FOTO: Četiri stotine kilograma kuhanih, prženih i flambiranih krafi privukle veliki broj posjetitelja @ Kršan

krafi_fest_2016_krsan (5)

– Sve su namirnice veoma kvalitetne i domaćeg porijekla, kravlji sir, jaja i masnoće, među ostalima. Kad se tome doda umješnost strpljivih domaćica, jelo je fantastično, kazala je Lipnik. Ovogodišnja pripremljena količina težila je nevjerojatnih četiristo kilograma od kojih do kraja dana nije ostalo – ništa.

krafi_fest_2016_krsan (4)

Kršan – I ovogodišnji, 13. po redu Krafifest na kršanskom Pristavu pokazao je da autohtona gastro-delicija ovoga kraja koja se u domaćinstvima od davnina pripremala uglavnom ”samo za blagdane i posebne prilike“, svake godine privlači sve veći broj posjetitelja.

A oni su stizali iz svih krajeva našeg poluotoka, ali i šire. Svi su htjeli kušati krafi i dati svoj sud o tome jesu li bolje kuhane, pržene ili one modernije, flambirane, a cijena porcije bila je simboličnih deset kuna.

Što je tako privlačno, rekla nam je Elza Lipnik, na sajmu inače prisutna od samog početka, 2004. godine.

– Sve su namirnice veoma kvalitetne i domaćeg porijekla, kravlji sir, jaja i masnoće, među ostalima. Kad se tome doda umješnost strpljivih domaćica, jelo je fantastično, kazala je Lipnik. Ovogodišnja pripremljena količina težila je nevjerojatnih četiristo kilograma od kojih do kraja dana nije ostalo – ništa.

krafi_fest_2016_krsan (3)

Umijeće izrade krafi tako su pokazale i ostale vrijedne domaćice ovoga kraja: Anđela Faraguna Marica Brajuha, Željka Kvalić, koja je uz spomenutu Elzu od samih početaka, Romana i Vilma Cvečić, Ana Trdoslavić, Olgica Škopac, Vanda Škec, Sara Bažon, Davorka Lukež, te najstarija među njima, vitalna 87-godišnja Romilda Gržnić i mladi Antonio i Lucijan Mrzlić.

Među brojnim gostima iz susjedne županije, Riječanin Vojko Gorše s obitelji i prijateljima prvi je puta posjetio manifestaciju. Krafi je kušao u svim ponuđenim načinima pripreme i ostao ugodno iznenađen. ”Za manifestaciju sam saznao putem interneta i raduje me što smo danas u Kršanu“, rekao je Vojko.

krafi_fest_2016_krsan (2)

– I da nas nisu zvali, došle bismo samo da probamo krafi, rekle su u glas raspoložene Kristina Radovčić Kiki i Emanuela Lazarić, simpatične Opatijke The Blondes, koje su u zabavnom dijelu pokazale svu svoju strast prema glazbi. Dvije gitare i dva glasa oraspoložile su sve prisutne, a i ostatak zabavnog dijela pokazao se ”punim pogotkom“. Glazbeno i plesno umijeće pokazali su i članovi domaćeg KUD-a Zlatela, a duo Dean i Josip iz Brseča te domaći duo Feniks nisu štedili energiju. U program je bila uključena i labinska plesna skupina Zumba fitness.

Uz zvuke glazbe, kušalo se u slast i „gljivarski kotlić“ labinskog gljivarskog društva „Martinčica“, a plominski restoran Dorina pripremio je istarsku maneštru, zapečene slane palačinke, njoke u mediteranskom šugu, fuže sa tartufatom i maslinama, brodet od sipa i lignji sa palentom, starinske žličnjake sa 4 vrste sira, a standardna jela mogla su se pronaći na štandu restorana Vita. Uglavnom, svatko je za sebe mogao pronaći nešto ukusno i slasno.

krafi_fest_2016_krsan (1)

U prazničnu kulinarsku priču bila je uključena i Udruga barmana Istarske županije čiji je predsjednik Marko Ristić za ovu prigodu osmislio i koktel „Kršanito“ čiju bazu čine votka, liker od kore naranče i domaći borovniček, a spremalo se još desetak različitih koktela. Uvertira u manifestaciju bio je subotnji sajam cvijeća u Vozilićima u vremenu od 10 do 17 sati, a brojna školska djeca u besplatnim su radionicama izrađivala i glinene posude za sadnju cvijeća. Organizatori događanja proteklog vikenda bili su Općina Kršan, Turistička zajednica i Poljoprivredna zadruga Čepić polje.

krafi_fest_2016_krsan (7)

Nikola Cvjetović / PodUčkun.net