FOTO Božićno-novogodišnji prijem Županije u centru Gervais okupio uglednike iz svih društvenih sfera @ Opatija

U prigodnom programu nastupili su učenici Glazbene škole I. M. Ronjgov koja obilježava veliku obljetnicu, 200 godina od osnutka.

Opatija – Župan Zlatko Komadina u opatijskom Centru Gervais održao je tradicionalni božićno-novogodišnji prijem.

Uz gradonačelnike i načelnike jedinica lokalne samouprave s područja Primorsko-goranske županije, predstavnike Sveučilišta u Rijeci, kulturnih, obrazovnih i vjerskih institucija, prijemu su prisustvovali i predstavnici Hrvatske vojske, PU primorsko-goranske, Ureda državne uprave, trgovačkih društava, konzularnih predstavništava, saborski zastupnici s područja naše županije, djelatnici Primorsko-goranske županije, novinari te drugi uvaženi gosti.

U prigodnom programu nastupili su učenici Glazbene škole I. M. Ronjgov koja obilježava veliku obljetnicu, 200 godina od osnutka.

Komadina je u svom govoru istaknuo kako će 2020. godina biti značajna jer Hrvatska predsjeda Vijećem EU, ali i zbog projekta Rijeke – Europske prijestolnice kulture u koji se županija „upisala“ kroz programski pravac „27 susjedstava“.

– Kada već spominjem kulturnu baštinu onda svakako moram naglasiti da će 2020. biti i godina Frankopana, dovršetka našeg najvećeg kulturnog projekta, revitalizacije frankopanskih kaštela i njihove turističke valorizacije u što se ukupno ulaže 64 milijuna kuna uz značajnu potporu europskih sredstava u iznosu od čak 47 milijuna kuna. Cijelu iduću godinu obilježit će niz raznovrsnih programa i aktivnosti u znaku Frankopana, a pripremili smo i posebnu foto monografiju. I zato je naša današnja svečanost protkana pričom o Frankopanima, ali i velikom obljetnicom -200 godina naše glazbene škole Ivan Matetić Ronjgov, rekao je župan.

Naglasio je kako Primorsko-goranska županija već nekoliko godina bilježi pozitivne trendove u gospodarstvu zahvaljujući kojem smo ušli i zadržali se u društvu najrazvijenijih županija.

– U strukturi gospodarstva PGŽ dominiraju mala i mikro poduzeća dok udio obrta, koji bilježi rast, u ukupnom poduzetništvu PGŽ iznosi 42,05 posto. Pokazalo se i u godinama krize da nas takva struktura čini otpornijim i prilagodljivijim tržišnim promjenama. No za brži rast nužne su strukturne promjene, kako bi smanjenjem davanja otvorili našim poduzetnicima prostor za brži razvoj, nova ulaganja i povećanje plaća. Jedino na taj način možemo zaustaviti ove negativne demografske trendove, odlazak mladih i obrazovanih što nas je dovelo u situaciji da danas u gotovo svim sektorima nedostaje stručnih radnika. Odlaskom mladih kao država i kao regija postajemo sve stariji što nam budućnost čini težom i neizvjesnijom. Osobno sam ipak optimist, jer smo dokazali da se s problemima znamo nositi. Jedan od takvih primjera je naše brodogradilište 3.maj. Snagom argumenata i zajedništva uspjeli smo spriječiti kolaps tog velikog gospodarskog sustava, rekao je Komadina.

Dodao je kako je kraj godine obilježila i dugo očekivana vijest da INA kreće u ulaganje u  modernizaciju rafinerije u Urinju, izgradnjom novog postrojenja za naftni koks.

– Jedan od rastućih i važnih sektora gospodarstva naše Županije svakako je turizam. Ova turistička godina za Kvarner uspješna je u svakom pogledu: u zadnjih pet godina kvarnerski turizam ostvario je stalan rast u noćenjima, i to za više od 30 posto, turistički proračun je povećan, a zahvaljujući zajedničkom udruženom oglašavanju pojačan je i promet Zračne luke Rijeka, kazao je Komadina, istaknuvši značajna ulaganja u zdravstveni turizam koja su opatijsku i crikveničku Thalassotherapiju podigle na svjetsku razinu.

– Nastavljamo i s ulaganjima u sportsko-turističku priču u Gorskom kotaru, kako kroz naš Goranski sportski centar tako i direktno kroz pomoć udrugama. Da bi i turizam ali i cijelo naše gospodarstvo dalje raslo i razvijalo se potreban mu je obrazovan kadar, rekao je Komadina, zaključivši kako je županija među liderima u korištenju europskih fondova.

– Ovom prigodom ne mogu zaobići niti zabrinjavajuću činjenicu da jača migrantski val preko teritorija naše Županije što unosi nemir i zabrinutost među stanovnike. Još ljetos obratio sam se premijeru te zatražio angažman dodatnih policijskih snaga kao pomoć PU Primorsko-goranskoj u nadzoru područja koja su najizloženija migrantskim kretanjima. Uslijedila je reakcija MUP-a i pojačane su policijske ophodnje. No, migrantsku krizu treba rješavati na izvoru kroz suradnju Turske i EU, zaključio je Komadina.

Božićno-novogodišnji Prijem Županije U Centru Gervais Okupio Uglednike Iz Svih Društvenih Sfera

Flickr Album Gallery Powered By: WP Frank

 

error: Content is protected !!