FOTO: Bogatim programom obilježen Tjedan Crvenog križa @ Liburnija

Tjedan Crvenog križa ove se godine organizira diljem zemlje s naglaskom na obilježavanje 140 godina postojanja na našim prostorima. Nekoliko fotografija obilježvanja pogledajte na ovom linku

Opatija, Matulji – Gradsko društvo Crvenog križa Opatija organiziralo je niz događanja povodom obilježavanja Tjedna Crvenog križa od 8. do 15. svibnja. U Opatiji i okolnim mjestima Liburnije tijekom cijelog tjedna održavale su se besplatne akcije mjerenja tlaka i šećera u krvi za građane. U četvrtak je u Klubu 60+ organizirano druženje na kojoj je članove posjetio zamjenik gradonačelnika Emil Priskić te im u ime Grada poklonio tortu kao nagradu za osvojeno prvo mjesto u kuhanju maneštre u Mađarskoj. Članice likovne i kreativne radionice s voditeljicom Mirjanom Marin imale su izložbu nazvanu „Proljetno cvijeće“, članovi Pjevačkog zbora uz pratnju maestre Marije Jović izveli su nekoliko pjesama, a dramska skupina s voditeljicom Normom Migliaccio Čučak publiku je nasmijala igrokazom „Mobitel na touch“. Druženje članova i gostiju nastavljeno je uz prigodnu zakusku na terasi Kluba. Sljedećeg dana u prijepodnevnim satima održana je 12. Olimpijada za umirovljenike u organizaciji KŠR Gorovo, na kojoj je sudjelovalo 180 umirovljenika iz 15 udruga iz cijele PGŽ. Umirovljenici su se natjecali u pikadu, boćanju, gađanju mete, badmintonu i stolnom tenisu, a ukupni pobjednici bili su Opatijci iz Kluba 60+.

Istog dana u Vili Antonio Klub žena Liburnije liječenih od raka dojke „Novi život“ Gradskog društva Crvenog križa Opatije organizirao je tribinu „Kako ojačati zdrave kapacitete oboljelih od raka dojke“ na kojoj su predavači bili poznati hrvatski stručnjaci prof. dr.sc. Veljko Đorđević, spec. psihijatrije i prof.dr.sc. Marijana Braš, spec. psihijatrije s KBC-a Zagreb. Oni su govorili o problemima u komunikaciji kod dijagnoze karcinoma, o važnosti psihološke podrške oboljelima te o emocijama i karcinomu s naglaskom na osnaživanje ličnosti i kvalitetan život nakon bolesti. Predstavljena je i nove knjiga prof. Đorđevića „Ožiljci života“ nastala nakon terapijskih seansi s pacijenticama, a u kojoj on kroz 25 priča opisuje život kroz poglavlja o djetinjstvu, ljubavi, medicini i hrvatskoj društvenoj stvarnosti. Na dolasku su gostima zahvalili predsjednica GDCK i predsjednica kluba „Novi život“ Sonja Bačić Požgaj, ravnateljica CK Đana Pahor i zamjenik gradonačelnika Emil Priskić, koji je pohvalio aktivnosti opatijskog Crvenog križa i kluba „Novi život“ te istaknuo da Grad pomaže njihov vrijedan i koristan rad. Prof. Đorđević je naglasio da je Opatija i klub za potporu ženama oboljelim od karcinoma iznad prosjeka koji oni sreću na njihovim predavanjima i edukacijama u Hrvatskoj te pohvalio Grad što pruža potporu radu kluba jer je psihološka podrška izuzetno bitna i utječe na pozitivan ishod bolesti. Na kraju je kazao kako često sudjeluje na raznim medicinskim kongresima i susretima u Opatiji te uputio zahvale gradonačelniku i gradskoj upravi što znaju prepoznati važne i korisne stvari za zajednicu i društvo te su uvijek spremni pružiti potporu.

Tjedan Crvenog križa ove se godine organizira diljem zemlje s naglaskom na obilježavanje 140 godina postojanja na našim prostorima. Začeci Hrvatskog Crvenog križa sežu u 1878. godinu kada su u Zadru, Dubrovniku i Zagrebu osnovane prve dobrovoljne udruge u Hrvatskoj koje su svoje djelovanje provodile u skladu s međunarodno prihvaćenim odlukama iz 1863. godine.

Nekoliko fotografija obilježvanja pogledajte na ovom linku

N. Cvjetović / PodUčkun.net
Foto: Nikola Turina, Kristina Tubić