FOTO: Barke i barkajoli – Dvostruko otvorenje izložbi posvećenih moru i onima koji su od njega živjeli @ Opatija

Foto Luigi Opatija, HRMT, Hrvatski muzej turizma Opatija, Izlož

U organizaciji Hrvatskog muzeja turizma na izložbi ”Vjetar Mediterana – Tradicijske barke Jadrana” svoje je radove predstavio Luciano Keber, jedan od najboljih hrvatskih brodomaketara, koji je život posvetio rekonstrukciji naše pomorske povijesti i promociji naše pomorske baštine. Otvorena je i izložba Mirjane Kos ”Barke faren – opatijski barkajoli”. Na otvorenju izložbe, prigodne su stihove recitirale opatijske pjesnikinje Marija Trinajstić i Marina Česen, a veliku fotogaleriju možete pogledati na ovom linku

Foto Luigi Opatija, HRMT, Hrvatski muzej turizma Opatija, Izlož

Opatija – Prekrasne i minunciozno izrađene makete barki, u kojima se pazilo na svaki detalj, plijenile su pozornost javnosti na dvostrukom otvorenju izložbi u Villi Angilini u četvrtak navečer.

U organizaciji Hrvatskog muzeja turizma na izložbi ”Vjetar Mediterana – Tradicijske barke Jadrana” svoje je radove predstavio Luciano Keber, jedan od najboljih hrvatskih brodomaketara, koji je život posvetio rekonstrukciji naše pomorske povijesti i promociji naše pomorske baštine.

Na opatijskoj izložbi predstavio je makete drvenih barki iz Primorja, Istre i Dalmacije, među kojima je najveća dužine dva i pol te visine dva metra. Posebno mjesto ipak ima tradicijska brodica s ovoga područja, koja je obilježila živote generacija domaćih ljudi od mora – kvarnerski guc.

Foto Luigi Opatija, HRMT, Hrvatski muzej turizma Opatija, Izlož

– S razvojem turizma, koji je naše obale počeo osvajati sredinom 19. stoljeća, vožnja gucom postala je dio turističke ponude, novi oblik razonode za strane goste koji su pristizali na Jadran. Lokalni pomorci postaju barkajoli, svojevrsni turistički vodiči koji su gostima nudili vožnju morem, razgledavanje obale i skrivenih uvala. Kao i ostali turistički djelatnici, barkajoli su morali paziti na svoj izgled, biti primjereno odjeveni, odmjernog ponašanja. Komunicirali su na stranim jezicima i putnicima pružali informacije o lokalnim zanimljivostima. Stoga se izložbi o tradicijskim drvenim brodicama pridružujemo izložbom o opatijskom barkajolu, koji je ploveći kvarnerskim gucom postao jedan od simbola opatijskog turizma, dio tradicije i zaštitni znak destinacije, istaknuto je prilikom otvorenja.

Foto Luigi Opatija, HRMT, Hrvatski muzej turizma Opatija, Izlož

A barkajolima je posvećena druga izložba otvorena iste večeri, ”Barke faren – opatijski barkajoli” autorice Mirjane Kos. Izložba je hommage tradicijskom barkajolskom poslu koji je zauvijek nestao iz naših portića, a na njoj je su predstavljeni zanimljivi materijali o barkajolima s našeg područja, među kojima su najpoznatiji bili Jačić, Priskić, Maljevac, Jurković, Jovanuš, Gudac, Paragvaj, i posljednji – Filafero.

Na otvorenju izložbe, prigodne su stihove recitirale opatijske pjesnikinje Marija Trinajstić i Marina Česen.

Fotogaleriju pogledajte na ovom linku

Davor Žic / PodUčkun.net