FOTO Članovi Hrvatskog društva kolekcionara militarije Liburnijskog kraja gosti 13. Festivala vojne povijesti @ Pivka

Tekst i fotografije: Damir Batistić

Vrhunac festivala, bio je u nedjelju, 15. rujna u poslijepodnevnim satima. U 12 sati, tlo se treslo pod gusjenicama tenkova, voznog parka muzejske zbirke, nakon čega su uslijedili dinamični prikazi oklopnih vozila Slovenske vojske

Ostaci Supermarine Spitfire F.IX MJ116 Royal Air Force

Pivka – Članovi Hrvatskog društva kolekcionara militarije Liburnijskog kraja, od kojih su neki i članovi Hrvatskog Časničkog zbora Primorja, bili su gosti XIII Festivala vojne povijesti u muzeju Pivka, ovog vikenda.

Ove smo godine po trinaesti put, u Parku vojne povijesti u Pivki zakoračili na tradicionalni Festival vojne povijesti. Središnji je to događaj Parka na kraju ljetne sezone, koji je posjetiteljima trećeg vikenda u rujnu, ponovo pružio sjajan skup muzejskih događanja. Posjetitelji su po prvi puta mogli vidjeti, ostatke Supermarine Spitfire F.IX MJ116 Royal Air Force, koji se srušio 18. rujna 1944. na cesti u Ljubljani. Olupina zrakoplova iskopana je u sklopu velike arheološke kampanje. Tijekom festivala posjetitelji su mogli razgledati i gostujuću izložbu Vojnog muzeja Slovenske vojske, Ljubljanske zrakoplovne stotine, te fotografsku izložbu Zrakoplovi i helikopteri Slovenske vojske.

Kao i nekoliko godina zaredom, u petak, 13. rujna, održan je vojni regrutacijski vojni sastanak u organizaciji Postojnske uprave obrane, na kojem se oživljava tradicija regrutacije.

U subotu, 14. rujna, bio je Dan otvorenih vrata, te su posjetitelji mogli vidjeti helikoptere Slovenske vojske, demonstracijske obilaske oklopnih vozila, vojne kampove iz različitih povijesnih razdoblja, te izlet u podzemne utvrde na Primožu.

Vrhunac festivala, bio je u nedjelju, 15. rujna u poslijepodnevnim satima. U 12 sati, tlo se treslo pod gusjenicama tenkova, voznog parka muzejske zbirke, nakon čega su uslijedili dinamični prikazi oklopnih vozila Slovenske vojske. U 14 sati sudjelujuća ilustrativna društva prikazala su vojni sukob iz Drugog svjetskog rata, delaboriranim i deaktiviranim oružjima, pripremljenim za takva događanja, a u 15 sati festivalski je događaj završio atraktivnim, dinamičnim prikazom 15. zrakoplovne pukovnije Slovenske vojske s još nekim iznenađenjima u zraku.

Kako je bilo na cjelodnevnom druženju, pogledajte u foto galeriji…

Članovi Hrvatskog Društva Kolekcionara Militarije Liburnijskog Kraja Gosti 13. Festivala Vojne Povijesti @ Pivka

Flickr Album Gallery Powered By: WP Frank
error: Content is protected !!