FOTO: Branitelji obilježili svoj dan @ Lovran, Opatija

Svečana proslava započela je u ranim jutarnjim satima na opatijskom mulu, gdje su uz postroj ratnih zastava, Duško Jeličić Dule i Silvano Staraj u more položili vijenac u spomen na branitelje poginule u domovinskom ratu, nakon čega je svečanim defileom branitelja obilježen Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja.

Opatija, Lovran – Liburnija je Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, Dan hrvatskih branitelja te 17. obljetnicu vojno-redarstvene operacije Oluja dostojanstveno proslavila svečanim defileom branitelja glavnom opatijskom prometnicom te u Lovranu.

Svečana proslava započela je u ranim jutarnjim satima na opatijskom mulu, gdje su uz postroj ratnih zastava, Duško Jeličić Dule i Silvano Staraj u more položili vijenac u spomen na branitelje poginule u domovinskom ratu. Predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Mirko Novoselović, njegov zamjenik Marko Lovretić, član središnjeg odbora Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Vladimir Lelas, zamjenica gradonačelnika Opatije Marina Gašparić te predstavnici branitelja svečanoj su prigodi nazdravili pjenušcem.

– Danas je naš dan. Veselimo se, ali i tugujemo jer nema nekih naših prijatelja i suboraca. Otvaranjem šampanjca slavimo pobjedu, ali i to što smo po drugi put rođeni, kazao je Novoselović.

Defile branitelja krenuo je od hotela Ambasador glavnom prometnicom do Slatine. Uz mnogobrojne branitelje i predstavnike udruga proizašlih iz Domovinskog rata, u mimohodu su sudjelovali predstavnici izvršne vlasti Liburnijskih jedinica lokalne samouprave, zapovjednik 8. Domovinske pukovnije u Oluji Ivan Nekić, predsjednik Udruge dragovoljaca veterana domovinskog rata PGŽ Ivan Bogdanić, predstavnik roditelja poginulih branitelja Grada Opatije Marin Cvetković, predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Lovran Mišo Škorić, predstavnici MUP-a te predstavnici Lovačkih društava Liburnije. Uz pratnju Puhačkog orkestra Lovran, u defileu su se ove godine zavijorile i zastave ratnih postrojbi Primorsko-goranske županije. Defile je nastavljen u Lovranu od benzinske crpke do spomenika poginulim braniteljima u Parku, gdje su položeni vijenci uz prigodni kulturno-umjetnički program, a svoje je stihove prisutnima darovao Franjo Mičević.

Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja slavi se u Hrvatskoj 5. kolovoza svake godine kao spomen na pobjedu u Domovinskom ratu. Na taj datum 1995. Hrvatska vojska je oslobodila okupirani grad Knin u vojno-redarstvenoj operaciji Oluja, a građani Opatije i Liburnije svečanim mimohodom treću su godinu zaredom na dostojanstven način obilježili ovaj dan.

[nggallery id=346]

Kristina Tubić / Liburnija.net
Foto: David K. / Foto Luigi

error: Content is protected !!