FOTO: Ča je ča? – Održano natjecanje iz zavičajne povijesti @ Opatija

U konkurenciji je pobijedila ekipa Amalia iz OŠ „Brajda“ (Rijeka), druga je bila ekipa Vozići i karići iz Osnovne škole „Kostrena“, a treća ekipa Franz Ferdinand iz OŠ “Malinska -Dubašnica“. Izvan konkurencije pobijedila je ekipa Madonne del mare iz OŠ „Rikard Katalinić Jeretov“ iz Opatije. Nekoliko fotografija pogledajte u nastavku.

Opatija – Ovogodišnje petnaesto natjecanje iz zavičajne povijesti s temom „Opatija – povijest i baština“ održano je prošle srijede u Villi Antonio povodom obilježavanja Dana neovisnosti Republike Hrvatske i Svjetskog dana učitelja.

U organizaciji natjecanja sudjelovali su Županijska stručna vijeća povijesti za osnovne i za srednje škole, Agencija za odgoj i obrazovanje – Podružnica Rijeka i Udruga nastavnika povijesti „RICLIO“ i Osnovna škola „Rikard Katalinić Jeretov“ kao domaćin. Natjecanje je pripremila profesorica povijesti Lili Host uz pomoć pripravnice Julije Trstenjak.

Nakon kratkog programa i pozdravnog govora ravnatelja OŠ „Rikard Katalinić Jeretov – Opatija“ Fredija Glavana, u ime domaćina, uslijedio je i pozdrav predsjednice Udruge „RICLIO“ Nere Malbaše Kovačić i više savjetnice za povijest mr.sc. Marijane Marinović.

– U natjecanju su sudjelovale 22 ekipe sedmih razreda osnovnih škola Primorsko goranske županije, ukupno 88 učenika, i jedna ekipa učitelja. Dvije ekipe sudjelovale su izvan konkurencije zbog sudjelovanja njihovih mentora u organizaciji natjecanja. Daniela Jugo-Superina pročitala je pravila natjecanja. Redoslijed pojedinih grupa nalazio se na posebnom plakatu. Ekipe su rješavale zadatke na terenu te po povratku donosile niz kopiranih materijala, omotnica i razglednica kao dokaz da su prošli određene punktove grada, a u organizaciju natjecanja se uključila i Autoškola Opatija. U organizaciji natjecanja sudjelovale su i srednje škole. Ukupno 20-ak srednjoškolaca bilo je raspoređeno u ulozi graničara i usmjerivača ekipa na terenu, a o tome se pobrinuo Lobert Simičić iz Medicinske škole. U gradu ih se moglo prepoznati po bijelim majicama s logotipom muze Clio. Dio nastavnika brinuo se o sigurnosti djece na terenu. Odlazak na teren započeo je u 9.50 sati s jednom bijelom i jednom plavom ekipom. Svakih 5 minuta odlazile su po dvije ekipe. Nakon dolaska ekipa posebna komisija pregledala je testove te u 13.30 sati objavila rezultate. Uslijedila je konačna lista. U konkurenciji je pobijedila ekipa Amalia iz OŠ „Brajda“ (Rijeka), druga je bila ekipa Vozići i karići iz Osnovne škole „Kostrena“, a treća ekipa Franz Ferdinand iz OŠ “Malinska -Dubašnica“. Izvan konkurencije pobijedila je ekipa Madonne del mare iz OŠ „Rikard Katalinić Jeretov“ iz Opatije. Škole pobjednice su nagrađene knjigama u ime Muzeja Grada Rijeke. Natjecanje su također popratili i nagradili nakladnici Alfa i Školska knjiga. Vidimo se do godine na šesnaestom izdanju natjecanja, poručili su organizatori.

error: Content is protected !!