FOTO Autohtoni proizvodi za jedinstvenu ponudu – Kako su se „sljubili“ belica i gastrodelicije ovog kraja @ Kastav

Praktičnu demonstraciju predstavio je Nenad Kukurin, koji je okuse belice i sansigota povezao sa skutom Davida Hlanude, kozjim sirom Zorana Bačića, grobničkim sirom OPG-a Frankulin te janjećom kobasicom i paštetom od boškarina mesnice Buretić iz Bregi. Nekoliko fotografija pogledajte u nastavku…

Kastav – Kako se slažu autohtone kvarnerske namirnice – kao što su mliječni ili mesni proizvodi specifični za ovaj kraj – slažu s izvornim sortama vina poput belice, mogli su saznati polaznici radionice „Sljubljivanje Kastafske belice i autohtonih namirnica“ što je u sklopu projekta FOODBIZ u organizaciji Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu održana u petak u kastavskom restoranu Kukuriku.

– Osnovna zamisao radionice je da studenti i predstavnici realnog sektora te lokalne samouprave kroz iskustveno učenje prepoznaju koje autohtone namirnice u kombinaciji sa vinom autohtonih sorti, mogu najbolje predstaviti regiju Kvarner, objasnili su iz FMTU-a.

Praktičnu demonstraciju predstavio je Nenad Kukurin, koji je okuse belice i sansigota povezao sa skutom Davida Hlanude, kozjim sirom Zorana Bačića, grobničkim sirom OPG-a Frankulin te janjećom kobasicom i paštetom od boškarina mesnice Buretić iz Bregi.

Projekt FOODBIZ je financiran od strane Europske unije u sklopu programa Erasmus+, a provodi se s ciljem povećanja zapošljivosti studenata, izrade edukacijskih materijala iz područja gastro-turizma i pokretanje zajedničkih inicijativa za stvaranje novih poslova te umrežavanje unutar sektora. Upravo povezivanje autohtonih proizvoda kao osnove stvaranja specifičnog turističkog iskustva mogao bi biti i konkretan rezultat ovog projekta, no – kako je objasnio dr. Tomislav Pavlešić s Odjela za biotehnologiju Sveučilišta u Rijeci – do jače zastupljenosti izvornih namirnica dalek je put.

Naime, istaknuo je Pavlešić, prije stotinjak godina na kastavskom području pod vinovom lozom bilo je 983 hektara, a sada – svega 1,4 hektara! No, uz trud udruge Belica, kastavsko vino sve je poznatije i sve više dobiva na vrijednosti, osvajajući i prestižne nagrade na specijaliziranim sajmovima, jednako kao i sansigot, crno vino porijeklom s otoka Suska.

Specifične namirnice još uvijek se proizvode u nedovoljnim količinama za potrebe suvremenog ugostiteljstva, no daljnjim razvojem mogle bi postati osnova turističke ponude našeg kraja.

Kako je proteklo „sljubljivanje“ kastavskih i susačkih vina s delicijama ovog kraja, provjerite u na nekoliko fotografija u nastavku…

Davor Žic / PodUčkun.net

Ovo je arhivski članak. Stranice su u međuvremenu redizajnirane.

Kreni od početne stranice - Poduckun.net