FOTO: Big bang osobne misije u Adriaticu – u stilu ponoćnog kauboja @ Opatija

big_bang_riccardo_staraj_blues_band_adriatic_opatija_2

Staraj je u stilu ‘‘ponoćnog kauboja’‘ rezao zrak divljom i prodornom blues-rock poezijom, solaže električne gitare dodatno su naelektrizirale dvoransku atmosferu, a Josić, kao voditelj i narator cijele priče, interpretirao je fragmente iz Starajevog poetskog opusa. Veliku fotogaleriju pogledajte na ovom linku

Opatija – Veliko finale cjelogodišnje turneje draškog pjesnika Riccarda Staraja i Midnight Blues Banda odigralo se u petak navečer u dvoranih hotela Adriatic.

big_bang_riccardo_staraj_blues_band_adriatic_opatija_3

Atraktivan spoj poezije, blues i jazz glazbe te video-arta dobio je i adekvatnu ‘‘atmosfersku’‘ kulisu u obliku tmurnog i turobnog vremena, koje ipak nije uspjelo suzbiti dinamičnu i pozitivnu energiju koncertnog nastupa vrhunskih glazbenika, podcrtanu upečatljivim Starajevim vokalom i njegovim stihovima koji progovaraju o ljubavi, religiji, društvu, politici i čitavom dijapazonu relevantnih i aktualnih tema.

Zanimljvo je napomenuti da su svoje mjesto među više od dvadeset pjesama koje su izvedene te večeri našle i četiri nove skladbe – ‘‘Midnight Man’‘, ‘‘Devil in Love’‘, ‘‘Za svakog lidera’‘ te ‘‘Tko je bacio kamen prvi’‘, koji će se naći na novom glazbenom albumi nazvanom ”The Devil in Love”.

big_bang_riccardo_staraj_blues_band_adriatic_opatija_5

Koncert je ujedno bio i promocija nove knjige i albuma ‘‘Big Bang osobne misije’‘, nastavka već poznate uspješnice ‘‘Midnight Blues’‘, koje je publika mogla tijekom večeri nabaviti po povoljnijoj cijeni.

Program je otvorio lovranski trio ”Love Runners” kao predgrupa, a trojka u sastavu Jelena Božanić vokal, Zoran Dumičić na gitari i Boris Kačić na kongama upriličila je sjetni pomalo nostalgični i emocijama prožet koncert od pedesetak minuta.

Dvosatni koncertni perfomans Staraja i kolega sastojao se od glumačkih ‘‘upada’‘ glumca Zorana Josića, rock i blues energije, ekspresivne buntovne, socijalno angažirane i ljubavne poezije, te prelijepih solo dionica trube (Josip Rubinić), saksofona (Toni Železnik) i gitare (Marko Sedlak).

big_bang_riccardo_staraj_blues_band_adriatic_opatija_4

Groove je rastao iz maestralnih svirki Edija Lazarića na bubnjevima i Vedrana Ružića na bas gitari. Staraj je u stilu ‘‘ponoćnog kauboja’‘ rezao zrak divljom i prodornom blues-rock poezijom, solaže električne gitare dodatno su naelektrizirale dvoransku atmosferu, a Josić, kao voditelj i narator cijele priče, interpretirao je fragmente iz Starajevog poetskog opusa.

Valja istaknuti vrlo kvalitetnu video prezentaciju Marina Aničića koji je svojevrsnim, pomalo apstraktnim, psihodeličnim projekcijama dodatno ‘‘nabrijao’‘ atmosferu, dok je fotograf Olivier Kumićić na drugom dijelu platna projicirao vlastite fotografije, te one Nikice Karasa i Davida Kurtija, fotografa koji već nekoliko godina prate bend na njihovim nastupima.

big_bang_riccardo_staraj_blues_band_adriatic_opatija_1

Kako ga je Staraj nazvao, ‘‘poetsko-glazbeni, audio-vizualni performance’‘ nikoga, taj kišni petak, nije ostavio ravnodušnim, unatoč kiši koja je nemilosrdno padala, publika je polovično napunila dvoranu i uživala u trosatnom programu liburnijskih umjetnika.

Isplatilo se, jer, kako je Franjo Butorac najavio na samom početku večeri; ‘‘oni koji su se uspjeli odlijepiti od dosadne televizije i dnevno-političkih vijesti kojima smo obasipani, uistinu će uživati u big bang eksploziji grupe umjetnika koji su odlučili nešto prozboriti o toj našoj zbilji na jedan posve drugačiji i nadasve originalan način’‘.

Veliku fotogaleriju pogledajte na ovom linku

big_bang_riccardo_staraj_blues_band_adriatic_opatija

Davor Žic / PodUčkun.net
Foto: David K. / Foto Luigi

error: Content is protected !!