnicon 2013. @ Opatija

Prva večer završila je ”skakaonom” pred stejdžom na koji su se natiskali članovi grupe Belfast Food, a izvrstan uvod u taj koncert odradila je Gea na harfi, koja se ”Riječkim Ircima” pridružila u izvođenju nekoliko glazbenih numera. Čak dvije velike fotogalerije s preko 100 fotografija pogledajte u nastavku teksta.

Opatija – Počelo je 8. izdanje SF & Fantasy festivala Liburnicon, i odmah je potonulo… Doduše, svjesno, jer je ovogodišnju liburnikonovsku priču posvećenu temi pirata porinulo predavanje Jadrana Rubeše o potopljenom blagu Jadrana. Mudrom odlukom organizatora ova je tema stavljena u rane sate, jer u kasnije bi se doba vjerojatno mnogi posjetitelji pitali zbog čega je Jadran potopio blago samo da bi o njemu pričao…

festival_liburnicon_belfast_food_opatija_2013_2

A pričalo se jučer mnogo, ne samo o blagu ili prošlosti u koju je posjetitelje poveo Ivan Šimatović uz predavanje nazvano ”Fenomen znanja prije znanja”, već i o vrlo futurističkim temama, kao što je ”Putovanje uz pomoć zvijezda” – tristotinjak gostiju okupljenih u školskoj dvorani na taj je put poveo slavni astronom Korado Korlević, jedan od uvijek atraktivnih festivalskih gostiju.

Uz predavanja, jučerašnji je dan uglavnom bio posvećen zabavnim sadržajima, pri čemu se istaknula lokalna ekipa konopaša koja je doslovno pomela konkurenciju, uz malu pomoć nagiba terena. Uz to, igrala se gigantska verzija stolne igre Settlers of Catan, zatim Battleship i Pirate Scavenger Hunt, no najveću su pažnju plijenile atraktivne sudionice natjecanja u kostimiranju Cosplay, ove godine pojačano ”piratskim štihom”…

festival_liburnicon_belfast_food_opatija_2013_1

Prva večer završila je ”skakaonom” pred stejdžom na koji su se natiskali članovi grupe Belfast Food, a izvrstan uvod u taj koncert odradila je Gea na harfi, koja se ”Riječkim Ircima” pridružila u izvođenju nekoliko glazbenih numera.

Centralni događaj, ipak, bilo je gostovanje Jaqueline Carey, slavne američke fantasy autorice koja je predstavila svoje radove u ispunjenoj školskoj knjižnici, a jučer je na Liburnicon stigla i druga glavna gošća, britanska književna kritičarka i izdavačica Cheryl Morgan, koja je u kratkom razgovoru za Liburnija.net istaknula kako je oduševljena atmosferom koja vlada na ovom festivalu, te najavila da će večeras predstaviti dobitnike natječaja za najbolje SF radove autora s ne-engleskog govornog područja koje će doživjeti i svoj prijevod na engleski i tiskanje u anglofonom svijetu, a dodala je i da je ”u igri” i nekolicina hrvatskih pisaca.

Uz to, sutra nas također očekuje bogat program, čije detalje možete naći na stranicama festivala Liburnicon.

Liburnicon 2013. {pirate edition}: Festival znanstvene fantastike i fantasya – prvi dan @ Opatija
[nggallery id=969]

Liburnicon 2013. {pirate edition}: Festival znanstvene fantastike i fantasya – Belfast food, igre, druženje… @ Opatija
[nggallery id=970]

Davor Žic / Liburnija.net
Foto: Tomislav Zemanek, Liburnija.net

error: Content is protected !!