FOTO: Članovi PD Lisina odradili pohod Traverse of the ”3 Monts“ @ Mont Blanc

planinarsko_drustvo_lisina_mont_blanc_2015_2

U nastavku teksta pročitajte svojevrsni putopis kojj je pripremio Frano Udović član Planinarskog društva Lisina. Veliku fotogaleriju ove ‘ledene avanture’ pogledajte na ovom linku

planinarsko_drustvo_lisina_mont_blanc_2015

Matulji – Nakon “zimskih“ uspona na Marmoladu i Grossglockner, Goran Misimović, Marko Vukušić i Frano Udović odlučili su se za pokušaj uspona na Mont Blanc preko rute: “3 vrha“ što znači da se ide prvo preko grebena Mont Blanc du Tacul-a (4075m), pa na Mont Maudit (4345m) te na kraju Mont Blanc.

U nastavku teksta pročitajte svojevrsni putopis kojj je pripremio Frano Udović član Planinarskog društva Lisina.
.

planinarsko_drustvo_lisina_mont_blanc_2015_4

25. kolovoza – U 01:30 sati Team ”MFG“ kreće na put prema Chamonixu. Preko Milana do Aoste pa kroz tunel Mont Blanc stižemo u Chamonix oko 10 sati. Razgledavanje predivnog gradića, prikupljanje korisnih informacija te kratke konzultacije u kući vodiča.

Plan nam je bio isti dan dići se žičarom do Aiguille Du Midi na 3842m te postaviti šator na glečeru Vallée Blanche. Plan smo odgodili za sutra zbog jakog vjetra na glečeru, a tu smo informaciju dobili od domaćih vodiča. Skratili smo si vrijeme odlaskom u Genevu, a prenoćili smo u kampu Les Arolles u Chamonixu.

planinarsko_drustvo_lisina_mont_blanc_2015_5

26. kolovoza – Nakon odmora u kampu, završne pripreme ruksaka i gas na žičaru Aiguille Du Midi (3842 m). Dočekao nas je predivan pogled na okolne vrhove zbog prekrasnog i sunčanog vremena. Uputili smo se do izlaza za alpiniste, tamo se navezali, stavili dereze na gojzerice, cepin u ruke i pomalo započeli silazak po grebenu do glečera na kojem smo podigli šator u poslijepodnevnim satima na 3530 metara.

U tom “divljem“ kampu na glečeru bilo je desetak šatora, svi sa istim planom. U razgovoru sa tri poljska alpinista saznajemo kako vodiči sa klijentima već šestu noć pokušavaju probiti ”našu“ rutu, ali odustaju na grebenu Tacula zbog friško napadanog snijega.. Zalazak sunca te pad temperature potjerao je čitav kamp u šatore na spavanje.

planinarsko_drustvo_lisina_mont_blanc_2015_7

27. kolovoza – Ustajemo u 01:20 sati. Na kacige stavljam čeone lampadine. Navezujemo se i sa ostatkom kampa čekamo prolazak vodiča. U 2 sata slijedi polazak, hodanje po ostatku glečera do djela gdje počinje blag uspon na Tacul. Snijeg na tom djelu noćnog uspona je neki pršić, prolazak uz ogromne serake i pukotine. Izlaz na greben Tacula i radost jer se vodiči probijaju na Mont Maudit. Neopisiv je osjećaj kretati se noći tim snježnim strminama, a pogledom unatrag gledati na mali svjetleći Chamonix.

planinarsko_drustvo_lisina_mont_blanc_2015_3

Pod vrhom Mont Maudita priječimo na zapad do zanimljivog “skoka“ gdje ima 50 –ak metara nagiba od 50°. Skok je zaleđen, pa smo se morali pouzdani u naše dereze i bajle, koristimo i pokoji ledni vijak. Nakon sto smo popeli ”skok“ pred nama je za proći još 500-tinjak metara visinske razlike po blagom nagibu do vrha. Taj “blagi“ nagib nam je bio najteži zbog visine koja se osjeti, korak po korak… i u 9 sati Team ”MFG“ je na vrhu.

Jak vjetar uz sunčano vrijeme pruža nam savršen pogled. Brzinsko slikanje i što brži spust po istoj ruti. Silaz je bilo veoma iscrpan, ”skok“ smo absailal na postojeće trakice oko vrška stijene. Povratak u kamp uslijedio je u 17 sati. Kuhalo je proradilo momentalno, juhica za zagrijavanje te pašta s tunom kao malo konkretnija klopa. Nakon jela zaspali smo kao bebice do drugog jutra.

28.08. – Ustajemo oko 09 sati, spremamo šator i sve stvari te se istim grebenom vraćamo u tunel od leda. A nakon kupovine suvenira, točno u podne, Team s osmjehom napušta Chamonix te se kući vraćamo u večernjim satima živi i zdravi.

Veliko gvala ekipi koja nas je podržala i Planinarskom društvu Lisina iz Matulja. Veliku fotogaleriju ove ‘ledene avanture’ pogledajte na ovom linku

planinarsko_drustvo_lisina_mont_blanc_2015_6

Frano Udović / PodUčkun.net

error: Content is protected !!