FOTO Devet mjeseci rada privedeno kraju – Postavljeni putokazi na obilaznici Lisinski put

Valter Kinkela, Matko Milan, Igor Peloza, Mateo Ružić, Miloš Vrenc iz PD Lisina, Vladimir Rojnić iz Istarskog planinarskog saveza te pridruženi i nažalost pokojni Dario Saletnik u devet mjeseci rada postavili su 46 stupa sa 122 putokaza i time obilježili planinarsku obilaznicu ‘Lisinski put’. Veliku fotogaleriju te kompletnu priču o Lisinskom putu i velikom poslu markiranja pročitajte u nastavku teksta…

Lisinska obilaznica

Matulji – Lisinski put je kružna planinarska obilaznica ili po starinski transferzala, a osmislil ju je i trasiral naš Veli Šef, alias Klaudio Jelenić. Pred 18 let (otprta 2000-tega leta) spojil je Matulji sa Kastafskun šumun – zaštićeni krajolik Lisina. Cela staza duga je 30 kilometar, a pasuje preko šest vrhi: Orjak (706 m), Beljač (784 m), Črni vrh (1031 m), Vodička Griža (1144 m), Šija (1234 m) i Lisina (1185 m). Stazu je moguće pasat za 12-13 ur.

Kako je se počelo vezano za markiranje i označavanje Lisinskega puta? Početkon 2012.g. tadašnji predsjednik Istarskog Planinarskog Saveza Vladimir Rojnić i Natalia Radola voditeljica Sekcije markacista PD Glas Istra iz Pule zamolili su mene tadašnjeg predsjednika PD Lisina za susret, a tema je bila izrada nove planinarske karte Ćićarije i moguća suradnja. Dogovorili smo se da ćemo za potrebe nove karte digitalizirat (GPS trag) našu obilaznicu Lisinski put, te da ćemo pokušati zajednički rekonstruirati planinarsku stazu VERANA. Da ćemo preuzet na održavanje stazu od Veprinačke ceste do izvora Vodice, Veprinačka cesta do Oštrog vrha i spoja na stazu VERANA i dalje za Šiju, te stazu Mune – Orljak. Tu smo stazu nanovo markirali 29.04.2012.g. kao prvu preuzetu obavezu. Markiranje su obavili Draženka Kinkela, Klaudio Jelenić, Matko Milan i Miloš Vrenc. Robert Koprivnjak i Mario Stanić početkom 2013.g. snimili su GPS trag naše obilaznice LP, kao drugu preuzetu obvezu!

Specijalna zaštita nogu

VERANA (Vera i Ana) je naziv staze koja kreće od prijevoja jugo-istočno ispod lisinskoga vrha Šija, do jugo-zapadno ispod vrha Osapna (1075 m). Dužina staze je 4,4 kilometra. Dio je to puta s kojim je naš gornji kraj bio povezan sa selima on kraj Ćićarije, a naši nonići su tuda prolazili pješke! Kreator te staze 1975.g. bio je jedan od velikana riječkog planinarenja s Kantride Vilim Petrić.

Prvi korak rekonstrukcija VERANE započet je 18.03.2012. Sa strane IPS-a bili su Vladimir Rojnić, Natalia Radola, Richard Peršić, a s naše strani Valter Kinkela, Igor Peloza, Matko Milan, Robert Koprivnjak, Stanić Mario, Tedi Babić i Miloš Vrenc. Kasnije u prvom naletu traženja staze i markiranju pridružili su nam se Rudi Jošar, Tomislav Hosi i Marko Hanza. Bilo je tu i lutanja jer nismo imeli kartu staze. Na kraju smo se spustili do kapelice i bivšega planinarskoga doma na Veprinačkoj ceste. Dom su izgradili članovi LD Lanišće u prošlom stoljeću i naziv mu je bio Rifugio Stefano Caifessi (talijanizirano prezime Kajfež).

Dragan Drobnjak iz PD Elektroistra iz Pule i Vladimir Rojnić rekonstruirali su stazu VERANA 23.02.2014.g. temeljem karte koju su pronašli u našem Trstu. Dio staze od Šije do spoja sa stazom VERANA i dalje do kamenoloma ispod Oštroga vrha snimljen je kasnije.

Rifugio Stefano Caifessi

Natalia Radola i Vladimir Rojnić snimili su 12.01.2014.g. GPS trag spoja Male Mune – IPP (Istarski Planinarski Put). Dana 01. 04. 2014. markirali smo prilaz izvoru Vodice s Veprinačke cesti. Matko Milan, Tomislav Hosi, Marko Hanza, Rudi Jošar, Valter Kinkela i Miloš Vrenc bili su sudionici toga. Tri dana kasnije ista sastav markirao je od kapelice prema Oštromu vrhu.

Ekipa od 17 članova 11.05.2014.g. podijeljena u dvije grupe markirala je cijelu VERANU. S dva kraja i spajanje na sredine staze. Sudjelovali su: Vedran Dakić, Damir i Kornelija Grbac, Nenad i Dijana Silić, Paris Fotinos, Matko Milan, Igor i Tatjana Peloza, Robert Koprivnjak, Mirjana Plivelić, Valter Kinkela, Lorena Zubalić, Kristina Paušić, Robert Stanić, Elio Pobar i Miloš Vrenc.
Na dan 1. svibnja 2014.g. Vladimir Rojnić, Robert Koprivnjak i Stanić Mario snimili su GPS trag od kapelica na Veprinačkoj ceste do spoja na stazu VERANA, jugoistočni dio i odvojak za Oštri vrh.

Legenda

Primarni cilj, na zadovoljstvo svih nas, je ostvaren! Trud i ogroman posao, od fizičkoga do intelektualnoga, se je isplatio. Karta Ćićarije je napravljena! Turističko – planinarski zemljovid bio je predstavljen u srcu Ćićarije – Lanišću! Zrak pun zadovoljstva u prepunoj sali Općine Lanišće mogao se rezati nožem! Ponedjeljak 22.12.2014.g. autori zemljovida Diego Košta iz HGSS-a Split i Predsjednik IPS-a Vladimir Rojnić predstavili su djelo značajno za sve nas planinare, ali i za valorizaciju i promociju naše prekrasne Ćićarije!

Mjeseci travanj i svibanj 2014.g. svakako su najplodonosniji u povijesti PD Lisina vezano za markiranje općenito, a posebno za održavanje Lisinskega puta. Vrhunac entuzijazma i volonterstva koji se, na žalost, vrlo brzo ugasio. Održavanje i markiranje planinarskih staza jedan je od težih zadatak u svakom planinarskom društvu. Iziskuje puno volonterskoga rada i truda, šta je u današnje vrijeme teško organizirati. Od početnog entuzijazma, do na kraju samo inicijativnih pojedinačnih akcija. Nakon tog prvoga sastanka s Istrijanima, prišao mi je Klaudio Jelenić i samo mi je rekao: “Ti si hrabar. Ja to ne bih prihvatio“! Znao sam ča time misli, ali san smatrao da trebamo radi sebe i našega LP prihvatiti tu suradnju. I nisam pogriješio!

Niš bez Bele štrige

Na kraju smo ostali: Valter Kinkela, Matko Milan, Igor Peloza, Mateo Ružić i Miloš Vrenc iz PD Lisina Matulji, osoba koja je i sve to inicirala početkom 2017.g, moj pokojni prijatelj Dario Saletnik, te Vladimir Rojnić iz IPS-a! Sve skupa nas sedmorica!

Svi mi sudionici postavljanja stupova i tipskih putokaza HPS-a napravili smo ogroman posao! Fizički i papirnato! Počeli smo 14.01.2018.g. na 09,10 h na poziciji L31 Male Mune, početak PP 250 za munjski Orljak. Tu smo zabušili 1. stup i postavili 1. putokaz. Zadnja tabla zašarafljena je 14.10.2018.g. u 15,47 h na poziciji L28 Veprinačka cesta, početak PP 251 za munjski Orljak, te za našu Šiju i Oštri vrh. Malo simbolike, počeli smo i završili s putokazom za munjski Orljak.

Nije bilo lagano, učili smo uz put. Stupove smo nastojali postaviti u izbušenu rupu u „živoj“ stijeni. Prvi puta za kompletirati stup trebalo nam je više od 2,5 ure. Na kraju i u najtežoj situaciji, ekipa je u jednom komadu postavila kompletni stup u 40-ak minuta! Mogli bismo patentirati postavljanje stupova i putokaza!

Fale nosači ‘lektrike’

Počeli smo s postavljanjem 14.01. a završili smo 14.10.2018.g. U tih 9 mjeseci bili smo ukupno 20 puta na terenu. Postavljeno je 46 stupova sa 122 putokaza, efektivno je odrađeno 129 h, odnosno 18 radnih dana! Sve tu ne računajući vrijeme na pripremu, izvide terena, kontakte, nabava dodatnoga materijala, godinu i pol dana besplatnog skladištenja kompletnog materijala (42 stupa, 42 vreće zgotovljenog betona, 73 aluminijskih tabli, 146 metalnih pocinčanih obujmica) bez kvantificiranja Rojnićevoga rada i truda. Kada bismo računali ukupan iznos odrađenih satova po broje sudionika po pojedinom izlasku na teren, onda je to ukupno odrađeno 414 sati. Neto satnica običnoga pomoćnog zidarskog radnika je 35,00 kn, onda je trošak plaće 14.490,00, ukupno bruto 25.375,00 kn. Pola dnevnice iznosi 85,00 kn, što je ukupno 66 dnevnica po 85,00 kn, onda je to još 5.610,00 kn.

Trošak za kompletan materijal (crveno obojeni pocinčani stupi visoki 2,5 metra i fi 6,2 cm, aluminijske tabeli 35 x 15 cm, naljepnice s oznakama, zgotovljeni beton i brzo vezujući cement) iznosi 25.160,00 kn. Za obavljeno utrošeno je, stvarno i virtualno, ukupno 56.146,00 kn.

Prekrasan krajolik

Moja suradnja svih ovih 7 godina s Rojnićem je izvanredna. Bez imalo pretjerivanja, uz terenski obilazak svih naših stazi i „papirnatu“ podršku u stvaranju Registra stupova i tipskih putokaza HPS planinsko područje 10. ISTRA – održavatelj PD Lisina Matulji, siguran sam da bi prošle godine dok bismo postavili sve potrebne putokaze! Trebalo je obilaskom terena označiti sva kritična mjesta, napraviti nomenklaturu: broj stupa, mikro-lokaciju i mjera stupa, broj putokaza na pojedinome stupu, registarski broj putokaza, radioničku skicu svakoga putokaza (broj planinarskoga puta, odredište, vrijeme hoda, smjer), koordinate stupa, datum montaže, fotografija i link. Kvalitetno je odradio procjenu svih vremena hoda od stupa do stupa. Vremena hoda odrađena su kombinacijom tzv. švicarske metode i iskustvenih podataka HPS-a. Od početnog kreiranja Registar je doživio 7. i konačno izdanje.

Moram istaknut suradnju s općinom Matulji. Prihvatili su 2016.g. program označavanja Lisinskog puta, osigurali su sredstva za sav, u tom trenutku prema procjeni potreban materijal. Sav materijal plaćen je krajem te iste godine u iznosu od 19.997,00 kn. Početkom 2017.g. uskladišten je u skladištu firme Lumbertrans Matulji. Bez inicijalnih sredstava Općine i kasnije dodatne nabave materijala, bilo bi nemoguće ovako brzo i efikasno napraviti označavanje LP-a. Iznos od 36.149,00 kn (stvarni i virtualni) donacija je sudionika postavljanja oznaka i naših prijatelja.

Nakon ovako obavljenog posla, PD Lisina održava ukupno 28 planinarskih putova ukupne dužine 61,4 km i visine uspona od 5.620 m.

Postavljeni Putokazi Na Obilaznici Lisinski Put

Flickr Album Gallery Powered By: WP Frank

Tekst i foto: Miloš Vrenc / PodUčkun.net

Ovo je arhivski članak. Stranice su u međuvremenu redizajnirane.

Kreni od početne stranice - Poduckun.net