FOTO: Bogatim i atraktivnom programom otvorena manifestacija ‘Mala barka’ @ Mošćenička Draga

Ples na svili iznad mora...

Ples na svili iznad mora…

Današnji program počinje u 14:30 sati, za kada je zakazan start regate tradicijskih barki na jedra ”Mala barka“, dok će večernji program biti upotpunjen koncertom i vatrometom uz sajam eko-etno proizvoda Kvarnera koji počinje u poslijepodnevnim satima. Veliku fotogaleriju s preko 130 fotografija pogledajte na ovom linku

mala_barka_moscenicka_draga_regata_drvenih_tradicionalnih_barki_2015_7

Mošćenička Draga – Bogatim programom koji je objedinio tradiciju pomorstva, mornarskih vještina, ribarstva i kulture započela je manifestacija ‘Mala barka’. Naime, od ove godine Smotra i regata tradicijskih barki na jedra dio je europskog projekta ”Mala barka“ iz Operativnog programa IPA Slovenija – Hrvatska 2007. – 2013. ”Turistička valorizacija pomorske, ribarske i brodograditeljske baštine sjevernog Jadrana kroz stvaranje novih turističkih proizvoda“.

Program je svečano otvoren nastupom Prvih Riječkih mažoretkinja i članova Limene glazbe Spinčići, nakon čega je uslijedilo otvorenje izložbe ”Mala barka“ u galeriji Ekomuzeja. Vrlo atraktivan je bio ples na svili iznad mora, koji je izvela Nives Soldičić, dok su tradicijske bake upotpunile ugođaj svojim razapetim jedrima. Večernji dio programa otvorio je koncert lokalnih zborova i klapa, dok je ples jedara i svijetla uz glazbu i light show oduševio sve prisutne goste i posjetitelje.

mala_barka_moscenicka_draga_regata_drvenih_tradicionalnih_barki_2015_1

– Vrlo smo zadovoljni s prvim danom Manifestacije ”Mala barka“ koji je bio uvertira u današnju regatu. Veliki broj posjetitelja uživao je u spektaklu plesa jedara i svijetla koji je po prvi puta izveden na nekoj od naših brojnih manifestacija. Sudeći po prvim dojmovima koji dolaze do nas ova regata biti će do sada najuspješnija te očekujemo da se ostatak vikenda nastavi u istom tonu. Vrijeme je odlično, te pozivamo ljubitelje mora i pomorske baštine da nam se pridruže u što većem broju. Svi koji žele jedriti sutra popodne imati će priliku iskušati jedrenje na starim tradicijskim barkama s iskusnim draškim ”Mornarima i kapetanima“. Ovo je ujedno i poziv svim mališanima, ali i onim starijima da nam se pridruže u Mošćeničkoj Dragi, istaknula je Nensi Dretvić, direktorica TZ Mošćenička Draga, te dodala da je srpanj započeo odličnim turističkim rezultatom jer su u prvih deset dana zabilježili porast dolazaka i noćenja od 8% te nastavljaju trend koji je zabilježen u prvih šest mjeseci ove godine.

mala_barka_moscenicka_draga_regata_drvenih_tradicionalnih_barki_2015_3

U sklopu manifestacije održane su radionice tradicijskih vještina Mala barka, na kojoj su svi zainteresirani imali prilike okušati se u mornarskim i ribarskim vještinama – od krpanja mreža i vrša do upoznavanja s nautičkim instrumentima i osnovama navigacije, dok je ribarska večer uz sajam eko-etno proizvoda Kvarnera upotpunila cjelokupnu manifestaciju.

Današnji program počinje u 14:30 sati, za kada je zakazan start regate tradicijskih barki na jedra ”Mala barka“, dok će večernji program biti upotpunjen koncertom i vatrometom uz sajam eko-etno proizvoda Kvarnera koji počinje u poslijepodnevnim satima.

Podsjetimo, na regati mogu sudjelovati tradicijske drvene barke tipa batana, pasara, guc, gajeta, leut i dr. opremljene tradicijskim jedrima (oglavno, latinsko, sošno, strmo).

Veliku fotogaleriju s preko 130 fotografija pogledajte na ovom linku

mala_barka_moscenicka_draga_regata_drvenih_tradicionalnih_barki_2015

Nikola Cvjetović / PodUčkun.net

error: Content is protected !!