FOTO ‘All around GIIPUJA’ s Fortice u svijet @ Kastav

– Glazba se nekada nije izvodila na pozornicama, a naš cilj je glazbu proširiti u javni prostor, ‘uhvatiti atmosferu’ centra grada, prirode, mora, industrije. Želimo glazbu popularizirati stvaranjem jednog potpuno novog stila i zainteresirati slušatelje spojem tradicije i modernizma. Autentičnim glazbenim aranžmanima spajamo atmosferu prostora s našom glazbom, istaknuo je Grbac. Što je naš fotoreporter zabilježio provjerite u velikoj fotogaleriji u nastavku teksta…

Damjan Grbac

Kastav – Glazba Istre i Primorja u jazz aranžmanima (GIIPUJA) ispunila je sinoć kastavsku Forticu u sklopu službenog kulturnog i umjetničkog programa Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture.

Koncert pod nazivom ‘All around GIIPUJA’ inspiriran je polučenim uspjesima i iskazanim interesom za prethodne GIIPUJA projekte čime je Damjan Grbac, akademski glazbenik i ravnatelj riječkog međunarodnog “Jazz Time Rijeka”, nastavio je svoju misiju njegovanja nematerijalne kulturne baštine.

Novi zvukovi, novi aranžmani, nove skladbe, nove suradnje, interesantni ambijenti, originalan i prepoznatljiv zvuk, uobličeni su u novi projekt iza kojega će uslijediti novo audio / video izdanje. Grbac i kroz “All around GIIPUJA” nastavlja putem glazbenog istraživanja i inovacija u interpretaciji autohtone tradicionalne glazbe Istre i Kvarnera prezentirane jezikom suvremenog jazza. Osim tradicionalnih skladbi publika je imala prilike čuti i one čiji su autori članovi GIIPUJ-e i gosti koji dolaze iz Zagreba, Pazina, Rijeke, Kastva i Lovrana. Upravo ta suradnja među glazbenicima, umrežavanje i spajanje različitosti u jedinstvenu koncertnu cjelinu daje ovom koncertnom događanju i cjelokupnom projektu posebnu vrijednost.

Elvis Stanić

– Jako smo zadovoljni ča smo uopće imeli prilike sost va oveh čudneh vremenah. Izrazil bin jedno velo zadovoljstvo, aš kad se med nami dogodi neš lepo, onda je to lepo i za prenest juden. Drago mi je da smo imeli priliku storit i stvarno smo uživali. Iako su nam se trebali pridružiti gosti iz inozemstva, nažalost zbog opće poznate situacije to se nije dogodilo, ali uspjeli su se ekipirati stalni članovi GIIPUJA-e s posebnim gostom na gitari – Elvisom Stanićem. Drago mi je da nam se Elvis pridružio jer smo s njim postigli dvostruki dobitak. Osim što se priključio sa svojom pjesmom ‘Bayloon’, također sudjelovao je svojim gitarističkim doprinosom u našoj muzici čime smo dobili i novi zvuk kompletnog projekta, istaknuo je Grbac po završetku koncerta uz zahvalu tvrtki Rijeka 2020 i projektu EPK koji su ovo financijski popratili, Regionalnoj news mreži na prijenosu uživo te ekipi Pro-reca i GIS-a na tehničkoj podršci.

Tonči Grabušić

Ovaj sjajan projekt uz Damjana Grbca (kontrabas, bas gitara), Tonči Grabušić (bubnjevi/udaraljke), čine Marko First (sopele, violina, mih, okarina), Aldo Foško (klarinet, bas klarinet) i Elvis Stanić (gitara, harmonika).

– Ovo je vrh. Ja uvijek preferiram neobavezne i nekonvencionalne koncertne varijante u odnosu na one klasične koje smo već milijun puta isprobali, jer se svira potpuno drugačije i ležernije. Također, drago mi je da smo izveli i jednu moju skladbu. U ovom projektu se osjeti da su svi članovi jako involvirani u ‘traditional varijanti’ što se osjetilo i u mojoj skladbi. Meni je ova priča toliko dobra da čak ni nemam potrebu za solom, koliko mi je gušt samo biti prateći gitarist, dodao je Elvis Stanić.

Marko First i Aldo Foško

Zadovoljstvo nastupom nije skrivao ni bubnjar Tonči Grabušić.

– Tako smo stari, a vavek navadimo neš novo. Nama je bio veliki gušt, a vjerujem i posjetiteljima uz ovaj sjajan pogled bolje nije moglo biti. Ovo je super projekt o kojem će se još puno pričati, a posebno mi je drag ovaj spoj tradicionalne glazbe Primorja i Zagorja koji smo danas predstavili. Meni je mama s Krka, a tata iz Zagorja, tako da je ova glazba duboko utkana u meni. Taj miks u meni dopušta mi da raširim krila, da to mogu pokupiti u jednu lijepu sliku, istaknuo je Grabušić.

Koncert se prenosio uživo…

Osim što je koncert biti sniman, audio i video, publika je imala prilike osim na Fortici pratiti nastup na platformama Regionalne news mreže – PodUčkun.net, Torpedo.media, Tunera.info, Lanterna.news, Bodulija.net i Trend51.net, putem live streama koji su realizirali Igor Modrić, Robert Kalčić i vrijedna ekipa G.I.S. d.o.o.

– Glazba se nekada nije izvodila na pozornicama, a naš cilj je glazbu proširiti u javni prostor, ‘uhvatiti atmosferu’ centra grada, prirode, mora, industrije. Želimo glazbu popularizirati stvaranjem jednog potpuno novog stila i zainteresirati slušatelje spojem tradicije i modernizma. Autentičnim glazbenim aranžmanima spajamo atmosferu prostora s našom glazbom, rezimirao je Grbac.

FOTO ‘All Around GIIPUJA’ S Fortice U Svijet @ Kastav

Flickr Album Gallery Powered By: WP Frank

 

error: Content is protected !!