FOTO: Dodijeljene oznake kvalitete Kvarner gourmet i Kvarner food

Osnovni kriteriji za dobivanje oznake kvalitete su ponuda, opremljenost i osoblje, oznake će se dodjeljivati jednom godišnje ugostiteljskim objektima koji udovoljavaju propisanim kriterijima. Za oznaku kvalitete Kvarner Gourmet potrebno je zadovoljiti sve, a za oznaku kvalitete Kvarner Food minimalno 75% definiranih uvjeta. Veliku fotogaleriju pogledajte u nastavku teksta.

Volosko, Kastav – U okviru obilježavanja Kvarnerskog dana turizma, u Opatiji, u organizaciji TZ Kvarnera, upriličena je prva svečana dodjela oznaka kvalitete Kvarner Gourmet i Kvarner Food ugostiteljskim objektima s područja Kvarnera, koji su se potom predstavili izborom svojih jela spravljenih od autohtonih kvarnerskih namirnica u pratnji vina Udruge Žlahtina.

U okviru obilježavanja Kvarnerskog dana turizma, u Opatiji, u organizaciji TZ Kvarnera, upriličena je prva svečana dodjela oznaka kvalitete Kvarner Gourmet i Kvarner Food ugostiteljskim objektima s područja Kvarnera, koji su se potom predstavili izborom svojih jela spravljenih od autohtonih kvarnerskih namirnica u pratnji vina Udruge Žlahtina.

Danijela i Damir Kramarić @ Plavi podrum

Sam projekt Kvarner Gourmet i Kvarner Food pokrenut je zbog poticanja bolje turističke valorizacije ugostiteljske ponude i stvaranja prepoznatljivog brenda kvarnerske kuhinje. Svrha projekta je dodatno obogaćivanje i promicanje ukupne turističke ponude regije.

Povjerenstvo projekta čine Nenad Kukurin, vlasnik hotela i restorana Kukuriku Kastav i član Turističkog vijeća TZ Kvarnera, zatim Nedo Pinezić, član Turističkog vijeća TZ Kvarnera i dr.sc. Irena Peršić Živadinov, direktorica TZ Kvarnera te Daniela Grlaš, tajnica projekta, a u kreiranje i realizaciju projekta su uključeni afirmirani ugostitelji Kvarnera (savjetodavno tijelo projekta), redovito nagrađivani kapicama i preporukama renomiranih europskih gastro vodiča i literature. Savjetodavno tijelo činili su Dražen Lesica (restoran Rivica Njivice), Deniz Zembo (restoran Le Mandrać Volosko), Daniela Kramarić (restoran Plavi podrum Volosko) Dragan Jurdana (gostionica Johnson Mošćenička Draga), Branko Muždeka (restoran Bevanda Opatija) i Zdravko Tomšić (hotel i restoran Draga di Lovrana Lovranska Draga).

Osnovni kriteriji za dobivanje oznake kvalitete su ponuda, opremljenost i osoblje, oznake će se dodjeljivati jednom godišnje ugostiteljskim objektima koji udovoljavaju propisanim kriterijima. Za oznaku kvalitete Kvarner Gourmet potrebno je zadovoljiti sve, a za oznaku kvalitete Kvarner Food minimalno 75% definiranih uvjeta.

Deniz Zembo (Le Mandrać) i Nenad Kukurin (Kukuriku)

Nenad Kukurin, član povjerenstva naglasio je da je na Kvarneru veliki broj restorana na malom području i da će ovaj projekt svakako pomoći u povećanju kvalitete ponude i svakako, promociji restorana i njihove ponude.

Nakon javnog poziva TZ Kvarnera, koji upućen krajem srpnja ove godine, gospodin Darko Baretić, predstavnik povjerenstva vrsni kvarnerski gastro i eno znalac, obišao je i ocijenio prijavljene ugostiteljske objekte, te je oznaka kvalitete za 2013. dodijeljena za 12 objekata u kategoriji Kvarner Gourmet (restorani Bevanda, Evergreen, Johnson, Kukuriku, Laurus, Le Mandrać, Plavi podrum, Rivica, Sabbia, Štanger, te Villa Restaurant Barbat i hotel Draga di Lovrana), a u kategoriji Kvarner Food za 42 objekta.

Po primitku godišnje oznake kvalitete, ugostiteljski objekt ima obavezu na vidno mjesto istaknuti standardiziranu ploču s logom projekta.

Dr.sc. Irena Peršić Živadinov, direktorica TZ Kvarnera kazala je tim povodom kako se radi o novom brendu Turističke zajednice koji ce se promovirati gastronomska i eno ponuda na Kvarneru. Ukupno je 12 restorana zadovoljilo kriterij Kvarner Gourmet, a 42 restorana je zadovoljilo kriterij Kvarner Food. Želja je cijelog projekta pomoći ugostiteljima kod boljeg plasiranja na tržištu.

Sanjin Pavinčić i Igor Štanger

Nedo Pinezić, član povjerenstva, rekao je kako su kriteriji za dobivanje oznake kvalitete Kvarner Gourmet bili visoki – gledalo se na sve, od uređenosti restorana po standardima struke, ambijenta, kvalitete posuđa, odgovarajuće glazbe, ljepote interijera i ostalog, da konobari moraju poznavati nekoliko stranih jezika do toga da restoran mora imati ponudu autohtonih jela odnosno autohtonih namirnica – vina i maslinovog ulja s ovog područja, a protežira se sezonsko pripravljanje jela, plodova mora i gorja onda kada se zna da je vrijeme za to. Za dobivanje oznake kvalitete Kvarner Food, kriteriji su bili malo fleksibilniji. Gledalo se na ponudu autohtonih jela, interijer, tu je kriterij jezika, raširenosti ponude vinske karte, a bilo je dozvoljeno ispuniti 75 posto kriterija. Oznake kvalitete dodijeljene su godišnje, dodao je Pinezić.

Dodatna promidžba nositelja titula slijedi kroz zajedničke promotivne angažmane na najbližim emitivnim tržištima (PR aktivnosti, tematske prezentacije i studijska putovanja), te putem tiskanog, elektronskog i mobilnog web kataloga Kvarner Gourmet i Kvarner Food, na stranicama kojih će gosti i posjetitelji našeg kraja moći saznati više o navedenim ugostiteljskim objektima i njihovoj ponudi.

Projekt je dobio potporu Ministarstva turizma Republike Hrvatske u okviru Programa poticanja inovacija u turizmu Inovativni turizam u 2012. godini u iznosu od 70.000,00 kuna bespovratnih sredstava. Također, Privredne banke Zagreb i PBZ Carda uključile su se u sponzorstvo ovog zahtjevnog projekta TZ Kvarnera.

[nggallery id=511]

Nikola Cvjetović / Liburnija.net
Foto: David K. / Foto Luigi