FOTO: Barkajoli dobili svoju skulpturu u Portiću @ Opatija

Nasmiješeni barkajol, jedan od simbola Opatije, u poznatoj pozi ”barke faren” osvanuo je sinoć u ”brončanom” izdanju u opatijskom Portiću kraj Umjetničkog paviljona Juraj Šporer.

Opatija – Skuptura Barkajol, rad akademske kiparice Tatjane Kostanjević, jučer je svečano otkrivena na maloj svečanosti u Portiću, koju je pohodilo dvije stotine Opatijaca, ne obazirući se na kišicu koja je prijetila ”kvarenjem fešte”. Brojna lica natiskana uz ogradu lungomara svjedoče o tome koliko je za Opatiju i njen turistički imidž značio lik barkajola, svojevrsnih turističkih vodiča koji su prevozili turiste od obale do usidrenih brodova.

– Došla je ideja da se napravi skulptura kao simbol svih barkajola, ali da ona svojim izgledom podsjeća na Marina Filafera. Možete s njime sjesti, zagrliti ga i popričati, mislim da bi i Marino to volio, kazala je autorica skulpture Tatjana Kostanjević.

Skulpturu je otkrio gradonačelnik Opatije Ivo Dujmić, kazavši kako je ona nastala zahvaljujući donaciji ruske obitelji Popov.

– Ovo je skupltura mićemu čoveku, domaćemu Opatijcu. Kad razmišljamo o barkajolima, zamišljamo čovjeka koji je sjedio u drvenom gucu na vesla i snagom svojih mišića borio se protiv vjetra i mora kako bi zaradio za život, rekao je Dujmić.

U svečanom programu nastupila je klapa Opatija, Rajka Juradana Šepić koja je uz pratnju Mihalja Ivkovića na harmonici pročitala pjesme Zorana Kumpanjeta i Drage Gervaisa, Opatijske mažoretkinje koje su prije dolaska na Portić prodefilirale Opatijom, ali najveći je aplauz publike dobila emotivna izvedba Beti Jurković koja je otpjevala svoj veliki hit ”Barke faren”, nastao temeljem stihova Drage Gervaisa.

– Ivo Robić je napravio “Serenadu Opatiji” za terasu hotela Kvarner, a mi domaći judi imamo “Barke faren” i ovu lepu skulpturu va našen Portiće, kazala je Jurković.

[nggallery id=325]

Davor Žic / Liburnija.net
Foto: David K. / Foto Luigi

error: Content is protected !!