FOTO: Dodjeljene nagrade i priznanja najuspješnijim sportašima Opatije – Sanja Lotspaich i Enrico Marotti najuspješniji

Foto Luigi Opatija, Grad Opatija, Dodjela Sportaš godine za 201

Grad Opatija ima 1.250 registriranih sportaša, čak dvije trećine od njih su oni najmlađi, a svi oni su u protekloj 2016. godini osvojili 120 zlatnih, 90 srebrnih i 150 brončanih medalja na raznim međunarodnim, državnim i županijskim natjecanjima, istaknuo je predsjednik Sportskog saveza Fernando Kirigin. Veliku fotogaleriju s proglašenja pogledajte na ovom linku

Opatija – U Sportskoj dvorani Marino Cvetković sinoć je održano svečano proglašenje najuspješnijih sportašica, sportaša, sportskih ekipa i sportskih djelatnika Grada Opatije u 2016. godini.

Fernando Kirigin, predsjednik Sportskog saveza

Fernando Kirigin, predsjednik Sportskog saveza

Na temelju pristiglih nominacija, a sukladno Pravilniku o izboru i proglašenju najuspješnijih sportaša i sportskih djelatnika u Gradu Opatiji, Ocjenjivački sud Sportskog saveza grada Opatije u sastavu Zlata Torbarina (predsjednica), Kristina Tubić, Mario Šikić, Franjo Dobrila, Dragutin Galina, Aleksandar Monar i Fernando Kirigin izabrao je ovogodišnje šampione – najuspješnije sportaše i sportske djelatnike Grada Opatije u 2016. godini.
Prisutne sportaše, njihove trenere i roditelje, sportske djelatnike te sve uzvanike pozdravio je predsjednik Sportskog saveza Fernando Kirigin.

– Ova svečanost na kojoj slavimo najuspješnije opatijske sportaše ujedno je i prilika da ih predstavimo javnosti, kao i odlične rezultate i uspjehe koje su postigli. Grad Opatija ima 1.250 registriranih sportaša, čak dvije trećine od njih su oni najmlađi, a svi oni su u protekloj 2016. godini osvojili 120 zlatnih, 90 srebrnih i 150 brončanih medalja na raznim međunarodnim, državnim i županijskim natjecanjima. Izgradnjom sportske dvorane ispunjen je san opatijskih sportaša te stvorene nove prilike za dvoranske sportove i rekreaciju. Sportska infrastruktura preduvjet je za vrhunske rezultate, ali i za sportski turizam. Rade se planovi za nogometno igralište čija bi rekonstrukcija trebala započeti 2018. godine, u planu je i opatijski sportski bazen. Možda ti planovi zvuče ambiciozno, ali bez ambicioznih ciljeva danas ne bi bilo ni svih ovih prekrasnih sportskih rezultata koje večeras slavimo, istaknuo je Kirigin.

Sanja Lotspaich

Sanja Lotspaich

Najuspješnijim opatijskim sportašem u 2016. godini proglašen je Enrico Marotti iz Društva sportova na moru Volosko koji se trenutno nalazi na natjecanju na Havajima, a nagradu je u njegovo ime primila njegova majka. Enrico se na Svjetskom prvenstvu u jedrenju na dasci na Bolu, u klasi funboard, disciplina slalom, okitio laskavom titulom viceprvaka svijeta, a svojoj je bogatoj kolekciji odličja nakon zlatne europske medalje pridodao i srebrnu svjetsku te tako osigurao prvu seniorsku windsurfing medalju za Hrvatsku.

Najuspješnija sportašica je Sanja Lotspaich iz Športskog ribolovnog kluba Ičići koja je na Svjetskom prvenstvu za seniorke u lovu štapom s obale održanom u Irskoj, kao članica hrvatske reprezentacije, osvojila drugo mjesto i srebrnu medalju u ekipnoj konkurenciji, dok je u pojedinačnoj konkurenciji zauzela 5. mjesto.

– Ribolovom se bavim od svoje osme godine, uvijek u ŠRK Ičići. Ovo je mi je prvo priznanje Grada Opatije i moram priznati da ga nisam očekivala. Ostvarili smo zaista odlične rezultate i jako mi je drago da smo dobili i ovu nagradu danas. Ovo priznanje mi znači odličnu motivaciju za još bolje rezultate te se nadam da ćemo druge godine biti još bolji na Svjetskom prvenstvu u listopadu u Južnoj Africi, kazala je Sanja.

Gala Zukić i Anton Baždarić

Gala Zukić i Anton Baždarić

Nagrada za najuspješniju mušku seniorsku ekipu dodijeljena je Automobilističkom klubu Opatija motorsport, a za momčad su nastupali Marsel Katić, Denis Rubinić, Tomas Hrvatin, Mateo Butorac, Viliam Prodan, Marko Stiperski, Paulo Petretić i Damir Surina. Osvojili su 3. mjesto u poretku klubova za Prvenstvo Hrvatske u auto rallyju. Prodan je osvojio prvo mjesto na Prvenstvu Hrvatske i treće mjesto u generalnom poretku Prvenstva Hrvatske u klasi 3, dok su klupske kolege Hrvatin i Stiperski osvojili drugo mjesto klase 2 i peto mjesto ukupnog poretka Prvenstva Hrvatske.

– Ovo je drugi put da je naš klub dobio nagradu za najbolju mušku seniorsku ekipu, a uz to imamo u posljednje četiri godine i dvije nagrade za najbolje sportaše Grada Opatije. Veseli nas što se kontinuitet dobrih rezultata nastavlja. Ove godine nismo očekivali nagradu, ali ipak smo uspjeli ostvariti dobre rezultate te zaslužiti ovo visoko priznanje. U 2017. godini nadamo se još boljim rezultatima jer će naši najbolji vozači iz Kluba nastupiti na Prvenstvu Hrvatske s novim vozilima, tako da se mogu usuditi reći da možemo očekivati čak i da budemo prvaci, kazao je predsjednik AK Opatija motorsport Igor Puž.

Dušan Benko iz Športskog ribolovnog kluba Ičići dobio je nagradu za najuspješnijeg sportskog djelatnika. Predsjednik je Športskog ribolovnog kluba Ičići već preko 25 godina, vrijedno obavlja sve poslove važne za klub i njegove članove, nešto manje one sportske, a najviše one operativne, presudne kako bi jedan sportski klub mogao dobro djelovati, a treneri i igrači posvetiti se svom radu i ostvarivati što bolje rezultate.

Azra Saleš i Ivona Tubić

Azra Saleš i Ivona Tubić

– Jako sam ponosan i drago mi je da sam dobio ovo vrijedno priznanje. Veseli me da su rad kluba i moj rad prepoznati. Želja mi je da imamo više mladih u klubu, jer danas oni nažalost više vole mobitele, internet i igrice nego sport. Najviše naših članova su veterani i puno radimo na promociji našeg kluba i ovog sporta među djecom i mladima, istaknuo je Benko.

Nagradu za najuspješnijeg trenera ponio je Dragutin Galina iz Karate kluba Opatija. On je glavni trener kluba i izbornik seniorske ženske nacionalne reprezentacije. Nositelj je crnog pojasa šesti dan te licencirani trener Svjetske karate federacije. Već niz godina postiže vrhunske rezultate na svjetskoj, europskoj, državnoj i županijskoj razini, a kao izbornik hrvatske ženske seniorske karate reprezentacije prošle je godine predvodio svoje izabranice do 3 odličja na europskim prvenstvima, 4 odličja na turnirima Premier lige i 3 World cup serije, 20 odličja na međunarodnim natjecanjima te 8 odličja na državnim natjecanjima. Natjecatelji Karate kluba Opatija u 2016. godini su pod njegovim vodstvom na svim natjecanjima osvojili ukupno čak 195 medalja.

– Ovo mi je već osmi put da sam osvojio nagradu Grada Opatije i na to sam vrlo ponosan. Uspjesi se postižu velikim radom, trudom i entuzijazmom. Još uvijek imam volje i želje raditi s mladima, kao i s reprezentacijom koju vodim i s kojom ostvarujemo uspješne rezultate već niz godina. Jedna smo od najuspješnijih ekipa Hrvatske, ove smo godine od strane Olimpijskog odbora i proglašeni najboljom ženskom ekipom. U našem sportu , karateu, nema baš nekih novčanih stimulansa, ali se nadam da će se to promijeniti na bolje, naime, karate je konačno postao Olimpijski sport i 2020. godine će se po prvi put naći na Olimpijskim igrama, kazao je Galina.

Vjekoslav Gregorović

Vjekoslav Gregorović

Dobitnici priznanja po kategorijama:
NAJUSPJEŠNIJI SPORTAŠ U 2016. GODINI

Enrico Marotti (Društvo sportova na moru Volosko) – na Bolu na Braču na Svjetskom prvenstvu u jedrenju na dasci, u klasi funboard, disciplina slalom okitio se laskavom titulom viceprvaka svijeta. Svojoj je bogatoj kolekciji odličja nakon zlatne europske medalje pridodao i srebrnu svjetsku te tako osigurao prvu seniorsku windsurfing medalju za Hrvatsku.

NAJUSPJEŠNIJA SPORTAŠICA U 2016. GODINI
Sanja Lotspaich (Športsko ribolovni klub Ičići) – Na Svjetskom prvenstvu za seniorke u lovu štapom s obale koje se od 12. do 19. studenog 2016. godine održalo u Irskoj, Sanja je kao članica hrvatske reprezentacije osvojila drugo mjesto i srebrnu medalju u ekipnoj konkurenciji, u pojedinačnoj konkurenciji Sanja je zauzela 5. mjesto.

NAJUSPJEŠNIJI SPORTAŠ – JUNIOR U 2016. GODINI
Kristian Kolaj (Kickboxing klub Opatija Fight Club) – Na Svjetskom prvenstvu u kickboxingu za kadete i juniore koje se održalo u rujnu u Irskoj, Kristian je osvojio brončanu medalju u kategoriji juniora po K1 pravilima. Ako spomenemo da je u 2016. godini postao i juniorski prvak Hrvatske po K1 pravilima u kategoriji do 57 kilograma jasno je da je iza Kristiana jedna jako uspješna godina.

NAJUSPJEŠNIJI SPORTAŠ – KADET U 2016. GODINI
Anton Baždarić (Karate klub Opatija) – na Croatia Openu, jednom od najjačih turnira u ovom dijelu Europe, osvojio je zlatnu medalju u kategoriji mlađih kadeta iznad 57 kilograma . Treće mjesto na Prvenstvu regije u kategoriji kadeta do 70 kg, te je prvak Županijske lige u 2016. godini. U prošloj godini osvojio je 10 zlatnih, 5 srebrnih i 11 brončanih medalja na turnirima diljem Hrvatske.

Iva Kukuruzović i Kristijan Kolaj

Iva Kukuruzović i Kristijan Kolaj

NAJUSPJEŠNIJA SPORTAŠICA – JUNIORKA U 2016. GODINI
Iva Kukuruzović (Streljački klub DVD Opatija) – Na Prvenstvu Hrvatske za juniorke u disciplini serijska malokalibarska puška, 40 hitaca ležeći koje se održalo u Solinu 3. srpnja osvojila je 1. mjesto. Iva je u 2016. godini osvojila i 1. mjesto Lige Hrvatske serijskom zračnom puškomu pojedinačnoj konkurenciji.

NAJUSPJEŠNIJA SPORTAŠICA – KADETKINJA U 2016. GODINI
Gala Zukić (Speed badminton klub Pešekani) – Rezultat karijere ostvarila je krajem srpnja u Francuskoj kada je na Europskom prvenstvu u kategoriji U14MIX, nastupajući u kategoriji s dječacima osvojila treće mjesto i brončanu medalju što je rezultat vrijedan divljenja. Gala se u 2016. godini okitila i titulom prvakinje Hrvatske u kategoriji U14.

NAJUSPJEŠNIJA MUŠKA SENIORSKA EKIPA U 2016. GODINI
Automobilistički klub Opatija motorsport u sastavu Marsel Katić, Denis Rubinić, Tomas Hrvatin, Mateo Butorac, Viliam Prodan, Marko Stiperski, Paulo Petretić i Damir Surina. Osvojili su 3. mjesto u poretku klubova za Prvenstvo Hrvatske u auto rallyju. Prodan je osvojio prvo mjesto na Prvenstvu Hrvatske i treće mjesto u gneralnom poretku Prvenstva Hrvatske u klasi 3, dok su klupske kolege Hrvatin i Stiperski osvojili drugo mjesto klase 2 i peto mjesto ukupnog poretka Prvenstva Hrvatske.

NAJUSPJEŠNIJA ŽENSKA SENIORSKA EKIPA U 2016. GODINI
Streljački klub DVD Opatija u sastavu Pamela Gubo Samarđić, Raisa Gojak, Matea Kršanac, Lucija Novak i Suzana Lunder – osvojile su 1. mjesto ekipno na Prvenstvu Hrvatske 2016. SZP-nacionalni program i 1. mjesto ekipno Liga Hrvatske HSS 2016., SZP – nacionalni program

NAJUSPJEŠNIJI SPORTSKI DJELATNIK U 2016. GODINI
Dušan Benko (Športsko ribolovni klub Ičići) – Predsjednik Športskog ribolovnog kluba Ičići već preko 25 godina vrijedno obavlja sve poslove važne za klub i njegove članove, nešto manje one sportske, a najviše one operativne, presudne kako bi jedan sportski klub mogao dobro djelovati, a treneri i igrači posvetiti se svom radu i ostvarivati što bolje rezultate. Uvijek spremno brine o logistici, sa smiješkom i na usluzi, bilo da se radi o pisanju izvještaja, dogovaranju natjecanja, nabavci rekvizita, poslovima administracije, organizacije putovanja, kao i komunikacije s medijima. Zahvaljujući svom predsjedniku i glavnom klupskom operativcu gospodinu Benku, ŠRK Ičići je poznat i prepoznat u svojoj sredini i šire, kao i rezultati koje postižu. U njegovom predsjedničkom mandatu klub je osvajao mnoga vrijedna odličja i priznanja, među kojima su i svjetske medalje.

Najuspješnije seniorske ekipe

Najuspješnije seniorske ekipe

NAJUSPJEŠNIJI TRENER U 2016. GODINI
Dragutin Galina (Karate klub Opatija) – Glavni je trener Karate kluba Opatija i izbornik seniorske ženske nacionalne reprezentacije. Nositelj je crnog pojasa šesti dan te licencirani trener Svjetske karate federacije. Već niz godina postiže vrhunske rezultate na svjetskoj, europskoj, državnoj i županijskoj razini, a njegovi karatisti i karatistice svake godine osvajaju i do dvjesto medalja u svim kategorijama. Kao izbornik hrvatske ženske seniorske karate reprezentacije prošle je godine predvodio svoje izabranice do 3 odličja na europskim prvenstvima, 4 odličja na turnirima Premier lige i 3 World cup serije, 20 odličja na međunarodnim natjecanjima te 8 odličja na državnim natjecanjima. Natjecatelji Karate kluba Opatija u 2016. godini su pod njegovim vodstvom na svim natjecanjima osvojili ukupno 195 medalja!

NAJUSPJEŠNIJI SPORTAŠ S INVALIDITETOM
Vjekoslav Gregorović (Stolnoteniski klub Opatija 08) – član je hrvatske stolnoteniske reprezentacije osoba s invaliditetom, sudionik Paraolimpijskih igara u Sydneyu, Pekingu i Londonu te osvajač brončane medalje na Svjetskom prvenstvu, kao i pedesetak medalja s različitih natjecanja. Stolnim tenisom za osobe s invaliditetom počeo se baviti 1997. godine, a iste je godine pozvan u reprezentaciju te nastupio za nacionalnu vrstu u Švedskoj. Od tada nastupa na svjetskim, europskim i državnim natjecanjima osvajajući medalje i priznanja. Viceprvak Hrvatske je u 2016. godini – 2. mjesto na pojedinačnom prvenstvu Hrvatske za osobe s invaliditetom u kategoriji 6 i kao član reprezentacije na međunarodnom prvenstvu Slovenije osvojio je 1. mjesto

OSTVARENA IZUZETNA SPORTSKA POSTIGNUĆA U 2016. GODINI
Ivona Tubić i Azra Saleš (Karate klub Opatija) – Azra i Ivona su osvojile srebro na europskom prvenstvu u Montpellieru u sklopu Hrvatske seniorske reprezentacije u ekipnoj konkurenciji.

Sanja Lotspaich i Sava Dešković (Športsko ribolovni klub Ičići) – Na Svjetskom prvenstvu za seniorke u lovu štapom s obale koje se od 12. do 19. studenog 2016. godine održalo u Irskoj, Sava i Sanja su kao članice hrvatske reprezentacije osvojile drugo mjesto i srebrnu medalju u ekipnoj konkurenciji.

Dušan Benko

Dušan Benko

PERSPEKTIVNI SPORTAŠ GRADA OPATIJE 2016.
Dora Biondić (Teniski klub Opatija) – Tenis trenira od svoje pete godine i želja joj je postati WTA profesionalna igračica. Pobjednica je Regionalnog masters turnira Istre i Primorja 2016. godine u kategoriji do 10 godina. Finalist je Zagi kupa Zagrebačkogt teniskog saveza do 10 godina. Na svim turnirima do 10 godina nastupala je u Zlatnoj skupini. Jedna je od najuspješnijih tenisačica svog godišta u Hrvatskoj.

Leo Vekić (Stolnoteniski klub Opatija)- Leo trenira stolni tenis 4 godine i član je reprezentacije do 12 godina. Kao član reprezentacije na međunarodnom prvenstvu Zagreba osvojio je treće mjesto u kategoriji mlađih kadeta, na 4. turniru HSTS-a osvojio je 1. mjesto u kategoriji mlađih kadeta, te na mađunarodnom turniru u Novom Sadu 2. mjesto.

Ana Krištić (Rukometni klub Liburnija Opatija) – U 2016. godini Ana je sa svojom ekipom osvojila 2. mjesto na prvenstvu Hrvatske u mini rukometu te je ujedno bila i najbolji strijelac prvenstva. Prelaskom na veliki rukomet Ana pokazuje veliki potencijal i pozvana je u selekciju Primorsko goranske županije.

Ante Volarević (Košarkaški klub Opatija) – Pet godina trenira košarku. Najbolji je strijelac u Primorsko – goranskoj županiji, te je član hrvatske reprezentacije reprezentacije U-14.

David Milinovich (Karate klubOpatija) – Na Svjetskom karate kupu održanom u srpnju u Umagu David je osvojio brončanu medalju u kategoriji učenika do 40 kg.

Višnja i Odisej

Višnja i Odisej

POSEBNA PRIZNANJA OCJENJIVAČKOG SUDA SPORTSKOG SAVEZA GRADA OPATIJE
Višnja Hrmić (Rukometni klub Liburnija Opatija)
– Tajnica i trenerica Rukometnog kluba Liburnija Opatija u rukometnim je vodama od svoje 12. godine, kada je počela trenirati i aktivno se natjecati. Nastupala je za klubove Opatija, Turnić, Zamet, Arena Pula i Senj, a 1998. uz igračku, započinje i trenersku karijeru. Trenerskim se poslom bavila u više klubova, a u Opatiji je već duže od 15 godina. Uz djevojčice trenirala je i dječake, a sa svojim je igračima i igračicama osvajala državna prvenstva i mnogobrojne domaće i međunarodne turnire. Trenerica Višnja pojam je opatijskog rukometa, kod nje su svoje prve sportske korake učinile stotine malih sportaša, organizatorica je mnogih opatijskih rukometnih turnira, a pod njenom su trenerskom palicom stasale i mnoge uspješne rukometašice, poput nadarene mlade reprezentativke i današnje igračice Podravke Ane Debelić.

Odisej Kurelić (Košarkaški klub Opatija) – Predsjednik Košarkaškog kluba Opatija, trener i voditelj košarkaškog programa Odisej Kurelić svoje je prve košarkaške korake napravio na školskom igralištu u Voloskom već s devet godina, trenirajući za opatijske klubove „Mladost“ i „Partizan“. U riječki „Kvarner“ odlazi 1975. godine, nakon kojeg igra za „Cibonu“ i „Šibenku“ te se nalazi na popisu A reprezentacije tadašnje Jugoslavije igrajući rame uz rame s košarkaškim legendama Plećašem, Miličevićem, Grabovcem, Maslakom, Ćosićem i Petrovićem. Trenersku karijeru započinje 1996., a kroz njegov su omladinski i seniorski pogon prošli mnogi opatijski uspješni košarkaši poput Matije Poščića, Filipa Tončinića, Roka Perinića, Raula Marinčića te najnovijeg mladog „dijamanta“ Ante Volarevića.

Kristina Tubić / PodUčkun.net
Foto: David K. / Foto Luigi

error: Content is protected !!