FOTO: Delegacija DND-a na svjetskoj konferenciji u Švicarskoj

dnd_svicarska_2014

Cilj konferencije bio je razvijati i podržavati zajednice koje poštuju pravo participacije djece i mladih, poticanje međusektorskog partnerstva, zagovaranje dječje participacije te primjere dobre prakse dječje participacije u svijetu. Fotogaleriju pogledajte na ovom linku

Opatija – Predstavnici vijećnika Dječjeg gradskog vijeća Opatija i Dječjeg foruma DND-a Ivan Tancabel, Irena Petković, Karlo Škorić, Nina Žunić, Lucian Smojver i Francesca Renner s voditeljicama Sanjom Škorić i Anom Kola sudjelovali su na međunarodnoj konferenciji “Djeca pokretači promjena u društvu” (CATS) u švicarskom gradiću Cauxu od 25. srpnja do 3. kolovoza.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Cilj konferencije bio je razvijati i podržavati zajednice koje poštuju pravo participacije djece i mladih, poticanje međusektorskog partnerstva, zagovaranje dječje participacije te primjere dobre prakse dječje participacije u svijetu. Na konferenciji je bilo preko 360 sudionika iz 40 zemalja iz cijelog svijeta. Kako im je bilo te što su sve radili, ispričali su na konferenciji za medije u prostorijama DND-a. Zamjenik gradonačelnika Fernando Kirigin čestitao im je što su zastupali i promovirali našu zemlju i naš grad na tako važnom svjetskom skupu, zahvalio svim sponzorima koji su im omogućili da otputuju u Švicarsku te obećao da će Grad Opatija i dalje rado pomagati programe koje provode članovi Društva “Naša djeca”.

Tajnica DND-a Sanja Škorić istaknula je kako je naročito ponosna na činjenicu da naš grad i cijeli naš kraj izvrsno radi u području dječjih prava te da stojimo uz bok, pa čak i ispred mnogih razvijenijih svjetskih zemalja.

dnd_svicarska_2014_1

– Naš rad prepoznat je i izvan granica naše zemlje, a naša izlaganja, prezentacije i radionice uvijek pohvaljene na raznim međunarodnim susretima, pa smo nakon konferencija održanih u Belgiji i Cipru pozvani i na ovo svjetsko okupljanje pod nazivom “Djeca pokretači promjena u društvu” kao predstavnici europske organizacije za dječja prava “Eurochild”, čiji smo članovi. Bilo je vrlo poučno i korisno, kako za nas, tako i za našu zemlju i naš kraj, jer su pohvale za naš rad stizale sa svih strana. Konferencija je bila svjetskih dimenzija, a sudionici sa svih kontinenata, tako da smo upoznali djecu iz svih krajeva svijeta, raznih rasa, kultura i običaja. Održali smo prezentacije, sudjelovali u radionicama te na štandu promovirali našu zemlju i grad, a rezultat našeg truda i zalaganja bio je poziv da se naši predstavnici delegiraju za mlade savjetnike CATS-a – Djece pokretača promjena u društvu, kazala je Sanja Škorić te dodala kako su bili jedina delegacija koja je došla bez državne potpore i zahvalila sponzorima koji su im omogućili sudjelovanje.

Djeci se naročito svidio dvorac u kojem se održavala konferencija i u kojem su bili smješteni, kao i muzeji te razne znamenitosti koje su posjetili i razgledali. Susret s dječakom iz Somalije koji sudjeluje u ratu i oružanim borbama, siromašnom djecom iz Perua kao i mališanima s drugog kraja svijeta koji vode toliko različite živote od naših, ostat će im zauvijek u sjećanju.

Sanja Škorić istaknula je na kraju kako se nada da će Opatija postati centar za dječju participaciju u našoj zemlji te najavila sudjelovanje njihove delegacije na međunarodnoj konferenciji o dječjim pravima u Danskoj u rujnu, gdje su pozvani predstaviti svoj rad.

Fotogaleriju pogledajte na ovom linku

Krostina Tubić / PodUčkun.net

error: Content is protected !!