FOTO: Dan škole proslavljen uz DJ party i otkrivanje ‘zvijezdi i zvjezdica’ @ Opatija

Povodom dana škole priređen je doručak DJ doručak, na kojem su se okupili DJ-evi različitih generacija. Također, svoje zvijezde i zvjezdice na zidu slavnih Ugostiteljske škole, dobili su Robert Ferlin, Valentina Špoljarić, Albina Pavić, Miloš Dekleva te posthumno Janko Kerčmar. Veliku fotogaleriju s preko 50 fotografija pogledajte u nastavku teksta.

Opatija – Umjesto školskog zvona, jučer je u hodnicima Ugostiteljske škole odzvanja glazba, a u školskoj dvorani su ‘đuskali’ svi od ravnatelja do učenika. Naime, povodom dana škole priređen je doručak DJ doručak, na kojem su se okupili DJ-evi različitih generacija – od pionira koji je ‘puštao’ ploče davne 1959. godine u riječkom klubu Husar, preko ‘heroja’ opatijskih diskoteka, do ‘producenata’ koji još uvijek puštaju glazbu.

Doručku su prisustvovati poznata DJ imena opatijske i riječke klupske scene, koji su u svojoj dugogodišnjoj karijeri ostavili trag mnogim generacijama koje su odrastale uz njihovu glazbu. Tako su u zdravom doručku uživali DJ Chiwe, DJ Ivan Mastermix, DJ Vjeko, DJ Denny Miočić, DJ Pimp, Dj Meho, DJ Sale 4 Love, DJ Miro/Luca Montecchi, Tommy Marquez, DJ Tommy, DJ Bizzarre, DJ Alex Sabbatini, DJ Robi – Robert Vadnjal, DJ Goran, DJ Lucca C – Luka Klapčić i najstariji kolega DJ Davor Plešković.

Obzirom na posao s kojim se bave, što znači da je doručak (burek ili tost) prije spavanja, ovo je bio ‘veliki dan’ za DJ-eve koji su sjeli i pojeli zdravi doručak u jutarnjim satima u prekrasno dekoriranom ambijentu upotpunjenom vinilima i CD-ima, za koji se pobrinula profesorice Nikolina Marčelja. Okruženi pločama i CD-ima, na jučerašnjem zdravom meniju bio je poslužen jogurt s marunima i čokoladom, kruh s inćunima, ovčji sir, pršut, kruh s maslinama, fritaja s vrganjima i lukom, pohana grobnička skuta, zarebrnik, kobasice u bijelom vinu, palenta kompirica s rigom, zalevača od tikvica i grobničkog sira, pečene goranske jabuke, rolada od maruna i štrudla od višanja.

– Glavni cilj ovog projekta je promocija doručka kao prvog glavnog obroka te promovirati našu autohtonu hranu koja bi se trebala nuditi za doručak, što nažalost nije praksa u našim ugostiteljskim i hotelskim objektima. Da Dan škole ne bude proslavljen na ‘klasičan’ način, mi smo ga osmislili uz DJ Party i DJ doručak zbog čega su nam u goste došli najpoznatiji DJ-a naših prostora, kazao nam je Damjan Miletić, ravnatelj Ugostiteljske škole.

U prigodnom programu svečanost su uveličali učenici škole te posebni gosti. Monika Ivakić je uz pratnju na gitari kolege učenika Karla Simonetija izvela nekoliko pjesama, maturantica Tanja Kalčić, pročitala je autorski esej o svome obrazovanju, potom harmonikaš Marin Brajković, koji je za ovu prigodu pregaču iz školske kuhinje zamijenio s harmonikom te gosti – gitarist Mario Šimunović koji je pratio pjevačice Sabrinu i Zdenku. Simpatičnu kazališnu točku, skeč, izveli su i učenici Josip, Patrik i Antonio na talijanskom i francuskom jeziku.

Također, u sklopu obilježavanja Dana škole jučer su ‘otkrivene’ zvijezde i zvjezdice Ugostiteljske škole, nakon čega je upriličen službeni domjenak. Valentina Špoljarić, učenica generacije prošle godine, dobila je svoju ‘Zvjezdicu’, dok su zvijezde dodijeljene Albini Pavić, Milošu Deklevi, Robertu Ferlinu te posthumno Janku Kerčmaru, doajenu ugostiteljske struke, autoru brojnih udžbenika i naslova, a čast da njegovu zvijezdu otkrije dobio je Jan Bernd Urban.

Otkrivanje zvijezde Janku Kerčmaru

Janko Kerčmar
Rođen je davne 1919. godine u Murskoj Soboti u Republici Sloveniji. Za struku je odabrao ugostiteljstvo, a za življenje Opatiju. Za svog radnog vijeka prošao je, rekli bismo “pola svijeta”. Radio je na luksuznim brodovima, struku usavršavao u Njemačkoj, specijalizaciju položio u Švicarskoj, studirao na Visokoj industrijskoj školi u Rijeci, tu stekao naziv magistra i do smrti 2005. godine ostao vjeran našoj Opatiji. Godinama je radio u Saveznom centru za obrazovanje odraslih i na našoj školi. Svojim radom, stručnošću i pristupom mladima postao je omiljen i cijenjen profesor, a kao takav je ostao i nezaboravljen. Jedan od njegovih učenika – Jan Bernd Urban – ovako je rekao: “Na početak svog životnog putovanja ukrcao se kao siromašni konobarski šegrt, pred kraj života putovao kao magistar znanosti, a na zadnji peron sišao kao legenda. Legenda za stotine i stotine ugostitelja svih uzrasta i predznanja koje je učio i podučavao, grubo tesao i fino lakirao, ovisno o njihovu predznanju, volji i talentu.”

Janko Kerčmar – je mnogima bio uzor. I ne samo u Opatiji, nego i na brojnim natjecanjima u Švicarskoj, Austriji i Francuskoj, sve do Olimpijade u Sarajevu i u dalekoj Mongoliji. Od svuda se vraćao s mnogim odličjima, a u svim tim dalekim gradovima ostavljao bi djelić sjaja opatijskog ugostiteljstva. Janko Kerčmar bio je i ostao uzor brojnim ugostiteljskim generacijama. Zato je zaslužio svoju Zvijezdu i među našim Zvjezdicama.

Valentina Špoljarić

Albina Pavić
Kada netko odabere Opatiju kao grad u kome će početi i završiti svoju karijeru, onda govorimo o velikoj ljubavi i privrženosti tom gradu. Upravo to je učinila gospođa Albina Pavić.

Ugostiteljsku školu završila je u Opatiji, u Opatiji je započela i završila svoj radni vijek, a u međuvremenu isticala se svojim izuzetnim sposobnostima i nepresušnim kulinarskim kreativnostima u kojima se krilo mnoštvo novih ideja ali i beskrajne jednostavnosti koja je u njenim rukama postajala čista i nepatvorena umjetnost. Svoje usavršavanje u struci stjecala je u najboljim ugostiteljskim objektima, kuharstvo u zagrebačkom hotelu Palace i Esplanadi, slastičarstvo u riječkom hotelu Continental, a potom stekla i visoku kvalifikaciju za kuhara. A sve to nije moglo ostati nezapaženo.

Godine 1970. pozvana je iz Ureda predsjednika Tita da bude njegova glavna osobna kuharica tijekom njegova boravka na putovanjima u Kubu, Saudijsku Arabiju i Mađarsku, a osobito je bila angažirana za vrijeme njegova boravka na Brijunima, u Karađorđevu, Brdu kod Kranja… I tako bijaše sve do njegove smrti. Od svuda je gospođa Albina donosila nove recepte, izmišljala nova jela, kreirala nove slastice, isticala se u pomaganju mladih… Na opatijskoj prvoj kulinarskoj i slastičarskoj izložbi 1958. godine u hotelu Atlantic osvojila je prvo mjesto i od tada nema natjecanja s kojeg se nije vratila s nekom sjajnom medaljom. Kroz hotelske kuhinje hotela Slavije, poslije Palace, prošlo je mnogo učenika naše škole koji su se divili njezinim vještinama. Ona ih je svih prihvaćala kao svoju djecu, okružila ih svojom ljubavlju i pažnjom, podastirala im svoje stručno znanje i bila sretna što su mnogi od nje otišli bogatiji za bezbroj novih informacija. Albina Pavić ostavila je dubok trag u povijesti opatijskog i hrvatskog ugostiteljstva. Bila je uistinu kulinarska zvijezda koju joj naša škola poklanja s ljubavlju.

Miloš Dekleva

Miloš Dekleva
Tko nije čuo za “Staru poštu”? Samo “Stara pošta” nije pošta, onakva kakvu poštu danas zamišljamo, iako su u njoj nekada davno odsjedali poštari dok su poštu raznosili ručno ili se odmarali konji ako se koristila kočija za raznošenje većih pošiljaka. Kako bilo da bilo, tada je “Stara pošta” bila i pošta i odmorište. I tako je proteklo stoljeće. U “Staroj pošti” su se izmijenile četiri generacije vlasnika, ali je objekt uvijek ostajao u obitelji Dekleva. Tako je došao red i na Miloša Deklevu – našu današnju Zvijezdu.

On je “Staroj pošti” udahnuo novu dušu. Osvježio joj stari imidž, podario restoranu novi izgled, obogatio ponudu raznovrsnošću i izvrsnošću. Među brojnim privatnim ugostiteljima Miloš Dekleva se nametnuo kao posebna ličnost, a svoj je restoran pretvorio u ugostiteljski objekt otvorenih vrata, gdje su naši učenici uvijek dobro došli. Prvi je prihvatio sve inovacije koje vode do boljeg poslovanja i među prvima je podržao naš projekt “Iz padela naših nona”. Sam je izvukao iz zaborava niz autohtonih jela, koja su padala u zaborav u našim domovima, zapisao je nekoliko vrhunskih recepata i dao prilog našoj knjizi… Osim toga među prvima se uključio u projekt Općine Matulji “Cesta domaće hrani”. Čak je sam kreirao i njeno poboljšanje. Izradio je nekadašnju krbunicu u svom dvorištu, pripremio izložbu starih alata i domaćih životinja, organizirano primao posjete učenika i djece iz vrtića, podržao je svaki naš projekt pa su njegovi recepti i sada uključeni u radio emisiju Pijat za prsti polizat Stoga je ova Zvijezda – prva koja je pripala jednom privatnom ugostitelju – doista zaslužena. Zato mu od srca čestitamo i zahvaljujemo na svakoj pomoći. I želimo da ova njegova Zvijezda – prva među privatnim ugostiteljima – ne ostane usamljena na našem zidu.

Robert Ferlin

Robert Ferlin
Otvoriš Radio Rijeku… i ostaneš iznenađen. Jedna radijska zvijezda, nevidljiva ali čujna, rasipa pregršt ljubavi na svoje slušateljstvo. I čini ti svakodnevno, marljivo, temeljito, ponekad ozbiljno, ali ipak najčešće veselo i prpošno. A to slušateljima i najviše treba. Malo smijeha, malo šale, malo sitnih zadovoljstava, sve začinjeno toplim glasom i duhovitim primjedbama Roberta Ferlina. I svi ga prepoznajemo po glasu, a danas je i on tu, među nama, da otkrije svoju Zvijezdu koju je zaslužio “služeći” godinama našim učenicima, promičući našu struku, cijeneći naša nastojanja da i dalaje opatijski brand najboljih ponesu naši kuhari, konobari i slastičari. Robert Ferlin je u prvom redu radijsko lice i tu je najbolji, a potom i televizijsko. Iskazao se kroz brojne emisije Radio Rijeke, od svakodnevnog vođenja programa do nekih posebnih emisija kao što su Tužibaba, Ćo mi, ćo ti, … Na televiziji ga pamte po emisijama Studio 10, po Dori, Nedjeljnom popodnevu, Evergreenu, po vođenju dalmatinskih šansona u Šibeniku… i još po mnogo toga.

Mi ga, pak, pamtimo kao ljubitelja dobre kuhinje, osobito istarske i naše primorske, kao vrsnog degustatora koji se uvijek nađe u Voloskom i Opatiji kad se priprema neka delicija, kao nama dragog voditelja u našim svečanostima, kao prijatelja Ugostiteljske škole koji nastoji gdje god je to moguće promovirati projekte proizašle “Iz padela naših nona”. Neki ga pamte i kao Djeda Mraza s Učke, a to znači da se Roberta može naći svugdje gdje se okupljaju djeca, učenici, mladi. Na Radio Rijeci – zahvaljujući Robertu Ferlinu – naši mladi budući kuhari dobili su svojih pet minuta da u ovoj školskoj godini svake nedjelje promoviraju po jedan autohtoni recept za nedjeljni obiteljski ručak. A zahvaljujući našoj Zvijezdi Robert će zauvijek ostati među nama, među našim Zvjezdicama.

Zid slavnih Ugostiteljske škole @ Opatija

[nggallery id=448]

Nikola Cvjetović / Liburnija.net
Foto: David K. / Foto Luigi

error: Content is protected !!