FOTO Dok slikam vidim glazbu, dok sviram čujem boje – Vedran Ružić održao predavanje o povezivanju glazbe i slikarstva

Kako je proteklo predavanje provjerite u priloženoj fotogaleriji…

Volosko – Interpretacijski centar dr. Andrija Mohorovičić – MOHO centar nedavno je ugostio zanimljivo predavanje kroz koje je glazbenik i slikar Vedran Ružić publici pokušao približiti kako su slikarstvo i glazba dvije povezane umjetnosti.

Kao profesionalni glazbenik, iz prve ruke pokazao je kako on to vidi i čuje, te na koji način komponira. U izlaganju je osim povijesnog uvoda vezanog uz ovu tematiku, na temelju vlastitog istraživanja prezentirao načine na koje pojedini glazbenici vide ljestvicu kroz boje. Ružić je proveo ispitivanje različitih glazbenika kako pojedine glazbene tonove i akorde doživljavaju kroz boju te je rezultate bilježio u tablicu. Pritom je naišao na zanimljive odgovore, a kako je jednom prilikom istaknuo ‘ima tu puno preklapanja i razilaženja, ali ljepota je u samome istraživanju’. Osim teorijskog djela, na samome kraju prikazao je neke od primjera svog izvedbenog produkta, te objasnio kako on aktivno povezuje ove dvije umjetnosti.

Naime, u svom umjetničkom radu često nastoji oslikati neke glazbene ulomke, kako svoje tako i od nekih klasičnih kompozitora. A na platnu su se našli neki njegovi jazz akordi, ali i uradci Wagnera, Schnittkea te Debussyja.

Vedran Ružić je diplomirao na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci, smjer slikarstvo. Ružićev rad karakteriziraju elementi improvizacije, spontanosti te utjecaj filozofske i psihološke podloge Kandinskog u povezivanju glazbene i slikarske umjetnosti. Spontani potezi u kojima se naziru elementi lirske apstrakcije su osnova umjetničkog stvaralaštva Vedrana Ružića. Ono uključuje gestualnost, forme u metamorfozi i automatizam, s težnjom prevladavanja ograničenja kontrolirane racionalne svijesti, pritom izražavajući unutrašnje iskustvo, emocije i sadržaje. Do sada je imao dvadesetak samostalnih izložbi u zemlji te inozemstvu. Uz slikarsko stvaralaštvo, autor komponira glazbu te iza sebe ima tri autorska jazz albuma (Night Speaking, Spiritual Market te Libertin) te je dobitnik Porina za najbolji jazz album 2017. godine. Uz posljednja dva albuma glazbi pridružuje i druge umjetnosti poput art filma te suvremenoga plesa, gdje nastoji podržati jednakost umjetnosti koje se izvode u istom momentu.

 

Vedran Ružić Održao Predavanje ‘Povezivanje Glazbe I Slikarstva’ @ Volosko

Flickr Album Gallery Powered By: WP Frank
error: Content is protected !!