FOTO Ciklus ‘Tijela’ – U Galerijici otvorena izložba Alema Korkuta @ Matulji

Korkutovi prizori metafore su loma koje ne progovaraju toliko o nemoć pojedinca, koliko uvjerljivo svjedoče o surovost i neumitnost realiteta u kojem se preživljavanje pretvara u podvrgavanje, napisala je Vana Gović. Kako je proteklo otvorenje provjerite u priloženoj fotogaleriji…

Matulji – Umjetnika Alema Korkuta često se svrstava među najbolje hrvatske kipare srednje generacije, istaknuto je prilikom nedavnog otvorenja izložbe ‘Tijela’ održanog u matuljskoj Galerijici.

– Već letimični pogled na njegov dosadašnji opus ostvaren u širokom rasponu medija od klasične skulpture, instalacija i prostornih ambijenata, mobila, videa sve do fotografija ili crteža ukazuje na osobnu umjetničku potragu koja se pokazuje paradigmatskom za znatno šire umjetničke procese – Korkutovo stvaralaštvo kontinuirano je kretanje u smjeru pomicanja granica te redefiniranja suvremenog poimanja kiparstva. Svjedoci smo kako tehnologizirana svakodnevica doprinosi ubrzanom dokidanju prostorno-vremenskih ograničenja te mijenja naša doživljajna iskustva; danas i jučer postaju neodvojivi od sutra, ovdje postaje sadržano u tamo. U svjetlu spomenutog, umjetnička misao, ukoliko aspirira biti relevantna, prirodno teži multimedijalnosti kao adekvatnom obliku egzistencije u vrlom novom svijetu. Teži vlastitom raslojavanju u vremenu i prostoru kako bi ovladala, a potom i oblikovala suvremene obrasce percepcije i razumijevanja. Korkut je majstor multimedijalnosti kao sredstva kreiranja tih kompozitnih i simultanih doživljaja. Često sačinjeni od nekoliko različitih pojavnosti (videa, ready madea, crteža, instalacija…) njegovi radovi primarno posreduju procese, pri čemu se protok vremena pokazuje kao svojevrsni nadproces – Alem pronalazi prolaznost u gotovo svakoj od manifestacija života. Ciklus “Tijela” predstavlja deformirane i rastočene geometrijske kosture kocaka i kvadara koja su izgubila svoj fizički integritet. Riječ je o geometrijskim tijelima koja zapravo to više nisu, prikazana su u trenutku gubljenja svojih suštinskih vrijednosti, u trenutku kada ravne linije postaju zaobljene, kada se pravi kutevi rastvaraju, a inherentna prostornost tijela biva istisnuta. Deformacije tijela sugeriraju promjenu nastalu uslijed protoka vremena te određenog izvanjskog djelovanja, no ta promjena nije dovedena do svog logičnog kraja, tijela nisu uništena niti su neprepoznatljiva, dapače, mi smo i dalje u mogućnosti vidjeti im ishodište, iščitati njihove izgubljene vrijednosti. Upravo u tom supostojanju, u očiglednosti onoga što je izgubljeno, Korkut progovara o devastirajućem učinku suvremenih mehanizama adaptacije i konformizma. Geometrijska tijela koja su, uslijed prilagodbe na izvanjske okolnosti, izgubila svoje konstrukcijsko uporište podsjećaju nas na ljudska tijela koja pod težinom izvanjskih okolnosti gube okosnicu, odnosno svoju suštinu. Korkutovi prizori metafore su loma koje ne progovaraju toliko o nemoć pojedinca, koliko uvjerljivo svjedoče o surovost i neumitnost realiteta u kojem se preživljavanje pretvara u podvrgavanje, napisala je Vana Gović, u katalogu koji prati izložbu.

Alem Korkut, rođen je 1970. u Travniku.  Osnovnu i srednju školu završio u Banjaluci. Upisao studij kiparstva u Sarajevu 1991. Diplomirao je kiparstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 1997. godine. Autor je više javnih skulptura, među kojima i skulpture „Karijatida“ u Pazinu (2002.), spomenika biciklu u Koprivnici (2005.), spomenika palim braniteljima Domovinskog rata u Šibeniku (2006.), Karlovcu (2009.), te onoga u Koprivnici (2016.). Između ostalih, dobitnik je i Velike nagrade 27. salona mladih u Zagrebu, godišnje nagrade HDLU-a za mladog umjetnika 2004. godine, Velike nagrade Splitskog salona 2009. godine,  treće nagrade na izložbi T-HT nagrada@msu.hr 2011., te Nagrade na 13. Trijenalu hrvatskoga kiparstva 2018. godine. Dobitnik je brojnih nagrada na javnim natječajima za skulpture u javnom prostoru. Izlagao na četrdesetak  samostalnih i oko sto i pedeset skupnih izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu. Od 1998. do 2007. član HZSU u statusu samostalnog umjetnika. Od 2004. član Umjetničke organizacije Atelijeri Žitnjak. Od 2007. predaje kiparstvo na ALU u Zagrebu, trenutno u statusu  izv. profesora.

Kako je proteklo otvorenje provjerite u priloženoj fotogaleriji…

Ciklus ‘Tijela’ – U Galerijici Otvorena Izložba Alema Korkuta @ Matulji

Flickr Album Gallery Powered By: WP Frank
error: Content is protected !!