FOTO: Brgujci u pohodu – Najveseliji zvončari u pratnji mačkara i muzike obišli svoj kraj @ Veli Brgud

Foto Luigi Opatija, Karneval 2017, Op?ina Matulji, Krug Brgujsk

Brgujski zvončari odjeveni su u bijele hlače s crvenom trakom, crvenom košuljom na kocke, crne čizme, šešir s zašivenim grančicama jelke i papirnatim rožicama u raznim bojama. Zagrnuti su sa životinjskom kožom, na kega su zašivene jelvice i na ke su stavljene rožice sakih boj. Putem ih je pratio i naš fotoreporter, koji je svoje zabilješke pospremio u veliku fotogaleriju koju možete pogledati na ovom linku

Foto Luigi Opatija, Karneval 2017, Op?ina Matulji, Krug Brgujsk

Brgud – Brgujski zvončari posebna su atrakcija među tradicionalnim skupinama matuljskog područja – njihov hod je prpošan, razigran, pa i nekako djeluju veselije i opuštenije od svojih ”kolega po zvoncima”. Ali, još je jedan razlog zbog kojeg su Brgujci atrakcija – preskakivanje skalina kod Stare pošte, koje svake godine okupi velik broj promatrača koji sa zanimanjem gledaju koji će zvončar uspjeti preskočiti škaline, a koji će pasti u pokušaju.

Niti prekjučer nije izostala gužva kod Stare pošte, jer Brgujski zvončari održali su svoj pohod prema Mučićima i oko svoga kraja, a na cjelodnevni put krenuli su u jutarnjim satima praćeni mačkarama i muzikom.

Tradicija koja je, kažu, duga stoljeće i pol, i ove ih je godine odvela preko Zaluki, Brešca i Puži do Mučića, pa zatim od Permana, Ružića i Poljana do Stare pošte gdje je održan zvončarski obed. Potom su se zvončari preko Malog Brguda uspeli kući, na Veli Brgud.

Putem ih je pratio i naš fotoreporter, koji je svoje zabilješke pospremio u veliku fotogaleriju koju možete pogledati na ovom linku

Foto Luigi Opatija, Karneval 2017, Op?ina Matulji, Krug Brgujsk

Davor Žic / PodUčkun.net
Foto: David K. / Foto Luigi

error: Content is protected !!