FOTO Dan Primorsko-goranske županije obilježen svečanom sjednicom u Gervaisu – Nagrade za životno djelo uručene akademiku Elsu Kuljaniću i Alenki Juretić

FOTO Dan Primorsko-goranske županije obilježen svečanom sjednicom u Gervaisu – Nagrade za životno djelo uručene akademiku Elsu Kuljaniću i Alenki Juretić

Foto: David Kurti / Foto Luigi

Dobitnici nagrada za životno djelo Primorsko-goranske županije su akademik Elso Kuljanić za znanstveno-istraživački rad u području tehničkih znanosti i doprinos u izobrazbi studenata te zasluge u razvoju Sveučilišta i Alenka Juretić, za osobit doprinos u očuvanju, njegovanju, unaprjeđenju i promidžbi folklorne baštine grobničkog kraja, dok su godišnje nagrade dodijeljene vatrogascu Dini Škami, djelatnicima Centra za pružanje usluga u zajednici „Izvor“ Selce Nikici Sečenu i Hani Rižovski Delogu te Plesnom klubu „Dance Queen“ Kraljevica.

Opatija – Svečana sjednica Županijske skupštine održana u povodu Dana Primorsko-goranske županije u Kulturno-turističkom centru Gervais u Opatiji okupila je brojne uzvanike, a svečanost je svojim dolaskom uveličala i predsjednica RH-a Kolinda Grabar Kitarović.

U prigodnom obraćanju uzvanicima župan Zlatko Komadina istaknuo je zadovoljstvo činjenicom da smo kao regionalna vlast i kroz proteklu godinu u svim sektorima nadležnosti održali stabilnost te uspješno nastavili trend kapitalnih i investicijskih ulaganja, vidljivih po cijeloj Županiji.

„Pravovremenim projektiranjem i odgovornim planiranjem kako našeg proračuna tako i ulaganja dokazali smo da znamo upravljati svojim nadležnostima, a rezultat su obnovljene i novoizgrađene škole, školske sportske dvorane, zdravstvene i socijalne ustanove, lučka infrastruktura, lokalne prometnice, novi kulturno-turistički sadržaji, projekti valorizacije naše prirodne baštine. Učinili smo i značajne iskorake u okretanju ka obnovljivim izvorima energije, inicirali smo gradnju najveće solarne elektrane na Cresu, u pripremi je i gradnja fotonaponske elektrane u okviru projekta Unije samoodrživi otok. Zahvaljujući upravo tim našim aktivnostima Cresko-lošinjski arhipelag odabran je za provedbu pilot projekta energetske tranzicije, kao jedan od prva tri takva projekta u Europskoj uniji. Dokaz je to da itekako vodimo računa o budućnosti ove Regije kroz društveno odgovorno upravljanje usmjereno održivom razvoju i očuvanju prirodnog bogatstva naše jedinstvene zeleno-plave Županije, rekao je župan. Naglasio je također da su stvorene prostorno-planske pretpostavke za razvoj infrastrukture, lučke, prometne i energetske, za idućih 30 godina, čime smo u značajnoj mjeri olakšali i pristup europskim fondovima za projekte na svim razinama, od državnih do lokalnih. Župan je najavio i Konferenciju o razvoju Gorskog kotara koja će se održati 26. travnja u Mrkoplju, a osvrnuo se i na gospodarsku sliku Županije. „Kako smo prema svim parametrima među najrazvijenijim hrvatskim županijama, ne iznenađuje ni nedavno objavljeni podatak da smo i po indeksu gospodarske snage pozicionirani u samom vrhu, među četiri županije koje su iznad prosjeka RH. Gospodarstvo PGŽ, a posebno turistički sektor, malo i srednje poduzetništvo iskazuju dobre rezultate, razvijaju se i prilagođavaju zahtjevima tržišta. No, nisam siguran da ćemo tu poziciju uspjeti održati ukoliko se uruši jedan od najvećih gospodarskih subjekata u Županiji, brodogradilište 3.maj, koji sa sobom vuče i brojne manje tvrtke, kooperante, dobavljače. Duboko vjerujem da se to neće dogoditi”, rekao je župan.

Ovaj će 26. rođendan zeleno-plave županije ostati zapamćen i po tome što ga je došla čestitati predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović.

– Čestitam vam dan vaše županije, ali i moje županije u kojoj sam se rodila, u kojoj sam odrasla i u koju se uvijek rado vraćam. Što smo stariji, srce nas vuče u mjesta naše mladosti. Drago mi je da se ova današnja skupština održava baš u Opatiji, opjevanom biseru našega mora. Odavno je na turističkom zemljovidu svijeta Opatija turistički brend Hrvatske po kojemu se naša domovina diljem svijeta prepoznaje kao zemlja prirodnih ljepota i vrijednih ljudi, a o Opatiji i našem Kvarneru puno smo razgovarali i ovih dana u posjetu Češkoj Republici, kazala je predsjednica te zaželjela puno uspjeha u ostvarivanju svih razvojnih planova.

Dobitnici nagrada za životno djelo Primorsko-goranske županije su akademik Elso Kuljanić za znanstveno-istraživački rad u području tehničkih znanosti i doprinos u izobrazbi studenata te zasluge u razvoju Sveučilišta i Alenka Juretić, za osobit doprinos u očuvanju, njegovanju, unaprjeđenju i promidžbi folklorne baštine grobničkog kraja, dok su godišnje nagrade dodijeljene vatrogascu Dini Škami, djelatnicima Centra za pružanje usluga u zajednici „Izvor“ Selce Nikici Sečenu i Hani Rižovski Delogu te Plesnom klubu „Dance Queen“ Kraljevica, a nagrade su im uručili župan Zlatko Komadina i predsjednik Županijske skupštine Erik Fabijanić.

U glazbenom dijelu nastupili su mladi pjevač Mateo Resman, učenice O.Š. Marija Martinolića iz Lošinja, Plesni klub „Dance Queen“ Kraljevica te članovi folklorne skupine „Zvir“ iz Jelenja.

Uoči svečane sjednice, županijsko izaslanstvo predvođeno županom Zlatkom Komadinom i predsjednikom Županijske skupštine Erikom Fabijanićem, pred Središnjim križem na groblju Drenova položilo je vijenac u spomen na sve preminule građane i poginule branitelje s područja Primorsko-goranske županije.

Dan Primorsko-goranske županije Obilježen Svečanom Sjednicu U Gervaisu – Nagrade Za životno Djelo Uručene Akademiku Elsu Kuljaniću I Alenki Juretić

Flickr Album Gallery Powered By: WP Frank
error: Content is protected !!