FOTO: Bogatsvo okusa i šarenilo jela oduševilo domaće i strance @ Park Angiolina

opatija_gastro_gourment_2014

Ovaj posebni dio priče u parku imao je i humanitarnu notu – prihod od prodaje oko 3.500 pripremljenih zalogaja i stotinjak litara žlahtine koju je donirala Udruga Žlahtina donirat će se stradalima u poplavama koje su pogodile istok Hrvatske. Veliku fotogaleriju pogledajte na ovom linku

Opatija – Tapenada od srdelica, kanape od škampa, ragu od creske janjetine s njokima, primorski muffini, palenta s primorskim brudetom sa slanim srdelama, terina od rupljanske janjentine s marmeladom od koprive i šparoge na salatu, zalogaji ”Kali” u kojima su spojeni smokvenjak s tartufima, namaz od lovranskog maruna, sušeni pomidori i pasta od maslina, janjeća jetrica u panceti, crni rižoto sa sipama u košarici od lisnatog tijesta, palenta sa crnilom od sipe, mini-fritaje sa šparogama, pršutom, kaduljom i škampima, tartar od brancina, riblji mousse ili frigani fagotino s hobotnicom, kremom od poriluka i pestom od rajčice…

opatija_gastro_gourment_2014_3

Bogastvo i šarenilost ukusnih ”zalogajčića” pripremljenih u kuhinjama ponajboljih liburnijskih restorana i hotela, raskošno izloženo u parku Angiolina, privuklo je jučer ujutro velik interes domaćih Opatijaca i turističkih posjetitelja koji su imali priliku izabrati među gotovo stotinu jela koja su pripremili ugostitelji s područja Opatijske rivijere – od Kastva, preko Matulja, Lovrana i Opatije do Mošćeničke Drage. Dio je to ”Gourmet priče Opatijske rivijere”, manifestacije koja je okupila ugostitelje u zanimljivu akciju promoviranja autohtonih domaćih namirnica, kroz jedinstveni meni što se svakog četvrtka može kušati u četrdesetak restorana diljem Rivijere. Ovaj posebni dio priče u parku imao je i humanitarnu notu – prihod od prodaje oko 3.500 pripremljenih zalogaja i stotinjak litara žlahtine koju je donirala Udruga Žlahtina donirat će se stradalima u poplavama koje su pogodile istok Hrvatske.

opatija_gastro_gourment_2014_3

– Ovo je prva godina da se organizira ”Gastro priča Opatijske rivijere”, da su se turističke zajednice na Rivijeri ujedinile kako bi zajedno s ugostiteljima promovirale naš kraj kao jedinstvenu gastro-destinaciju. Dvadesetak restorana predstavilo se u parku Angiolina, zajedno s vinarima Udruge Žlahtina, a akcija je humanitarnog karaktera – svaki ”zalogaj” košta 10 kuna, a sav prihod ide za stanovništvo na područjima pogođenima poplavom. I odaziv je jako dobar, pa i prije 10 sati, dakle prije službenog početka ove manifestacije, parkom je prošlo petnaestak grupa turista među kojima su mnogi donirali sredstva bez da kušaju hranu. Nakon što su ih naše djevojke uputile da se radi o vrhunskim restoranima, kazali su da će se ipak vratiti i probati neku od predstavljenih delicija, kazala je direktorica TZ Opatija Suzi Petričić.

Njena kolegica iz TZ Matulji, Marijana Kalčić Grlaš, i sama je iskušala ovaj koncept, naglasivši kako je ponuda jako dobra i kako je 30 kuna za bon kojim se može kušati tri proizvoda ugostitelja Opatijske rivijere doista povoljna.

opatija_gastro_gourment_2014_2

– Mogu reći da je hrana vrlo fina, da je ponuda bogata i da će i najveći gurmani uživati. Ali 30 kuna za tri zalogaja onim pravim ljubiteljima dobre hrane neće biti dovoljno, jer će htjeti kušati sve delicije koje su ovdje predstavljene, kazala je Kalčić Grlaš.

Uz ovu akciju, svakog četvrtka do 12. lipnja u četrdesetak restorana Opatijske rivijere moći će se po povoljnim cijenama probati meni na bazi plave ribe, kvarnerskog škampa i autohtonih namirnica, a ugostitelji ističu da je za sada odaziv gostiju jako dobar.

– Dosad smo imali dva četvrtka u sklopu ove manifestacije, i svaki put sve je više interesa. Mogu reći da je jako dobro počelo, ljudi dolaze i preko tjedna, raspituju se o ponudi, i onda se vraćaju četvrtkom. A i kod turista ima puno interesa za ovu ponudu, kazala je Jadranka Henc Pavinčić, voditeljica Lovranskog Puba.

U ”Gourmet priči u Parku Angiolina” predstavilo se dvadesetak restoratera – bili su tu hotel Mozart, Yacht Club, brojni restorani iz LRH grupacije, Lovranski Pub, Eurogrill, Konoba ”Kali”, restoran Ružmarin, hotel Milenij, restoran Casa Tua, restoran Le Mandrać, Kukuriku, restoran Štanger, te restoran Bevanda. Za zabavu koja je zaokružila lijepu opatijsku nedjeljnu priču pobrinuli su se Dino Antonić s bendom te Dominik Heštera koji su nastupili u glazbenom paviljonu.

Veliku fotogaleriju pogledajte na ovom linku

Davor Žic / PodUčkun.net
Foto: David K. / Foto Luigi

error: Content is protected !!