FOTO: Betty Jurković na svečanoj sjednici Gradskog vijeća preuzela nagradu za životno djelo @ Opatija

U svečanom govoru, predsjednik Gradskog vijeća Robert Kurelić dao je naznaku rada u narednom razdoblju, istaknuvši kako izvršna i parlamentarna vlast moraju imati zajedničke interese – dobrobit Opatijaca i prosperitet Opatije. Stoga je najavio kako će se preispitati opravdanost prireza, ali i efekte ukidanja poreza na promet ugostiteljima te poručio kako će građani biti više uključeni u procese donošenja odluka. Fotogaleriju sa sinoćnje sjednice pogledajte na ovom linku.

Opatija – Betty Jurković, opatijska pjevačica duge i međunarodno priznate karijere tijekom koje je prodala više od stotinu tisuća ploča, nagrađena je sinoć nagradom Grada Opatije za životno djelo na svečanoj sjednici Gradskog vijeća održanoj povdom Dana grada u Centru Gervais. Uz pratnju Maura Staraja, Jurković se za nagradu zahvalila – pjesmom, izabravši svoju kultnu skladbu „Barke faren“.

Uz Jurković, godišnjim nagradama nagrađeni su Liburnia Classic Klub Opatija, udruga vlasnika oldtimera, i to u djelatnosti turizma, dugovječna fotografska radnja Foto Kurti Opatija, u djelatnosti gospodarstva te udruga MIPRO, kao organizatori uspješnog skupa posvećenog informacijskim tehnologijama, također u djelatnosti gospodarstva. Zahvalnicom je nagrađen prof. dr. sc. Slobodan Ivanović za dugogodišnji doprinos na području gastronomije i restoraterstva u funkciji razvoja destinacije.

U svečanom govoru, predsjednik Gradskog vijeća Robert Kurelić dao je naznaku rada u narednom razdoblju, istaknuvši kako izvršna i parlamentarna vlast moraju imati zajedničke interese – dobrobit Opatijaca i prosperitet Opatije.

– Ispred nas puno je posla. Zajedničkog. Vjerujem da je dobrobit Opatije i Opatijaca svima nama na srcu i da će to biti ključan motiv koji će nas pokretati u radu. Kao aktualni predsjednik Gradskog vijeća, a bio sam gradski vijećnik u prošlom sazivu, svjestan sam činjenica da je iza nas snažan investicijski ciklus koji je poboljšao i osuvremenio infrastrukturu –od komunalnog resora pa do turističkog. I, dok smo ranijih godina investirali u hardware: dakle, zgrade, ceste, sanitarnu mrežu, uključivši i centralni pročišćivač, sada je vrijeme da počnemo investirati u software: u sadržaje koji će potaknuti daljnji privredni rast, tako osigurati i viši priljev sredstava od kojih – posredno ili neposredno, koristi ima i gradski proračun. Jer, zgrade same po sebi ne znače ništa, ako u njima nema života, ako nema ljudi i programa zbog kojih su građene. Zato je sada važan pred nama fokus na kreiranje politike koja će takve sadržaje omogućiti, kazao je Kurelić, najavivši kako će pri kreiranju odluka predstavnici vlasti snažnije uključiti građane u te procese.

Poručio je kako će voditi računa da ”svaka kuna iz proračuna bude usmjerena tamo gdje treba, gdje će potaknuti rast, zadovoljiti potrebe, olakšati život ili poslovanje, i to ćemo raditi u dijalogu s građanima”.

– To prije svega znači da ćemo prvo preispitati mehanizme lokalnih poreza, proučiti ima li i koliko prostora za promjene; primjerice, biti sigurni možemo li ukinuti prirez, uveden 2008. na početku ekonomske krize, vidjeti što bi time dobili naši građani… Zatim, analizirati efekte od ukidanja poreza na potrošnju. Tim se potezom na proljeće jednoj skupini pomoglo da premosti mogući financijski udar koji im je prijetio uvođenjem pdv-a. Proračun je ključan dokument neke vlade; njegova realizacija mora biti po zakonu, ali on nije Sveto pismo: može se mijenjati, naravno – u skladu sa zakonom sve da bi se – kad treba i ako treba – građanima pomoglo da „dišu“. Vraćam se na načelo ravnopravnosti i demokratskog dijaloga – bitni su nam svi građani i njihove potrebe; prije svake odluke – razgovarat ćemo s njima, upoznati ih sa situacijom i pitati što misle oko odluka koje se tiču transparentnog upravljanja gradom i gradskim, odnosno njihovim novcem, kazao je Kurelić, zaključivši kako Opatiji želi svijetlu budućnost, a građanima prosperitet.

Na sjednici su sudjelovali i predstavnici gradske vlasti, vijećnici, te ugledni uzvanici na čelu sa županom Zlatkom Komadinom, a uz voditelja Josipa Krmpotića nastupili su Vedran Ružić, Mauro Staraj i Melanija Purić Trio. Fotogaleriju sa sinoćnje sjednice pogledajte na ovom linku.

Davor Žic / PodUčkun.net

error: Content is protected !!